Banner
Reformist Čačić: Sramotno dovoditi u vezu zločinačku NDH s Domovinskim ratom
SABA: Raos izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom
Oboljeli od rijetke bolesti srca i dalje čekaju dostupnost lijeka u Hrvatskoj
Plenković: Svi dijelimo vrijednosti jednakosti i poštivanja manjina
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Jutarnji list: Postroženi uvjeti za gotovinske kredite

  Virovitica

Prihvaćen gradski proračun

        24.04.2003.         964 pogleda
Prihvaćen gradski proračun
VIROVITICA, 24. travnja - "Tri su ključne značajke gradskog Proračuna za 2003. godinu: nema dodatnih financijskih opterećenja za građane i gospodarstvo, štedljiv je - prije svega u troškovima za gradsku upravu, a više je novca za obrazovanje, sport i ulaganja u komunalnu infrastrukturu", ukratko je obrazložen ovogodišnji proračun Grada Virovitice "težak" 39.952.367 kuna, koji je danas prihvatila i većina u Gradskom vijeću.
Za proračun su, naravno, glasovali vijećnici iz redova vladajuće koalicije HDZ-HKDS-HSP, suzdržana su bila dva vijećnika HSS-a i vijećnici Libre i HNS-a, dok su protiv glasovala tri vijećnika SDP-a i Marijan Tomljanović, vijećnik izabran sa Nezavisne gradske liste.
Proračun je 20 posto veći od prošlogodišnjega, a glavni atribut koji mu se može pripisati je da je "privremen". I njegovi autori priznaju da u njemu ima propusta jer je izrađen u vrlo kratkom roku, pa je već najavljen i rebalans "nakon što se snimi stvarna situacija ".
S proračunom se 'žurilo' kako bi Grad mogao normalno funkcionirati, ali se zamalo onemogućilo njegovo izvršavanje jer su oporbeni vijećnici imali niz primjedbi na Odluku o izvršenju Proračuna, tvrdeći da se nekim odredbama te odluke krše zakonske odrednice, prije svega one koje se odnose na ograničavanje financijskog poslovanja trgovačkih društava čiji je Grad vlasnik. Zbog toga je ova odluka tek djelomično prihvaćena, kako bi se mogao trošiti proračunski novac, a sporne odredbe bit će preispitane i, bude li potrebno, usklađene sa zakonom.
Jedna od smjernica prilikom izrade proračuna bilo je i revizorsko izvješće o prošlogodišnjem izvršavanju Proračuna, koje je ukazalo na niz propusta zbog kojih bi, rečeno je, moglo biti i kaznenih progona bivših odgovornih osoba.
"Dosta je bilo prakse da se samo utvrdi da je netko pogriješio, bez da za to snosi posljedice", stav je nove vladajuće 'garniture'.
Nastavljen je na današnjoj maratonskoj sjednici (trajala je punih šest sati!) i posao izmjene članova odbora i komisija Gradskog vijeća te predstavnika Grada u školskim odborima i upravnim vijećima ustanova koje se financiraju iz gradske blagajne.
Najznačajnija je odluka, svakako, suglasnost koju su vijećnici dali gradonačelniku da na sutrašnjoj sjednici Skupštine "Virkoma" glasa za opoziv dosadašnjeg direktora Mirka Kovačevića i da predloži da se na tu funkciju imenuje Vladimir Krašovec. Oporbeni su vijećnici zamjerili što za takvu odluku nema nikakvoga obrazloženja, niti programa budućega direktora pa su vijećnici SDP-a, HNS-a, Libre i NGL-a glasovali protiv, a haesesovci su bili suzdržani.
Još je 'zaoštrenija' bila situacija oko imenovanja vršiteljice dužnosti Dječjeg vrtića "Cvrčak" o čemu se šest vijećnika uopće nije željelo izjasniti jer se protivilo da točka dnevnog reda bude definirana kao "imenovanje v.d. ravnatelja", tvrdeći da im se tako uskraćuje pravo da, ukoliko žele, imenuju ravnatelja. No, vladajuća većina je odlučila da to ipak bude, kako je Gradsko poglavarstvo predložilo, dosadašnja ravnateljica Ana Budiša.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Virovitica