Banner
Uvodi se specijalizacija sudaca za slučajeve nasilja nad ženama
Saborska oporba: Banožić treba vratiti stan i odgovarati
Možemo predlaže usklađivanje mirovina s rastom plaća
Jutarnji list: Nedjeljama 20 posto manje računa nego lani
Večernji list: Rata stambenog kredita ista kao i mjesečni najam
Kampanja Budi mRAK roditelj: Raste broje cijepljenih protiv HPV-a
Situacija s covidom u Hrvatskoj stabilna

  Zanimljivosti

Prirodne vrijednosti Slatine: Neke biljke rastu samo na slatinskom području

  Petar Žarković/ Glasslavonije.hr           30.03.2017.         2771 pogleda
Prirodne vrijednosti Slatine: Neke biljke rastu samo na slatinskom području

U sklopu pripreme za izdavanje monografije o prirodnim vrijednostima Slatine, magistar biologije Dragan Prlić godinama istražuje biljni i životinjski svijet slatinskoga područja. Iza njega su mnogi sati promatranja, fotografiranja, proučavanja i uspoređivanja biljnih i životinjskih vrsta i njihovih staništa. Među zanimljivim biljkama koje je otkrio u slatinskom kraju, neke su pravi rariteti. Donosimo samo zrnce materijala koji će naći mjesto u spomenutoj monografiji a buduće generacije zasigurno će biti zahvalne mladom biologu na njegovu doprinosu znanosti.

Suhi travnjak u naselju Markovo, jedini na slatinskom području očuvan na ovako velikoj površini, nalazi se nasuprot slatinskom vodocrpilištu. Pjeskovito tlo stvara uvjete pogodne za razvoj suhotravnjačke vegetacije pa tu rastu biljke poput gorske djeteline (lat. Trifolium montanum) ili germanske žutilovke (Genista germanica), kojih drugdje u okolici Slatine nema.

U blizini naselja Medinci nalazi se šuma poljskog jasena s kasnim drijemovcem, i to je jedino takvo šumsko stanište na slatinskom području. Međutim, ta šuma kao stanište posebna je i zbog još dvije biljne vrste koje u njoj rastu. Jedna je primitivna vrsta paprati naziva ljetni jednolist (Ophioglossum vulgatum), koji zauzima rubni dio te šume, dok je sitnocvjetna režuha (Cardamine parviflora) na području cijele Hrvatske zabilježena samo tu kod Slatine.

Posebno su zanimljive dvije biljne vrste koje su u Hrvatskoj toliko rijetke da je za svaku poznato samo nekoliko lokaliteta, i to vrlo starog datuma. One su sada pronađene i na slatinskom području, fotodokumentirane i uvrštene u nacionalnu florističku bazu (FCD). To su šćetica pozemljuša (Scirpus supinus) i pršljenasta pobarica (Elatine alsinastrum), a obje rastu na periodički plavljenim obradivim površinama.

U šumama hrasta lužnjaka u okolici sela Medinaca i Kozica može se mjestimično pronaći vrlo prepoznatljiva proljetnica po imenu kockavica (Fritillaria meleagris). Primarno je vezana za vlažne travnjačke površine, no može doći i u sastavu vlažnih šuma, što je slučaj sa slatinskim nalazištima.

Dvanaest vrsta Orhideja

Ljubitelji prirode često cijene orhideje zbog njihove iznimne ljepote. Na slatinskom području zabilježeno je 12 vrsta tih ljepotica, a sve su zakonom strogo zaštićene. Jedna od njih je i atraktivni mali kaćun (Orchis morio).

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Zanimljivosti