Banner
Benčić: Bitka u Stubici zagrijavanje je za prosvjed protiv Vladinog vođenja države
Puljak izboru GDO Turudića: Najniža razina demokracije
Grbin: Na prosvjedu ćemo tražiti da se odmah raspišu izbori
Večernji list: Europa ima 500 spalionica otpada, Hrvatska nijednu
U Hrvatskoj porast konzumacije kemijskih droga i ovisnosti
Nagli rast broja agencija za dovođenje stranih radnik
Benčić: Da su ljudi iz krim-podzemlja birali, odabrali bi Ivana Turudića

  O dizajnu

Privremeno, ali dostojanstveno stanovanje

  Krunoslav Kovač           04.04.2022.         3102 pogleda
Privremeno, ali dostojanstveno stanovanje

 

24. veljače 2022. godine započeo je rat u Ukrajini. Ruska invazija i ratna razaranja prouzročila su raseljavanje 8 milijuna stanovnika, od toga 3,5 milijuna napustilo je Ukrajinu. Razaranjem je u potpunosti uništeno stotine tisuća stanova i obiteljskih kuća koje će biti u nekoliko godina nemoguće obnoviti. Rat još nije završio i ne zna se kada će, a broj izbjeglica se svakodnevno povećava.

22. ožujka 2022. godine Kijevski projektni biro Balbek Burea u javnosti je prezentirao cjeloviti projekt izgradnje izbjegličkih naselja, bez obzira što rat još bjesni Ukrajinom. Misija njihovog projekta glasi: Dostojanstvo bez obzira na sve. Nositelj projekta obnove karizmatični je ukrajinski arhitekt i dizajner Slava Balbek, kreativni direktor međunarodno priznatog biroa Balbek Bureaua sa 75 zaposlenika u Kijevu, Harkivu, New Yorku i Singapuru. Slava Balbek kaže: „Glavni zadatak koji smo si postavili bio je održati dostojanstveni način života. Ljudima možete oduzeti domove, ali ne i dostojanstvo. Vrijeme ne radi za nas, stoga je važno pronaći najbolji i najbrži način izgradnje. Zamislite obitelj koja mora provesti još jedan dan, još jedan tjedan u školskoj dvorani sa 500 ljudi.“ Dio zaposlenika biroa priključio se obrani domovine, a ostali su 24 sata u skloništu osmišljavali cjelovit projekt obnove kojeg su završili za samo 15 dana. Koncept obnove je modularna izgradnja naselja i gradova, a ime projekta je RE:UKRAINE. Ukrajinci unatoč ratu rade na tome da se hitno vrate stanovnici, da započnu novi život u dostojanstvenim domovima, naseljima i gradovima jer stvarna obnova potpuno razrušenih gradova i naselja trajati će, nažalost, desetljećima. Činjenica da je projekt osmišljen u tako kratkom vremenu potvrđuje postojanje neopisive želje za povratak svog naroda u nova naselja i gradove Ukrajine.

Što su sve prezentirali vrhunski ukrajinski kreativci:

  • izvedbeni projekt osnovnog modula sa svim radioničkim nacrtima i detaljima,
  • master plan naselja za 100, 520, 1170 i 8200 stanovnika,
  • troškovnici izvedbe,
  • dokumentacija za izdavanje građevinske dozvole,
  • dokumentacija za financiranje projekta obnove iz EU fondova,
  • u Litvi je započela gradnja prvih prototipova modularne gradnje koja će bit završena ovih dana.

 

U prilogu projekti obnove Ukrajine:

Re:Ukraine

Re:Ukraine

Re:Ukraine

Re:Ukraine

 

Re:Ukraine

Osnovni modul izrađen od drvenih montažnih elemenata, materijal kojim raspolaže Ukrajina. Jednostavne je tehnološke i ekološke izvedbe, te modernog održivog dizajna. Veličina osnovnog modula je 7x3 m, a cijena izvedbe 300 – 500 eura/m2.

 

Re:Ukraine

Osnovna modularna stambena jedinica je mikrostambeno susjedstvo, a sastoji se od 6-8 stanova za otprilike 50 stanovnika. Sadrži zajedničku zelenu površinu kao prostor socijalne integracije, te omogućuje udobno, humano i poželjno stanovanje.

 

Re:Ukraine

Master plan za 520 stanovnika, arhitekti Balbek Bureaua analizirali su dvadesetak postojećih izbjegličkih naselja diljem Europe kako bi došli do optimalnog i humanog urbanističkog rješenja. Suvremeni dizajn obilježje je svakoga naselja. Svako predloženo rješenje sadrži osnovne funkcije poželjnog stanovanja, ovisno o broju stanovnika, vrtić, škola, sportski tereni, trgovina, parkirališta i puno zelenila.

 

Re:Ukraine

Master plan za 1170 stanovnika, osnovne modularne jedinice mogu se fleksibilno rasporediti i konfigurirati  za od samo 50 stanovnika pa sve do malog grada od 8200 stanovnika, ovisno o lokaciji, konfiguraciji terena, orijentaciji.

www.balbek.com

SLAVA UKRAJINI

 

Sponzor serijala o dizajnu je ie-centar.

Krunoslav Kovač rođen je u Virovitici. Od 1974. do 1988. bio je zaposlen u VTC projektu kao odgovorni projektant te je u tom periodu bio autor više javnih i privatnih građevina. Od 1989. do 2007. radi kao dizajner i rukovoditelj Razvoja novih proizvoda u vodećoj hrvatskoj tvrtki za proizvodnju namještaja Tvin. 2007. godine osniva Ured ovlaštenog arhitekta. Više puta izlaže na poznatim sajmovima IMM i Orgatec u Kölnu te na sajmovima u Birminghamu, Stockholmu, Milanu, Beogradu i Ljubljani, na izložbama Centra za dizajn HGK-a, na Zagreb Design Weeku i Ambienti u Zagrebu. Član je više strukovnih udruženja te dobitnik brojnih nagrada i priznanja.

www.ie-centar.hr/krunoslavkovac

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije O dizajnu