Izumrla jadranska vrsta morskog psa pronađena u Crnom moru
Glavni odbor potvrdio Milanovića za SDP-ova kandidata za predsjednika Republike
Božinović: Država i kompanije moraju činiti sve u zaštiti od kibernetičkih napada
Plenković: Idući tjedan Vlada i predsjednik o imenovanju Markića ravnateljem SOA-e
Voštana replika kipa A. Lincolna rastalila se zbog ogromnih vrućina u Washingtonu
Michael Jackson je umro s 500 milijuna dolara duga
Umjetna inteligencija uči jezik tumora radi bolje dijagnoze

  Dossier Palm

Prije pet godina pokopan je Siniša Palm - pitanja o njegovoj smrti i dalje žive

  Iva Anzulović           06.06.2024.         4642 pogleda
Prije pet godina pokopan je Siniša Palm - pitanja o njegovoj smrti i dalje žive

Bio je utorak 4.lipnja kada je na gradskom groblju u Virovitici u 15 sati počeo posljednji ispraćaj mladog čovjeka koji je pronađen dan ranije kako visi na grani drveta tik uz obalu rijeke Drave. U obiteljskoj kući nije bilo niti 'verestovanja' kako nalaže lokalni običaj. Svećenik je, tijekom ceremonije, u svom govoru spomenuo oprost tom mladom čovjeku zbog grijeha što je digao ruku na sebe dok su vijenci bili složeni pretežno od bijelog cvijeća. Među mnoštvom okupljenih na gradskom groblju bio je i gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin, njegova supruga Sanja te gotovo svi zaposlenici Gradske uprave. Bili su i novinari ovog portala jer to je bio sprovod višegodišnjeg pročelnika Ureda za gospodarstvo i financije Grada Virovitice Siniše Palma (37) kojeg je dan prije sprovoda, dakle na dan kada je pokojnik pronađen, gradonačelnik priopćenjem za javnost optužio krivcem za nestanak 17 milijuna iz gradske blagajne.

OPTUŽBE NAKON SMRTI

Po završetku ukopa, Sinišinoj sestri Mariji pristupila je poznanica te ju pitala zna li za nestanak milijuna iz gradske blagajne i kako gradonačelnik krivi upravo njenog, tek pokopanog brata. Tada su članovi obitelji Palm prvi put doznali o nestanku novaca te optužbi gradonačelnika. Od petka 31.svibnja, naime, bili su zaokupljeni potragom za Sinišom koji je toga dana krenuo u mjesto Okrugljača na feštu kod Margarete Ptiček ali tamo nikada nije stigao. Ono što jest stiglo, već dan nakon sprovoda, bilo je priopćenje za javnost Ivice Kirina u kojem je pokojnog suradnika, nakon optužbe kako je lopov, optužio i kako je - kockar.

"Zbog velikog broja upita medija te interesa javnosti, osjećamo se dužni u ovom trenutku podijeliti sve nama dostupne informacije, a koje mogu rasvijetliti cijeli slučaj koji istražuju nadležne institucije. Nužno je reći da je gradonačelnik Ivica Kirin odmah po saznanju za nevjerojatnu krađu i pronevjeru novca iz proračuna Grada Virovitice, već u petak, 31. svibnja slučaj prijavio PU virovitičko-podravskoj te donio odluku da se odgovorna osoba udalji iz službe.

Istoj su odmah oduzete i ovlasti pristupa računima, kako se Gradu Virovitici ne bi nanosila daljnja financijska šteta. Postupak je pokrenut zbog šokantnog saznanja da je proračunu Grada Virovitice tijekom više godina nanesena milijunska šteta, zbog čega se trebalo djelovati bez odgode, što je i učinjeno.

Odgovorna osoba u petak je uredno došla na posao, a u razmaku od nekoliko sati ista je, bez javljanja suradnicima otišla s radnog mjesta te joj se nakon toga gubi svaki trag. Iako su je kolege i poslovni suradnici pokušavali kontaktirati, na telefonske pozive i poruke više nije odgovarala.

Slučaj su preuzela nadležna tijela. U međuvremenu, otkrilo se da je odgovorna osoba bila ovisnik o kockanju, zbog čega imamo razloga vjerovati da je pronevjereni novac iz gradskog proračuna iskorišten upravo u tu svrhu.

