Izumrla jadranska vrsta morskog psa pronađena u Crnom moru
Glavni odbor potvrdio Milanovića za SDP-ova kandidata za predsjednika Republike
Božinović: Država i kompanije moraju činiti sve u zaštiti od kibernetičkih napada
Plenković: Idući tjedan Vlada i predsjednik o imenovanju Markića ravnateljem SOA-e
Voštana replika kipa A. Lincolna rastalila se zbog ogromnih vrućina u Washingtonu
Michael Jackson je umro s 500 milijuna dolara duga
Umjetna inteligencija uči jezik tumora radi bolje dijagnoze

  Poljoprivreda

Primarna proizvodnja duhana: Zaustavljen negativan trend pad površina, počela berba, RWE nudi povoljniju opskbu plinom

        10.07.2015.         2136 pogleda
Primarna proizvodnja duhana: Zaustavljen negativan trend pad površina, počela berba, RWE nudi povoljniju opskbu plinom

Na poljima Podravine i Slavonije proteklog je tjedna počela berba duhana. Ove sezone posađeno je 3417 hektara duhana tipa virginija i 327 hektara burleya. Sadnja je zbog obilnih količina oborina (u svibnju je palo u 215 litara kiše po četvornom metru pa su brojna duhanska polja bila potopljena) trajala nešto duže ali to, prema riječima agronoma virovitičkih "Hrvatskih duhana", unatoč razjednačenosti u razvoju, ne bi trebalo utjecati na kvalitetu duhanskog lista jer se intenzivna berba očekuje polovinom srpnja

Ove godine zaustavljen je negativni trend smanjenja površina pod duhanom. U proteklih pet godina interes za tom kulturom među poljoprivrednicima padao je zbog nove agrarne politike Europske unije i straha od smanjenja ili gubitka poticaja, ali i zbog nelikvidnosti i općenitih poteškoća u poljoprivrednoj proizvodnji. Kako bi vratili interes i povećali profitabilnost proizvođača, Hrvatski duhani su u okviru poticajnih mjera podigli naknadu za prosječno pola kune na osnovnu cijenu, a po prvi puta u ugovore je ugrađena i otkupna cijena po klasama. Osim toga odlučili su pomoći u financiranju tekuće proizvodnje jer su se proizvođači žalili da nemaju novca za isplatu nadnica radnoj snazi. Kooperantima su na kraju ponuđeni i višegodišnji ugovori o proizvodnji koja im četiri godine jamči dugoročno planiranje i sigurnost. "Zbog svega toga očekujemo 8600 tona duhana, odnosno 1,4 milijun tona više nego prošle godine", kaže glavni tehnolog u Hrvatskim duhanima Josip Zdjeličan.

Ove godine nastavljena su i dva projekta optimalizacije proizvodnje. Akcijom navodnjavanje površina pod duhana, s ciljem povećanja prinosa. i nisu posve zadovoljni iako se navodnjava 400 hektara ili gotovo 11 posto. Akcija sušenja duhana biomasom čime se znatno smanjuju energetski troškovi obuhvaćeno je 26 posto sušara - 205 proizvođača s plina je već prešlo na kruta goriva, a ove godine instalirat će se 75 novih termogena. Međutim, pojavio se i novi distributer plina (RWE), koji daje, do sada, najpovoljnije uvjete snabdijevanja plinom, pa je velik broj proizvođača duhana – kooperanata prihvatio te uvjete i našao ekonomsku računicu sušenja duhana plinom.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Poljoprivreda