Banner
Amsterdam planira zabraniti pušenje trave u centru grada
Obilne oborine na području više županija
Grbin: ZOR se sveo na ideološki stav gdje treba provoditi nedjelju ujutro
Plenković: Hrvatsku svi gledaju kao nogometnog giganta
Grbin: Plenkovićeva godina isporuke je pomalo kićenje tuđim perjem
U Hrvatskoj 250.000 ovisnika o alkoholu; među prvih pet u EU po konzumaciji
Hrvatska: 373 nova slučaja koronavirusa

  Blog urednika

Prisavska posla

  Goran Gazdek/Glas Slavonije           30.11.2009.         3366 pogleda
Prisavska posla

Rečenica „A sada prisavska posla" kojom je urednik i voditelj Dnevnika HTV-a Siniša Kovačević neku večer u središnjoj informativnoj emisiji najavio jedan od priloga  zasigurno će uči u udžbenike televizijskog novinarstva. Budućim novinarima to se može tumačiti kao ironijski način ograde od materijala koji, po zapovjedi nadređenih, urednik mora uvrstiti među događaje dana od nacionalnog interesa, a sam zna da sramotni prilog koji je uslijedio ni po čemu nije zadovoljio kriterije top vijesti za Dnevnik. Drugi razlog zbog kojeg bi studenti trebali izučavati slučaj Dnevnika od 25. studenoga 2009. godine je odjavni impresum u kojem se jedan od odgovornih urednika najgledanije informativne emisije Stipe Alfier odbio potpisati jer ne može stati iza nečega s čim se ne slaže. I treći, najvažniji dio lekcije je, inače korektni uradak novinara Dalibora Bosančića o politologu Darku Petričiću, zbog čijeg je gostovanja u Dossieru.hr, urednica Informativnog programa HTV-a Hloverka Novak Srzić prije nekoliko dana suspendirala urednicu te emisije Anu Jelinić. 

U prilogu, emitiranom pred sam kraj Dnevnika, nakon bloka s vijestima iz svijeta, govori se o Petričićevoj pravomoćnoj presudi koja je protiv njega donesena na sudu u Zagrebu, jer nije ispoštovao ugovor o dosmrtnom uzdržavanju.

I badava se sada Hloverka vadi da je interes javnosti saznati način na koji se dugogodišnji borac protiv korupcije, Davor Petričić, dokopao vrijedne imovine, kada je, kao urednica Informativnog programa zloupotrijebila Dnevnik za svoje privatne obračune. Dal' sa Petričićem, kolegama iz redakcije, ogrankom Hrvatskog novinarskog društva il' svima njima zajedno nije toliko bitno. Bitno je da time ne maltretira gledatelje, porezne obveznike i pretplatnike koji svakog mjeseca izdvajaju znatna sredstva za njezine medijske eksperimente, besprizorna dodvoravanja političarima na vlasti i uredničke promašaje. Točno je da javnost ima pravno znati sva lica javnih osoba, ni sam nisam znao za mračnu stanu kolege kojega sam cijenio, ali da joj je dosita stalo do interesa javnosti prilog bi uvrstila u emisiji Dosser.hr kojemu i pripada, a ne onako, s neba pa u rebra, u Dnevniku.

Uostalom, Hloverka Novak Srzić zbog svega onoga što je učinila u svojoj uredničkoj karijeri, zbog članstva u partijama i zajednicama, vjernog režimskog službovanja i trčanja po svoja mišljenja, na Pantovčak, Banske dvore ili „kockicu", svejedno, zadnja je osoba koja može govoriti o interesu javnosti i kršenju etičkog kodeksa bez obzira koliko je uvjerena da joj gledatelji vjeruju.

Nisam siguran koje je vrijeme za Hrvatsku televiziju lošije, ono kada su urednici stolovali u Tuđmanovim odajama ili sada kada se redaju afere za aferom, a najboljim novinarima onemogućuje rad ili ih se tjera iz kuće. HTV je, znao se to odavno, država u državi, mastodont s približno 3500 zaposlenih i godišnjim proračunom od milijardu i pol kuna, u kojem stjecište traže hohštapleri svih vrsta ne skrivajući svoje otvorene veze s političarima, kriminalcima i mafijašima. Nekim novinarima i moćnim urednicima, dokazali su to, nije ni do struke, ni do istine, ni do informiranja, ni do znanja - gledaju kako u što manjoj jedinica rada uzeti što više slave, moći i  novaca. Zbog nekolicine, pao je ugled cijeloj profesiji, čitatelji i gledatelji sve nam manje vjeruju. Poprimili su osobine svojih nalogodavaca ili onih ljudi o kojima pišu i snimaju priloge. Umjesto novinarskim govore jezikom estrade i političara srozavajući struku na najniže moguće grane. Dokaz za ovu tvrdnju je Hloverkina izjava po kojoj se je borba dijela zaposlenika za poboljšanje novinarskog statusa „pokušaj grupice nezadovoljnika da uličnim metodama smjene legalno izabrane djelatnike HRT-a". Zvuči poznato? Pa i načelnik najmanje općine u Hrvatskoj naštrebao je tu frazu napamet, zlu ne trebalo, ako se zbog nečeg okupe nezadovoljni seljani. HTV-ova urednička vrhuška, zna to i Hloverka, možda je izabrana legalno, ali svakako ne demokratski i odgovorno.

Glas Slavonije, Ni crno, ni bijelo, 28. prosinca 2009.

Ukoliko niste zadovoljni informativnim programom HTV-a možete poptpisati peticiju na http://www.psd.hr/hr/?content=peticija

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Blog urednika