Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Zdravlje

Prevencija i suzbijanje ovisnosti i skrb o mentalnom zdravlju u Virovitičko-podravskoj županiji u 2016. godini

  zzjzvpz.hr           04.01.2017.         1735 pogleda
Prevencija i suzbijanje ovisnosti i skrb o mentalnom zdravlju u Virovitičko-podravskoj županiji u 2016. godini

Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije objavio je i ove godine na svojoj web stranici (www.zzjzvpz.hr) godišnje izvješće o radu Djelatnosti za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja. Izvješće za 2016. godinu pod nazivom „Godišnjak za 2016. godinu“ obuhvaća aktivnosti Zavoda u prevenciji i suzbijanju ovisnosti te aktivnosti u području skrbi o mentalnom zdravlju ljudi koje su se tijekom 2016. godine provodile na području Virovitičko-podravske županije, kao i važne statističke pokazatelje o stanju ovisnosti u našoj županiji.

Statistički pokazatelji upućuju na daljnji prirast ukupnog broja ovisnika koji su klijenti Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije (to je prirast od oko 7% u odnosu na ukupan broj klijenata registriranih do prethodne godine, što je na razini prirasta u godini ranije). Najveći je prirast broja klijenata koji zloupotrebljavaju kanabinoide (prirast je gotovo 12%, što je veći prirast nego prethodne godine), zatim liječenih alkoholičara koji su uključeni u stručne programirane aktivnosti (prirast od gotovo 6%), potom opijatskih ovisnika i/ili osoba liječenih od opijatske ovisnosti (prirast je oko 4%), dok u 2016. godini nije bilo novopridošlih ovisnika o psihostimulansima i halucinogenima.

Zabilježen je i prirast broja osoba s teškoćama mentalnog zdravlja koji su pomoć potražile u Zavodu za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije, a kojih je novopridošlih u 2016. godini u tretmanu bilo manje nego godinu ranije, kao i prirast broja problematičnih i patoloških kockara, ali njihov broj nije velik.

Od početka rada s ovisnicima 2000. godine do konca 2016. godine u Zavodu za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije evidentirano je 566 osoba u tretmanu (velikom su većinom to ovisnici, a manje osobe s teškoćama u mentalnom funkcioniranju). Klijenti su uglavnom s područja Virovitičko-podravske županije, iako se mora napomenuti kako kvalitetan pristup tretmanu dovodi do toga da se našim stručnjacima za pomoć javljaju i osobe iz susjednih (ponekad i iz udaljenih) županija, pa čak i iz inozemstva.

Posebno je važno područje djelovanja stručnjaka Djelatnosti za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije prevencija ovisnosti i ostalih rizičnih ponašanja, posebno prevencija usmjerena osobito ranjivoj populaciji djece i mladih. Provode se brojne sustavne preventivne aktivnosti, ali se svake godine osmišljavaju i novi pristupi kao i projekti kojima se osiguravaju i financijska sredstva za ovako raznolike aktivnosti. Iz godine u godinu razvija se i dobro ustrojena međusektorska suradnja, osobito s odgojno-obrazovnim ustanovama, Visokom školom za menadžment u turizmu i informatici u Virovitici, Policijskom upravom Virovitičko-podravskom, centrima za socijalnu skrb, sudovima, udrugama, liječnicima obiteljske medicine i Probacijskim uredom iz Bjelovara.

Nastavljena je i bogata izdavačka aktivnost Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije te je u 2016. godini publicirano nekoliko novih publikacija, a objavljeno je i novo, izmijenjeno i dopunjeno izdanje „Terminološkog opisnog rječnika ovisnosti“ (jedinog rječnika ovisnosti u našoj zemlji, ali i u okruženju) autora profesora Siniše Brlasa, psihologa u Djelatnosti za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo.

Stručnjaci Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije aktivno sudjeluju i na najznačajnijim domaćim i inozemnim stručnim i znanstvenim skupovima koji su posvećeni pitanjima ovisnosti o drogama, alkoholizma, problematičnog i patološkog kockanja, vršnjačkog nasilja, slobodnog vremena djece i mladih te zaštiti mentalnog zdravlja. Ondje svoja znanja i iskustva uspješno promoviraju među domaćim i stranim stručnjacima.

Sve su intenzivnije aktivnosti i u području proaktivne skrbi o mentalnom zdravlju, pa je tako u 2016. godini nastavljeno s provedbom jedinstvenog projekta koji se od 2010. godine provodi pod nazivom „Psihologija u zaštiti mentalnog zdravlja“. To je jedinstveni projekt ne samo u našoj zemlji, nego i u širemu europskom okruženju, a pokrenut je upravo u Zavodu za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije i nemjerljiv je doprinos naših stručnjaka u području sve važnije proaktivne skrbi o mentalnom zdravlju ljudi. Podsjetimo, na poticaj profesora Siniše Brlasa još je 2010. godine pokrenuta inicijativa za afirmacijom psihologije u području skrbi o mentalnom zdravlju, te je od tada pa do 2016. godine u izdanju Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije publicirano čak sedam knjiga unutar navedenog projekta „Psihologija u zaštiti mentalnog zdravlja“. Posljednja je u nizu publikacija objavljena 2016. godine pod nazivom „Psihologija u zaštiti mentalnog zdravlja; kako prevladati stres u radu“ autora Siniše Brlasa.

Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije prepoznat je kao jedan od vodećih zavoda koji čine stalne kvalitativne pomake u radu, ne samo na županijskoj razini već i na državnoj, pa i međunarodnoj akademskoj sceni. Rezultat je to i kontinuiranog stručnog rada, ali i izvrsne koordinativne uloge Povjerenstva za suzbijanje bolesti ovisnosti Virovitičko-podravske županije na čelu kojega je već godinama prim. mr. sc. Miroslav dr. Venus koji je i ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije.

Godišnjak i navedene publikacije u cjelovitom su obliku dostupni na www.zzjzvpz.hr.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Zdravlje