Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Koronavirus

Primorac: Imamo gotovo sve indicije da je virus slabiji

  Hina           26.06.2020.         686 pogleda
Primorac: Imamo gotovo sve indicije da je virus slabiji

Imamo gotovo sve indicije da je postojeća varijanta koronavirusa slabija, rekao je u petak na HTV-i liječnik i znanstvenik  dr. Dragan Primorac, član Vladinog Znanstvenog savjeta za borbu protiv pandemije koronavirusa.

Istaknuo je da danas puno više znamo o virusu i puno smo sigurniji kako se ponašati. "Prema brojnim pokazateljima, naravno, liječnici su uvijek oprezni jer ne žele da se populacija opusti, imamo gotovo sve indicije da je postojeća varijanta virusa ipak slabija i da je znatno manji broj ljudi koji razvijaju teže komplikacije nego što je to bilo u periodu veljače", rekao je Primorac u HRT-ovoj emisiji Dobro jutro, Hrvatska.

Otprilike takva situacija je na više-manje svim kontinentima. Broj oboljelih na respiratorima u državama koje ja pratim je drastično smanjen, dodao je.

Dr. Primorac je predstavio svoj model molekularnog i serološkog testiranja koji je primijenjen u hrvatskom nogometu.

Testirali smo jedan cijeli sustav gotovo mjesec dana. Kad smo pokazali da on funkcionira, uveli smo prvi na svijetu sistematsko testiranje utvrđivanjem prisustva nukleinskih kiselina virusa, rekao je.

Ističe kako je ta metoda toliko osjetljiva da može otkriti prisustvo 10 pikograma molekula nukleinskih kiselina virusa.

"FIFA i UEFA su sjajno reagirale na taj model i kad bi taj model funkcionirao svaki dan, u svakom sportu, ili pred nogometne utakmice ili pred međunarodne utakmice, mi bi zapravo zaštitili jednu cijelu populaciju i ne bi bilo šanse da se dogodi transmisija virusa", procijenio je.

Odgovarajući na pitanje je li se taj model moglo primijeniti i na nedavnom teniskom turniru Adria Tour u Zadru, rekao je da se vrlo teško vraćati u prošlost, ali da nema nikakvog razloga da se taj model ne aplicira na sve druge sportove. U Zadru je prvi  slučaj otkriven u nedjelju nakon priznanja jednog od sudionika turnira bugarskoga tenisača Grigora Dimitrova da je zaražen koronavirusom, a testirao se u Monaku po povratku iz Zadra. Uz njega, pozitivno je još nekoliko osoba, mođu kojima i organizator turnira srbijanski tenisač Novak Đoković, koji se po odlasku iz Zadra testirao u Beogradu.

Primorac je rekao da cjepivo koje razvija Moderna druga klinička faza jako dobro završava, te su pokazali kako je na određenom broju ispitanika razina protutijela gotovo identična ili viša od razine protutijela koju razviju osobe koje u prirodnom kontaktu prebole Covid-19. To je, procjenjuje, fenomenalna vijest.

Međutim, dodao je, jako je oprezan jer smo 2012. imali razvijeno cjepivo za SARS-CoV i životinje na kojima su vršeni pokusi pokazale su iznimno visoko razvijanje protutijela, ali su ipak stradale zbog oštećenja pluća i jetra.

Primorac je također rekao da moramo biti odgovorni i optimistični jer ljudski organizam ima golemu snagu koju ne smijemo negirati.

Naglasio je kako epidemiju gripe nismo zaustavili, ali smo naučili živjeti s njom.

"Naravno da nikome ne pada pamet, kad ima visoku temperaturu, da odlazi u kolektiv i širi bolest. Slično je s Covidom-19. Život mora ići naprijed", poručio je Primorac.

Zaključio je i kako je Hrvatskoj iznimno važno stanje u susjedstvu i reagira li Europska unija na isti način, ali, istaknuo je, ne treba zaustaviti ekonomiju i blokirati državu.

Dragan Primorac (1965.), hrvatski je liječnik i sveučilišni profesor, ekspert je iz forenzične genetike. Trenutno obnaša dužnost predsjedavajućeg Odbora za međunarodne odnose Američke Akademije za forenzičke znanosti i predsjednika International Society of Applied Biological Science (ISABS). Predsjednik je Hrvatskog društva za humanu genetiku, Hrvatskog društva za personaliziranu medicinu, Hrvatskog klastera konkurentnosti za personaliziranu medicine i Upravnog vijeća Specijalne bolnice Sv. Katarina.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Koronavirus