Sabor: U srijedu izjašnjavanje o amandmanima na paket poreznih zakona
Bernardić: Vladina porezna reforma je prodavanje magle i SDP je neće podržati
Vasilić: Pred jedinicama lokalne samouprave vrlo stresno razdoblje
Gordana Buljan Flander dobitnica Nagrade za životno djelo za promicanje dječjih prava
Dugine obitelji traže da se omogući udomiteljstvo istospolnim parovima
Vlada suglasna s HDZ-ovim prijedlogom sniženog PDV-a na elektronske publikacije i mahunarke
Za uzgoj goveda, koza, ovaca i peradi 24 milijuna kuna

Pripetavanje na Virovitičkim umjetničkim večerima: Igor Golub s malom prednošću pobijedio Zlatka Erjavca


  Roklicerove večeri           Sandra Pocrnić Mlakar           16.04.2018.         2705 pogleda
Pripetavanje na Virovitičkim umjetničkim večerima: Igor Golub s malom prednošću pobijedio Zlatka Erjavca

Cjelovečernju raznovrsnu i raskošnu poetsku gozbu, kakve se ne bi postidjeli ni mnogo veći kulturni centri, priredili su u subotu virovitički umjetnici u Cugu. Za 18. izdanje Virovitičke umjetničke večeri, naime, voditelj Robert Roklicer pozvao je umjetnike na pripetavanje – nadmetanje u kojem pobjeđuje najbolji prema glasovima publike. Izazov je prihvatilo osam spisatelja, a za butelju vina, koja je bila predviđena kao nagrada, natjecali su se i kao vješti performeri koje je uigrao iskusan i zahtjevan trener.

Natjecateljska treća travanjska Virovitička umjetnička večer započela je čestitanjem rođendana čak dvjema slavljenicama– a kavaliri iz udruge FRiK za istaknutu su članicu Biljanu Kovačević pripremili i čestitiku s cvijećem – te pozdravom klasicima u povodu okruglih obljetnica. U povodu 200. obljetnice rođenja Petra Preradovića, Igor Golub energično je interpretirao pjesmu „Zora puca, bit će dana“, a Robert Roklicer podsjetio je na godišnjicu smrti Vladimir Majakovskog i njegove pjesme u prijevodu Josipa Severa. Ime Josipa Severa nosi nagrada Jutra poezije, koje Roklicer , podsjetio je, vodi već 11 godina. Jutro poezije jedna je od najstarijih pjesničkih tribina u svijetu, koja se bez prekida održava od 1964. godine kada ju je osnovala grupa pjesnika među kojima je bila i Vesna Parun. Tek nakon Jutra poezije, kako je rekao Roklicer, počele su djelovati slavne pjesničke tribine u Parizu i San Franciscu.

Nakon kratkog upoznavanja s pravilima natjecanja i glasovanja, prvi krug pripetavanja otvorio je Igor Golub sa Četiri kadra s Milošem Formanom, četverodijelnu prozu koje je napisao toga dana kao reagiranje na vijest o smrti velikog američkog režisera češkog podrijetla. I kao pisac, Igor Golub je domljiv, snažan i širok, podjednako kao u glumačkim interpretacijama. U drugom krugu Golub je s dugačkog smotka pročitao jednu od tužbalica Nicka Cavea.

Biljana Kovačević za svoj rođendanski nastup izabrala je melanholičnu i dostojanstvenu pjesmu „Ja“, o traženju vlastitog identiteta ispod brojnih uloga koje ženi nameću zahtjevi svakodnevnice, njezini najbliži i ljudi koje susreće.

Biljana Kovačević predstavila se još jednom pjesmom u interpretaciji Vlaste Golub, koja je sugestivno interpretirala Biljaninu pjesmu „Što je pisac“, u kojoj autorica nabraja sve u pjesmama izrečeno, a nagovještava sve ono neizrečeno čime kod čitatelja dosjetljivo stvara svijest o beskraju piščeve mašte. Glumački i interpretativni raspon Vlasta Golub pokazala je i izborom pjesama za drugi krug u kojem je pročitala četiri i danas aktualne Krležine pjesme socijalne tematike.

Goran Gazdek prisjetio se kolege novinara Luke Štekovića i iz Štekovićeve zbirke poezije pročitao dvije pjesme, među kojima kraća, i kako je Gazdek rekao, njemu jedna od najdražih ljubavnih pjesama glasi – „Ponekad ne mislim na tebe“. U drugom dijelu pročitao je još jednu priču iz riznice Seada Kratine iz Zenice koji svoje zapise objavljuje uglavom na Facebooku.

Sanja Tkalčec (Lukica) izazvala je buran pljesak – i priličan broj glasova publike – humoreskom o dobrovoljnim prilozima za održavanje snaga reda, koje uplaćuje za Uskrs i za Božić.

Zlatko Erjavec Ero u osamnaest je tjedana Virovitičkih umjetničkih večeri stekao reputaciju autora od kojeg se mnogo očekuje i, što je još prestižnije, autora koji očekivanja publike neće iznevjeriti. Minijaturama o dogovoru za grupni seks i o autorskim pravima oko kojih se suvremeni Iljf i Petrov ne uspijevaju dogovoriti, Erjavec je izazvao smijeh do suza. Efektnu završnicu postigao je orvelovskom satirom o kažnjavanju pisaca koji ne pišu o politici.

Za vremeplov u povijest književnosti - dragocjen mlađima kojih je sve više na Virovitičkim umjetničkim večerima - pobrinuli su se Miki Montenegro, koji je na španjolskom originalu i na hrvatskom interpretirao Lorcinu „Umrem li, ostavite balkon otvoren“ te Dubravko Martić koji je u kratki pregled simbolizma utkao stihove Baudleairea i Rilkeovu slavnu „Ja živim u kruzima koji se šire“.

Pobjednik je proglašen na temelju prebrojavanja glasova publike koja je gotovo jednakim brojem bodova nagradila Igora Goluba i Zlatka Erjavca Eru. S malom prednošću pobjedu i butelju odnio je Igor Golub.

Na kraju travanjskog pripetavanja, Biljana Kovačević sve je goste i izvođače Virovitičkih umjetničkih večeri počastila rođendanskom čokoladnom tortom.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Roklicerove večeriOve mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda kliknite na: