Banner
Benčić: Bitka u Stubici zagrijavanje je za prosvjed protiv Vladinog vođenja države
Puljak izboru GDO Turudića: Najniža razina demokracije
Grbin: Na prosvjedu ćemo tražiti da se odmah raspišu izbori
Večernji list: Europa ima 500 spalionica otpada, Hrvatska nijednu
U Hrvatskoj porast konzumacije kemijskih droga i ovisnosti
Nagli rast broja agencija za dovođenje stranih radnik
Benčić: Da su ljudi iz krim-podzemlja birali, odabrali bi Ivana Turudića

  Aktualnosti

Priča o Dvorcu Pejačević: Novo ruho najljepšeg kasnobaroknog-klasicističkog zdanja u Hrvatskoj

  Goran Gazdek           29.09.2015.         11923 pogleda
Priča o Dvorcu Pejačević: Novo ruho najljepšeg kasnobaroknog-klasicističkog zdanja u Hrvatskoj

Projekt obnove Dvorca Pejačević i revitalizacije Gradskog parka, najznačajniji projekt Grada Virovitice prijavljen Europskom fondu za regionalni razvoj na natječaj usmjeren za razvoj kulturne baštine u svrhu turizma vrijedan 9,5 milijuna eura, predstavljen je javnosti na tribini nazvanoj '5 do 12'. "Imenovali smo je tako jer je za Dvorac Pejačević i muzejsku građu koju u njemu čuvamo doslovce važna svaka minuta. Jedan od najljepših dvoraca u Hrvatskoj je u vrlo lošem stanju, ako hitno nešto ne poduzmemo trajno ćemo izgubiti dio naše graditeljske i kulturno-povijesne baštine. Ovaj projekt će odrediti budućnost Virovitice jer dvorac s parkom smješten u samom središtu predstavlja srce grada, odnosno nultu točku od koje sve kreće", kaže gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin.

I stručnjaci ističu da je Dvorac Pejačević, raskošno kasnobarokno-klasicističko zdanje okruženo starim i zaštićenim parkom s rijetkom vrstama biljnog svijeta, jedinstven jer je građen longitudinalno i dominira gradom. "Dužina u njegovoj osi je 80 metara. Kad otvorimo vrata na istočnom krilu kroz cijeli potez te osi pogled doseže na drugi kraj dvorca", ističe povjesničarka umjetnosti, kustosica i ravnateljica Gradskog muzeja Virovitica, Mihaela Kulej.

U njegovim odajama stolovao je grof Pejačević čija je obitelj cijelo jedno stoljeće bila vlasnik velikog virovitičkog vlastelinstva. Oni su ga, na ruševinama stare utvrde gradili od 1800. do 1804. godine. Sredinom 19. stoljeća kupila ga je njemačka kneževska obitelj Schamburg-Lippe, a 1911. grofovi Drašković koji su ga 1930. godine za 1,2 milijuna tadašnjih dinara prodali gradu.
Grad ga je desetljećima koristio za svoje potrebe. Kako se vlast mijenjala tako su prostorije u dvorcu prilagođavane za urede i službe ne brinući o prvobitnom projektu i zamislima graditelja. Iz zapadnog krila prvog kata 1979. godine iseljene su općinske službe i od tada se prostorije dvorca koriste za čuvanje povijesnog blaga i kulturnog naslijeđa.

Oštećen je u Drugom svjetskom ratu, a kasnije je propadao zbog zuba vremena, nemara i nedostataka novaca za temeljitu rekonstrukciju. Obnove su bile sporadične, a odvijale su se pod stručnim nadzorom Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Osijeka na temelju sačuvanih planova iz 1909. godine.

Velika izložbena dvorana temeljito je rekonstruirana 1982. godine - zidovi i drvenarija oličeni su u bijelo, popravljeni su parketi, uvedena zidna rasvjeta za slike i prema prostoru izrađen središnji luster. Godine 1984. u prigodi proslave 750.objtenice Virovitice uređen je prostor istočnog krila u kojem je otvoren stalni postav građe arheologije, povijesti i likovne zbirke. Ukupno je uređeno osam prostorija raznih veličina i oblika na ukupno 250 četvornih metara. Prigodom prvog obilježavanja Dana grada i blagdana Svetog Roka, 16. kolovoza 1995. godine uređeno je zapadno krilo u kojem je smještana etnografska zbirka. Godinu dana kasnije izmijenjene su dotrajale limene kupole, oličena pročelja i drvenarija, izmijenjene instalacije i uveden plin.

No, tek prije deset godina otpočeli su ozbiljniji radovi na sveobuhvatnoj obnovi dvorca. Prvo je trebalo provesti opsežne konzervatorske studije i pribaviti ostalu dokumentaciju potrebnu za izradu projektnih planova nakon čeha slijedi temeljita rekonstrukcija. "U moderno je vrijeme treba uvesti moderne instalacije. To smo nastojali riješiti najoptimalnije u zadanim gabaritima zgrade, od podruma do potkrovlja. U velikoj mjeri smo poštivali zatečeno stanje, nema puno noviteta osim što je sve obnovljeno i funkcionalno, podređeno osnovnoj ideji, a to je ugoda čovjeka koji koristi taj prostor", objašnjava Milko Puncer, arhitekt, glavni projektant i direktor osječke tvrtke Urbos.

Projektom obnove i unapređenjem upravljanja kulturne baštine želi se doprinijeti razvoju i razvojnom potencijalu kontinentalnog turizma te stvaranju boljih socio-ekonomskih uvjeta na lokalnoj i regionalnoj razini. U projektu je naznačeno drvo kao tema stalnog postava muzeja. "Nakon detaljne analize muzejskog fundusa zaključili smo da drvo kao materijal izuzetno dobro povezuje Viroviticu, ljude, prirodu i gospodarstvo. Muzej u dvorcu i perivoju postati će pokretač turističkog, gospodarskog i socijalnog razvoja Virovitice. Željeli smo da muzej postane relevantan i atraktivan za domaće stanovništvo i da pruži jedinstven i autentičan doživljaj Virovitice temeljen na njezinoj baštini, interesantan svima. Posao u budućnosti zahtjeva suradnju multidisciplinarnog tima", naglašava muzeologinja, menađerica u kulturi Natalija Bajs.

Idejni projekt za rekonstrukciju i obnovu parka te rekonstrukciju i prenamjenu dvorca za potrebe Gradskog muzeja izradio je Studio za arhitekturu, oblikovanje i konstrukciju Urbos d.o.o. iz Osijeka. Projektni tim čine Milko Puncer, Ana Pećar,Maja Pendelić, Alan Cvijanović, Kristina Marinići prof. dr Edita Štefanić. Projektni partneri su Gradski muzej Virovitica, Turistička zajednica grada Virovitice, Razvojna agencija VTA i Drvni klaster Virovitičko-podravske županije VIRDIS.

Projekt se na natječaj prijavljuje ove godine, odobrenje se planira sredinom iduće, a početak provedbe u drugoj polovici 2016. godine. Rok za realizaciju je 24 mjeseca.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Aktualnosti