Banner
Beroš: Epidemiološka situacija dobra, no okupljanja mogu pogoršati stanje
DHMZ: Pretežno sunčano i vruće, popodne mogući pljuskovi
Više turista nego cijele 2020., iznos fiskaliziranih računa bolji od 2019.
Sudarila se dva teretna vlaka kod Križevaca, ozlijeđen strojovođa
Prijatelji životinja: Pripazite gdje ostavljate životinje na čuvanje
Još dvije braniteljske udruge osudile istup Vučemilovića i podržale Medveda
Plenković ponovno pozvao građane na cijepljenje

  Planinarstvo

Prijedlog za nedjelju: Izlet na vrh Papuka, fotogalerija ranoproljetnog ugođaja

  Kruno Kartus           15.03.2014.         3276 pogleda
Prijedlog za nedjelju: Izlet na vrh Papuka, fotogalerija ranoproljetnog ugođaja

Još nekoliko kilometara od Leštata, sa široke šumske staze, činilo nam se da je vrh Papuka, onako smeđe boje, mekan od prozirnih zimskih krošnji, još samo jedno pitomo brdo na kakve smo se već penjali istražujući našu slavonsku planinu. Uspeli smo se na desetak uzvisina, pa opet silazili, preskakali blato, pa opet izašli na glavni put, sve tražeći stijenu koja označava početak grebena za direktan uspon na najviša 953 metra.

Malo smo krivudali, ali Igor je bio siguran u svoje e-karte i GPS koje je dobio na tečaju GSS-a, tako da nam se stijena, onako poluumornima i rumenima od šokantno visoke razine kisika u odnosu na birtijske na koje smo navikli, ukazala gotovo nenadano. I onda je počela pasija. Nagib mi se na trenutke činio okomitim, a šafrani, prkosi i rano proljetno bilje dvostruko privlačnim za
fotografiranje, jer je svaki kadar bio ujedno prilika za odmor nožnih mišića od kojih su najviše fasovali guzni. Pred kraj jedna livada zavarava da se već nalazimo na vrhu, pa si sve govorimo "još malo,još
malo", a to malo traje već sat vremena. Ili manje, no vrijeme nije ni bitno, jer ga imamo dovoljno obzirom da smo krenuli ujutro. Vrijeme je ionako dokazano relativno, pa u šumi na ovako sunčanom danu prolazi ugodnije i sporije.

 Blaži, početnici u planinarenju, koju odlikuje glasovita slatinska upornost, nije bilo lako. Ali zahvaljujući pogledu koji smo dobili na kraju, prema bosanskim vrhovima i nizini oko Velike, nas troje sada možemo svima preporučiti da jednu nedjelju ovog proljeća rezerviraju za ovaj kratki slatki izlet.

Još fotografija na našoj Facebook stranici

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Planinarstvo