Šokirani cijelom situacijom napominjemo da su u ovom slučaju prave žrtve Grad Virovitica i porezni obveznici koji uplaćuju novac u proračun Grada, a kojim se netko nezakonito poslužio za osobne potrebe. O kolikom se iznosu novca radi, znat će se po utvrđivanju činjenica i štete temeljem postupaka koji se vode u Gradu Virovitici te izvidom nadležnih tijela. Način na koji je stvorena šteta bio je nama skriven, a metode je bilo nemoguće otkriti redovnom analizom poslovanja i redovnim financijskim kontrolama koje Grad provodi u svom poslovanju. Ja kao gradonačelnik i sve gradske službe učinit ćemo sve kako bi se pronevjereni novac vratio u proračun. U financijskom smislu Grad Virovitica funkcionira normalno i sve službe redovno obavljaju svoju djelatnost, izjavio je gradonačelnik Ivica Kirin.

 Na kraju, gradonačelnik Ivica Kirin i cijela Gradska uprava cijeloj obitelji, rodbini i prijateljima izražava iskrenu sućut zbog gubitka mladog života, a koji, nažalost, nije vidio drugi izlaz iz svojih problema niti je za njih zatražio pomoć."

Od tog trenutka, cijela je Virovitica bila "na nogama" dok je slučaj smrti gradskog pročelnika postala nacionalna vijest.

 

Mjesto pronalska

REKONSTRUKCIJA DETALJA UOČI SMRTI

Na dan kada je Ivica Kirin plasirao u javnost optužbu na račun svog višegodišnjeg najbližeg suradnika kako je kockar, novinari ovog portala prvi su posjetili obitelj Palm te doznali uznemirujuće informacije o nestanku i pronalasku pokojnog Siniše. Zbog ogromnih propusta u istrazi prije pet godina, rekonstruiramo glavne anomalije postupanja policije zbog kojih je, danas, gotovo cijela Virovitica uvjerena kako je Siniša Palm ubijen. Uključujući članove obitelji.

U četvrtak 30.svibnja u 17 sati i 11 minuta, Ivica Kirin je primio obavijest iz Zagrebačke Banke o transakcijama na računu Grada. U isto vrijeme, Sinišu je vidjela susjeda kako dugo i žustro razgovara na mobitel te dugo sjedi u autu parkiranom ispred kuće te potom, i dalje razgovarajući, ulazi u kuću. Istoga dana kasno navečer, Kirin je održao hitan sastanak u Gradskoj upravi na kojem je bila i Sanja Kirin.

U petak 31.svibnja, na dan kada je nestao, Siniša je ujutro došao na posao dok je Ivica Kirin u to vrijeme bio u banci te je od tamo otišao na policiju. U 9 sati i 45 minuta Siniša je otišao iz zgrade Gradske uprave, došao kući gdje se kratko zadržao, u dvorištu primio majku Jadranku za lijevo rame dok je gledala radnike kako završavaju fasadu na kući te rekao "Bit' će lijepa boja" i otišao. To su bile posljednje riječi i posljednji trenutak da je majka Jadranka vidjela svog sina. U 11 sati i 53 minute Ivica Kirin je ušao u zgradu Gradske uprave te pisao rješenje o suspenziji Siniše Palma kojeg je službeni dostavljač Oklopčić donio osobno na kućnu adresu Siniše u 14 sati i 45 minuta. Pošto Siniša nije bio doma, majka ga je zvala na oba mobitela, no on se nije javljao. Od tog trenutka, majka je učestalo pokušavala dobiti Sinišu i činjenica što joj nije uzvraćao poziv ju je počeo uznemiravati. U isto vrijeme dok je majka pokušavala dobiti Sinišu na mobitel, u mjestu Prodorina gdje je Siniša pronađen tri dana kasnije mrtav, već oko 17 sati je poljoprivrednik Ivan Barić uočio Sinišin auto onako kako ga je policija tri dana kasnije pronašla. "Bilo je nevrijeme i došao sam obići njivu ali sam traktorom išao jer autom nisam mogao proći", izjavio je prije pet godina. Majka je, u Virovitici, subotu provela tražeći sina; zvala ga je na službeni i privatni mobitel no privatni je bio isključen. Potom je u 12 sati i 30 minuta zvala Sanju Kirin koja je radila sa Sinišom u istom uredu i rekla joj kako je Siniša nestao, na što je Sanja Kirin odgovorila "Još i to. Nazvat' ću vas, imam drugu liniju". Na sms poruku majke Jadranke zna li išta gdje bi Siniša mogao biti, odgovorila je "kako je rekao da uzima godišnji". U 15 sati i 20 minuta, majka Jadranka je nestanak prijavila u policijskoj postaji Virovitica no potraga nije krenula.

