Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  HGK-Županijska komora Virovitica

Prijedlozi za poboljšanje gospodarskog stanja

        22.11.2010.         1706 pogleda
Prijedlozi za poboljšanje gospodarskog stanja

Na sjednici Gospodarskog vijeća HGK - Županijske komore Virovitica, kojoj su uz članove Gospodarskog vijeća prisustvovali i Zdravko Dijaković, zamjenik župana, te Mario Čajkulić, pročelnik Županijskog upravnog odjela za gospodarstvo, razvoj i poljoprivredu, raspravljalo se o aktualnom stanju u gospodarstvu na području Virovitičko-podravske županije. Nakon prezentacije pokazatelja iz publikacije „Aktualnosti gospodarstva Virovitičko-podravske županije", koju je izradio Odsjek za makroekonomske analize HGK - Županijske komore Virovitica, konstatirano je da je, zbog izuzetno teške i složene gospodarske situacije, potrebno poticati tvrtke koje svoju proizvodnju razvijaju na postojećim resursima, osobito izvoznike, radi očuvanja postojećih kapaciteta, a time i broja zaposlenih.

U drvno-prerađivačkoj industriji na području Županije, unatoč maksimalnoj uštedi u poslovnom procesu, zbog stalnog rasta inputa, povećanoj nelikvidnosti, nerealnog deviznog tečaja, dolazi do smanjenja efektivnosti poslovnih rezultata. U poljoprivredi je ovo jedna od najnepovoljnijih godina, zbog velikih količina oborina, što će znatno utjecati i na poslovne rezultate tvrtki. Kampanja šećerne repe je u tijeku i očekuje se da će završiti sredinom prosinca, a procjenjuje se da će biti proizvedeno oko 85.000 tona šećera.

Prinosi u ovogodišnjoj proizvodnji duhana su za oko 20% manji, zbog obilnih oborina, a otkup je pri završetku. Zbog velike nelojalne konkurencije, stanje u graditeljstvu na području Virovitičko-podravske županije je izuzetno teško, te bi trebalo napraviti izmjene i dopune Zakona o javnoj nabavi, kako bi i domicilna građevinska operativa dobivala poslove na javnim natječajima na području Županije. Proizvođači opreme za farme imaju uposlenost kapaciteta do sredine 2011. god., a da bi očuvali broj zaposlenih pokušavaju napraviti zaokret u proizvodnom programu.

U turizmu i ugostiteljstvu se nude novi programi, a u suradnji sa TZ Virovitičko-podravske županije, očekuju se i ostali pozitivni pomaci.

Tvrtke, unatoč maksimalnoj racionalizaciji, ne mogu izdržati rast inputa i ostalih obveza koje im se nameću, jer ne stvaraju adekvatne prihode, čime im je ugrožena konkurentnost, što se negativno održava na postojeće pozicije na ino-tržištima. Nerealan devizni tečaj trebalo bi uskladiti sa godišnjom stopom inflacije i postaviti ga u realne okvire, što bi imalo pozitivne efekte na izvoz, a time i potrebu novog zapošljavanja.

Predloženo je da JLS i JLU u izgradnji javnih objekata koriste model koncesije na rok primjeren mogućnostima proračuna, a za koji su se pozitivno očitovali i predstavnici banaka, a na taj način bi se uposlili domicilni građevinski kapaciteti.

Na sjednici je donijeta odluka o dodjeli priznanja HGK - Županijske komore Virovitica, najuspješnijim županijskim tvrtkama u 2009. godine.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

anakonda
22.11.2010. 16:44
a gdje se nudi rješenje izlaza iz krize?


Još iz kategorije HGK-Županijska komora Virovitica