Banner
Benčić: Bitka u Stubici zagrijavanje je za prosvjed protiv Vladinog vođenja države
Puljak izboru GDO Turudića: Najniža razina demokracije
Grbin: Na prosvjedu ćemo tražiti da se odmah raspišu izbori
Večernji list: Europa ima 500 spalionica otpada, Hrvatska nijednu
U Hrvatskoj porast konzumacije kemijskih droga i ovisnosti
Nagli rast broja agencija za dovođenje stranih radnik
Benčić: Da su ljudi iz krim-podzemlja birali, odabrali bi Ivana Turudića

  Zdravstvo

Privremena senzorna soba počela s radom

  Petar Žarković/glasslavonije.hr Foto: Robert Turkalj           05.04.2018.         3979 pogleda
Privremena senzorna soba počela s radom

Zahvaljujući vrlo izdašnoj donaciji engleske udruge Living Life iz Eastbornea, koja već godinama prikuplja i doprema humanitarnu pomoć Gradskom društvu Crvenoga križa Slatina, u zgradi Centra nevladinih udruga Slatina otvorena je privremena senzorna soba s opremom vrijednom približno 100.000 kuna za djecu s poteškoćama u razvoju.

Brojne radionice

U povodu toga za stručne suradnike u odgojno-obrazovnim ustanovama i zainteresirane roditelje organizirano je predavanje o senzornoj integraciji u svakodnevnom životu. Njega je održala radna terapeutkinja Marija Grgić, voditeljica privatnog Kabineta za procjenu i poticanje razvoja Sretno dijete iz Virovitice, s ciljem prepoznavanja disfunkcije senzorne integracije tijekom igre s djecom od najranije dobi. U njezin kabinet dolaze roditelji s djecom iz Slatine, Orahovice i Mikleuša, i to je bio razlog da održi predavanje u Slatini. Prema njenim riječima, nakon uočenog problema kod djeteta nužno je obratiti se stručnjaku za senzornu integraciju, a to može biti radni terapeut, fizioterapeut, edukacijski rehabilitator ili logoped, kako bi se odgovarajućim tretmanom dijete osposobilo “za maksimalno funkcioniranje u aktivnostima svakodnevnog života”.

Voditelji udruge Living Life Mick i Lyn Trott i privatno udomljavaju djecu i imaju bogato iskustvo u radu s autističnom djecom i mališanima koji imaju teškoće sa senzornom integracijom. Oni s nekoliko engleskih stručnjaka borave u Slatini, gdje svakodnevno održavaju radionice s roditeljima i njihovom djecom s teškoćama u razvoju, u kojima kroz igraonicu senzorne sobe prenose roditeljima svoja znanja i iskustva u radu s takvom djecom. Asistira im Denis Cukor kao roditelj dvogodišnje djevojčice koja ima potrebu za senzornim integracijama i jedan od inicijatora cijeloga projekta.

Zaposliti mlade

Ravnatelj Gradskog društva Crvenoga križa Slatina Vladimir Jelenčić kroz različite je projekte pokrenuo okupljanje djece s poteškoćama u razvoju i organiziranje različitih prikladnih igara i aktivnosti radi zajedničkog provođenja slobodnog vremena. Izgradnjom nove zgrade Područne škole u prigradskom naselju Kozicama pojavila se mogućnost korištenja stare školske zgrade u druge svrhe.

– Ravnateljica škole Ksenija Vujanović Juras prepoznala je naše potrebe i ustupila nam te prostorije na korištenje. Naša udruga Pro vita 4+ preko Zaklade Slagalica dobila je 15.000 kuna, Crveni križ dao je razliku potrebnog novca i prošle godine s približno 25.000 kuna uredili smo jednu veliku sobu, kuhinju i kupaonicu pristupačnu osobama s invaliditetom. Opremu za “senzornu” sobu premjestit ćemo u tu zgradu i tako napokon ostvariti ideju o osnivanju centra za djecu s poteškoćama u razvoju. Naš je konačni cilj da se u ove aktivnosti uključe i daju svoj doprinos stručnjaci koji postoje na slatinskom području, da zainteresiramo mlade da se školuju za takva zanimanja i da stvorimo uvjete da se takvi stručnjaci kod nas mogu i zaposliti - kaže Jelenčić.

Centar za djecu s poteškoćama u razvoju isprva mora biti pod patronatom Crvenoga križa, jer sve je i poteklo iz Crvenoga križa. No ako bude dovoljno snage, uključujući stručnjake, interes roditelja, način financiranja i druge obveze, možda bi jednoga dana mogao postati i samostalna ustanova.

Grad će pomoći projekt

“Važnost ovakvog projekta je stvaranje jedne baze koja bi se dalje nadograđivala zajedničkim radom. Bitno je uključiti cijele obitelji u taj proces gdje se omogućuje da dijete pokaže ono najbolje što može, pa i djeca s poteškoćama, a Grad Slatina će svakako dati svoju pomoć i podršku”, kaže zamjenica gradonačelnika Slatine Sanja Mrzljak Jovanić.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Zdravstvo