Banner
Prosvjednici protiv protuepidemijskih mjera - Dosta je!
Na Festivalu slobode bačena plastična boca na vozilo hitne pomoći
HLK upozorila: Onemogućavanje pružanja liječničke pomoći je kazneno djelo
Beroš: Poštujem slobodu, no ne mogu podržati neznanstveni pristup Covidu
Milanović: Prosvjed je demokracija; odlazak pred domove umirovljenika je idiokracija
Komora medicinskih sestara osuđuje napad prosvjednika na tim Hitne pomoći
Selak Raspudić: U Saboru ćemo otvoriti raspravu o zakonu o diskonekciji

  Zdravstvo

Privremena senzorna soba počela s radom

  Petar Žarković/glasslavonije.hr Foto: Robert Turkalj           05.04.2018.         2612 pogleda
Privremena senzorna soba počela s radom

Zahvaljujući vrlo izdašnoj donaciji engleske udruge Living Life iz Eastbornea, koja već godinama prikuplja i doprema humanitarnu pomoć Gradskom društvu Crvenoga križa Slatina, u zgradi Centra nevladinih udruga Slatina otvorena je privremena senzorna soba s opremom vrijednom približno 100.000 kuna za djecu s poteškoćama u razvoju.

Brojne radionice

U povodu toga za stručne suradnike u odgojno-obrazovnim ustanovama i zainteresirane roditelje organizirano je predavanje o senzornoj integraciji u svakodnevnom životu. Njega je održala radna terapeutkinja Marija Grgić, voditeljica privatnog Kabineta za procjenu i poticanje razvoja Sretno dijete iz Virovitice, s ciljem prepoznavanja disfunkcije senzorne integracije tijekom igre s djecom od najranije dobi. U njezin kabinet dolaze roditelji s djecom iz Slatine, Orahovice i Mikleuša, i to je bio razlog da održi predavanje u Slatini. Prema njenim riječima, nakon uočenog problema kod djeteta nužno je obratiti se stručnjaku za senzornu integraciju, a to može biti radni terapeut, fizioterapeut, edukacijski rehabilitator ili logoped, kako bi se odgovarajućim tretmanom dijete osposobilo “za maksimalno funkcioniranje u aktivnostima svakodnevnog života”.

Voditelji udruge Living Life Mick i Lyn Trott i privatno udomljavaju djecu i imaju bogato iskustvo u radu s autističnom djecom i mališanima koji imaju teškoće sa senzornom integracijom. Oni s nekoliko engleskih stručnjaka borave u Slatini, gdje svakodnevno održavaju radionice s roditeljima i njihovom djecom s teškoćama u razvoju, u kojima kroz igraonicu senzorne sobe prenose roditeljima svoja znanja i iskustva u radu s takvom djecom. Asistira im Denis Cukor kao roditelj dvogodišnje djevojčice koja ima potrebu za senzornim integracijama i jedan od inicijatora cijeloga projekta.

Zaposliti mlade

Ravnatelj Gradskog društva Crvenoga križa Slatina Vladimir Jelenčić kroz različite je projekte pokrenuo okupljanje djece s poteškoćama u razvoju i organiziranje različitih prikladnih igara i aktivnosti radi zajedničkog provođenja slobodnog vremena. Izgradnjom nove zgrade Područne škole u prigradskom naselju Kozicama pojavila se mogućnost korištenja stare školske zgrade u druge svrhe.

– Ravnateljica škole Ksenija Vujanović Juras prepoznala je naše potrebe i ustupila nam te prostorije na korištenje. Naša udruga Pro vita 4+ preko Zaklade Slagalica dobila je 15.000 kuna, Crveni križ dao je razliku potrebnog novca i prošle godine s približno 25.000 kuna uredili smo jednu veliku sobu, kuhinju i kupaonicu pristupačnu osobama s invaliditetom. Opremu za “senzornu” sobu premjestit ćemo u tu zgradu i tako napokon ostvariti ideju o osnivanju centra za djecu s poteškoćama u razvoju. Naš je konačni cilj da se u ove aktivnosti uključe i daju svoj doprinos stručnjaci koji postoje na slatinskom području, da zainteresiramo mlade da se školuju za takva zanimanja i da stvorimo uvjete da se takvi stručnjaci kod nas mogu i zaposliti - kaže Jelenčić.

Centar za djecu s poteškoćama u razvoju isprva mora biti pod patronatom Crvenoga križa, jer sve je i poteklo iz Crvenoga križa. No ako bude dovoljno snage, uključujući stručnjake, interes roditelja, način financiranja i druge obveze, možda bi jednoga dana mogao postati i samostalna ustanova.

Grad će pomoći projekt

“Važnost ovakvog projekta je stvaranje jedne baze koja bi se dalje nadograđivala zajedničkim radom. Bitno je uključiti cijele obitelji u taj proces gdje se omogućuje da dijete pokaže ono najbolje što može, pa i djeca s poteškoćama, a Grad Slatina će svakako dati svoju pomoć i podršku”, kaže zamjenica gradonačelnika Slatine Sanja Mrzljak Jovanić.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije ZdravstvoVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.