Oko 16 sati ponovno je zvala Sanju Kirin i rekla joj "Pitam vas kao majka, je li se na poslu dogodilo nešto neuobičajeno jer Siniše od petka nema doma". Sanja Kirin je odgovorila "Koliko ja znam - ne".

U nedjelju 2.lipnja policijska potraga je krenula u 17 sati i 45 minuta. No, u rano jutro toga dana, lovci su u mjestu Prodorina imali redovno hranjenje divljači te poslove oko košnje trave i uočili Sinišin auto. Djelatnici granične policije Terezino polje svakoga su se jutra i inače čuli sa lovcima jer su im oni, kako su nam tada sami rekli, "dodatne oči koje su dobrodošle s obzirom da je državna granica blizu a aktualni su bili problemi sa migrantima". Na upit jesu li vidjeli išta neobično, lovci su policajcima rekli za auto marke Lanus i rekli broj registarskih tablica što je postaja Terezino polje javila u prijepodnevnim satima Policijskoj upravi Virovitičko-podravskoj gdje je načelnik tada bio Siniša Knežević..

"VIDOVITA" MRTVOZORNICA IVANA KEPKA I DEBAKL POLICIJE

Majka je još pokušavala dobiti Sanju Kirin na mobitel no ista više nije odgovarala na pozive Jadranke Palm. U ponedjeljak ujutro u potragu se uključio HGSS i oko 9 sati locirao privatni mobitel te u 11 sati, zajedno sa policijom, pronašao Sinišin auto ukopan duboko u blato. U 12 sati i 50 minuta pronašli su i Sinišu. Dolaskom na očevid, mrtvozornica koja je toga dana bila dežurna, Ivana Kepka, zatekla je djelatnike HGSS-a i policijske službenike. Oko 14 sati, Ivana Kepka nazvala je svog nadređenog Zorana Popovića te uskoro ispisala potvrdu o smrti bez da je tijelo uputila na odjel patologije Opće bolnice Virovitica ili zatražila obdukciju. Upisala je kao uzrok smrti 'samoubojstvo vješanjem' a vrijeme smrti, nevjerojatno precizno točno - 31.svibnja 2019.godine u 18 sati. Samo pogledom na mrtvo tijelo, mrtvozornica je tog 3.lipnja 2019. zaključila kako je Siniša Palm izvršio samoubojstvo vješanjem i umro točno u petak 31.svibnja 2019. u točno 18 sati.

Dolaskom na kućna vrata majke Jadranke, policijski službenik joj je oko 15 sati rekao kako je Siniša pronađen te joj pokazao fotografiju lica kako bi ga ona identificirala. Tijelo svog sina majka nikada nije vidjela. Na njen upit kada će biti obdukcija završena i kada može pokopati sina, policajac joj je odgovorio "Već danas, gospođo, jer nema potrebe za obdukcijom, visio je četiri dana". Uputili su je neka organizira traktor kako bi odvukao auto njenog sina te organizira sprovod za sutradan. Kada je tražila privatan mobitel svog sina, rečeno joj je "neka potraži doma, možda se zagubio".

Zbog svih činjenica na koje podsjećamo, već petu godinu za redom, a najviše zbog izostavljene obdukcije, u Virovitici ne jenjava zainteresiranost za ovaj misteriozni slučaj koji je, bez ikakve dvojbe, primjer potpunog debakla policijske istrage i gradonačelnika Ivice Kirina koji nikada nije javnosti predočio niti jedan dokaz o krađi 17 milijuna kao ni o"kockanju" pokojnog Siniše Palma.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Dossier Palm