Banner
Reformist Čačić: Sramotno dovoditi u vezu zločinačku NDH s Domovinskim ratom
SABA: Raos izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom
Oboljeli od rijetke bolesti srca i dalje čekaju dostupnost lijeka u Hrvatskoj
Plenković: Svi dijelimo vrijednosti jednakosti i poštivanja manjina
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Jutarnji list: Postroženi uvjeti za gotovinske kredite

  Aktualnosti

Primjer tajnika Ive: Protućirilično-šatorski pokret nije ga pokolebao

  Boris Pavelić           19.01.2016.         2346 pogleda
Primjer tajnika Ive: Protućirilično-šatorski pokret nije ga pokolebao

Virovitički su mediji kratko i ravnodušno zabilježili da je Ivo Horvat, dugogodišnji tajnik Virovitičko-podravske županije, na svečanosti u povodu pravoslavnog Božića 6. siječnja u Zagrebu, odlikovan nagradom "Svetozar Pribićević" Srpskoga narodnog vijeća za unapređenje hrvatsko-srpskih odnosa. 

A događaj je zavrijedio više od suhe vijesti. Jer, priznanje Ivi Horvatu od najutjecajnije manjinske samouprave u zemlji svjedoči da tajnik županije svoj posao obavlja kako bi trebao svatko, ali mnogi to nažalost ne čine - sa srčanošću i otvorenošću koje ne podilaze društvenoj nelagodi, kolektivnim traumama i nacinalističkim resantimanima. 

 U obrazloženju nagrade, koje je Virovitca.net dobio na uvid, stoji kako Horvat, uz redovni posao u županiji, "velik dio vremena posvećuje pomoći i organiziranju srpskih institucija na području županije". Bez njegove "ljudske i tehničke pomoći" bilo bi mnogo teže organizirati rad srpskih manjinskih institucija, a "veliku pomoć daje i radu Srpske pravoslavne crkve te 'Prosvjete'". Ne manje važno, "za svoj intelektualni rad i utrošeno slobodno vrijeme nikad nije uzeo nikakvu naknadu."

Svi znamo - premda o tome uglavnom šutimo - koliko je u proteklih nekoliko godina, bez ikakva razumnog razloga, ojačao pritisak na hrvatske Srbe. Pokret protiv ćiriličnih ploča i šator u Zagrebu pokušali su stvoriti dojam kako se nekakvi "neprijatelji" opet spremaju napasti ovu zemlju.

U takvim će okolnostima mnogi službenik dvaput razmisliti prije nego provede zakon u zaštiti srpske, pa i drugih manjinskih zajednica, a kamoli učiniti štogod više od toga. Uostalom, protućirilično-šatorski pokret i može se smatrati pokušajem zastrašivanja i odvraćanja državnih službenika od toga da zakonito rade svoj posao. Ivu Horvata, očito, takvi pritisci nisu pokolebali. Premda osobno pomirljiv, blag i nesklon sukobima, tajnik županije zaslužio je odlikovanje prozvano po političaru koji je tragao za suglasjem Srba i Hrvata. 

Virovitičko-podravska županija malena je i ne naročito utjecajna, čak i za minijaturne hrvatske prilike.

Nacionalistički HDZ na vlasti je, u neprekinutome slijedu, gotovo četvrt stoljeća. U takvim uvjetima, "plivati protiv struje" mnogima se čini nemogućim. Naročito to vrijedi za državne službenike. Primjer tajnika Ive zato je još važniji. Jer, u obrazloženju nagrade piše kako je "Ivan Horvat najzaslužniji da Srbi Virovitičko-podravsku županiju osjećaju kao svoju instituciju i u njoj se osjećaju dobrodošli". Ako je nagrada znak da i u cijeloj županijskoj upravi, od političke do administrativne razine, rade ljudi slične naklonjenosti manjinama - svim manjinama! - tada možemo biti optimisti. Jer, tko je sklon manjinama, ne može biti nesklon i svim ostalim građanima. Ta sklonost, to razumijevanje, ta otvorenost najbolji su putevi da svi hrvatski građani svoju zemlju uistinu "osjećaju kao svoju i u njoj se osjećaju dobrodošli". 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

franjomrak@gmai
20.1.2016. 10:50
Ovaj bi tekst sasvim sigurno negdje na bliskom istoku ili eventualno u južnoj Americi gdje javnost o agresorskom velikosrpskom ratu u Lijepoj našoj 1991-1995g. ne zna ništa ili gotovo ništa , vjerojatno vrlo dobro "sjeo" . No , druže Paveliću ,nemojte se zamarati obranama srpskih prava,naročito ne u današnje vrijeme . Oni to znaju i bez vas koji u "predstečajnim tiskovinama" biju "bitku" kako bi dokazali da Republika Hrvatska nikada niti nije trebala postojati , ili bar tu činjenicu dovesti pod sumnju ? Jedino što je vrijedno u samome tekstu jest činjenica da je g.Ivo Horvat zaista čovjek vrijedan poštovanja , uostalom bio je i župan Virovitičko-podravske županije, a ovdje je na vlasti tada bila Hrvatska Demokratska Zajednica....


Još iz kategorije Aktualnosti