Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Poljoprivreda

Prijatelji životinja ukazuju na novu aferu Ministarstva poljoprivrede: Žele ubijati činčile radi krzna

  Prijatelji životinja           21.06.2015.         3041 pogleda
Prijatelji životinja ukazuju na novu aferu Ministarstva poljoprivrede: Žele ubijati činčile radi krzna

Dok na sjednicu Vlade RH još nije stigao ni nazadni prijedlog uvođenja lova lukom i strijelom, Ministarstvo poljoprivrede namjerava unakaziti još jedan zakon, a sve po direktivi Tihomira Jakovine. U dopisu Hrvatskom saboru ministar Jakovina napisao je da će izmjenama Zakona o zaštiti životinja u Hrvatskoj dopustiti uzgoj činčila radi krzna! Iz ministrova dopisa jasno se vidi da Povjerenstvo za izmjene Zakona, Vlada i Sabor trebaju samo reda radi potvrditi već donesenu odluku, što ovaj pokušaj unazađivanja Zakona čini sramotnim.
 
Prije osam godina stupila je na snagu hvalevrijedna odredba kojom se zabranjuje uzgoj životinja u svrhu proizvodnje krzna, uz prijelazno razdoblje od čak 10 godina. Tu odredbu Zakona o zaštiti životinja podržali su tadašnja Vlada, sve vodeće parlamentarne stranke kao i one u koaliciji te saborski zastupnici, a istraživanja javnoga mnijenja pokazala su da ju podržava i preko 70 posto građana. Osim Hrvatske, zabranu uzgoja životinja radi krzna donijeli su Ujedinjeno Kraljevstvo, Austrija, Slovenija, Švicarska, Srbija, Bosna i Hercegovina, Republika Makedonija, belgijska regija Valonija i brazilska država São Paulo. Osim njih, postoje djelomične zabrane u Nizozemskoj, Danskoj, Švedskoj, Njemačkoj i Novom Zelandu.

U Hrvatskoj je uzgoj činčila radi krzna i jedini takav poznat uzgoj pa je namjera ministra Jakovine da se iz odredbe o zabrani uzgoja životinja radi krzna izuzme uzgoj činčila dodatno izrugivanje zakonodavnom sustavu Republike Hrvatske, proceduri donošenja zakona i volji građana. Takva izmjena Zakona je i ismijavanje onih uzgajivača koji su prekinuli uzgoj činčila i preusmjerili proizvodnju sukladno Zakonu.

Očito se radi o pogodovanju nekolicini uzgajivača koji su se nakon sedam godina prijelaznog razdoblja registrirali kao udruga, s nakanom rušenja zakonske odredbe. Postavlja se i pitanje kako to da Ministarstvo ima vremena za derogiranje Zakona o zaštiti životinja, koji žure promijeniti prije parlamentarnih izbora, a nema vremena za donošenje pravilnika koji su, prema istom zakonu, trebali biti doneseni do 2009. godine.

 U vrijeme kada je zabranjen uzgoj životinja radi krzna, u Hrvatskoj je bilo više od 2000 uzgajivača činčila, a prema postojećim podacima sada ih je 50-ak. Neprihvatljivo je da tako mali broj ljudi, radi vlastita profita, određuje ozakonjenje odvratnog uzgoja i ubijanja činčila zbog nečijeg luksuza i obijesti, a time i razbacivanja resursa i zagađenja okoliša.

 Uz brojne postojeće neživotinjske materijale, uzgoj životinja radi krzna potpuno je nepotreban. Činčile su divlje životinje kojima treba spasiti staništa, a ne izlagati ih okrutnosti uzgoja. U industriji krzna smještene su u kaveze, izložene depresiji, stereotipnom ponašanju, samodestrukciji i kanibalizmu, a njihovo držanje za uzgoj grubo je kršenje posljednjih znanstvenih spoznaja o osjetilnim i kognitivnim sposobnostima životinja. Proizvodnja i obrada krzna stvaraju više stakleničkih plinova te zagađenja vode i zraka nego proizvodnja bilo kojeg tekstila. Usto, proizvodnja ekokrzna čak je dvadeset puta energetski učinkovitija.

 Druge zemlje EU-a sve više zabranjuju uzgoj životinja radi krzna, a uzgoj s gnušanjem odbacuju i hrvatski građani. Mogućnost da Ministarstvo poljoprivrede odluči srušiti svoju ranije donesenu odredbu odašilje poruku nedosljednosti i neprofesionalnosti, a Hrvatskoj narušava ugled.

 Vjerujemo da ministar Jakovina neće ući u povijest kao osoba koja je dopustila da Hrvatska obavlja prljav i neetičan posao mučnog uzgoja činčila i njihova ubijanja u plinskim komorama, strujnim udarima ili zakretanjem vratova, a da će Vlada Republike Hrvatske spriječiti rušenje zakonskih odredbi važnih za ekološki i civilizacijski razvoj Hrvatske te zaštitu životinja.

 Pismo ministra Jakovine Hrvatskom saboru, razlozi za ostanak zabrane uzgoja činčila u Hrvatskoj i više informacija nalaze se na www.prijatelji-zivotinja.hr.

Dopis ministra Tihomira Jakovine Hrvatskom saboru: www.prijatelji-zivotinja.hr/index.hr.php?id=2733

Razlozi za ostanak zabrane uzgoja činčila u Hrvatskoj: www.prijatelji-zivotinja.hr/index.hr.php?id=2735

Glasovi za Europu bez krzna: www.prijatelji-zivotinja.hr/index.hr.php?id=2660

Podrška stranaka zabrani uzgoja životinja radi krzna: www.prijatelji-zivotinja.hr/index.hr.php?id=2734

 

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Poljoprivreda