Malo pritužbi na kršenje izborne šutnje u Hrvatskoj
Stožer: 86 novih slučajeva u protekla 24 sata
Prijatelji životinja protiv prodaje živih riba i rakova u supermarketima
Algebra postaje prvo privatno sveučilište u području tehničkih znanosti u Hrvatskoj
Ponosni Zagreb održao prosvjednu biciklističku vožnju
U inozemstvu se glasuje bez dojava o nepravilnostima
Na području županije nema novozaraženih

  Zdravlje

Prevencija i suzbijanje ovisnosti i skrb o mentalnom zdravlju u Virovitičko-podravskoj županiji u 2016. godini

  zzjzvpz.hr           04.01.2017.         1386 pogleda
Prevencija i suzbijanje ovisnosti i skrb o mentalnom zdravlju u Virovitičko-podravskoj županiji u 2016. godini

Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije objavio je i ove godine na svojoj web stranici (www.zzjzvpz.hr) godišnje izvješće o radu Djelatnosti za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja. Izvješće za 2016. godinu pod nazivom „Godišnjak za 2016. godinu“ obuhvaća aktivnosti Zavoda u prevenciji i suzbijanju ovisnosti te aktivnosti u području skrbi o mentalnom zdravlju ljudi koje su se tijekom 2016. godine provodile na području Virovitičko-podravske županije, kao i važne statističke pokazatelje o stanju ovisnosti u našoj županiji.

Statistički pokazatelji upućuju na daljnji prirast ukupnog broja ovisnika koji su klijenti Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije (to je prirast od oko 7% u odnosu na ukupan broj klijenata registriranih do prethodne godine, što je na razini prirasta u godini ranije). Najveći je prirast broja klijenata koji zloupotrebljavaju kanabinoide (prirast je gotovo 12%, što je veći prirast nego prethodne godine), zatim liječenih alkoholičara koji su uključeni u stručne programirane aktivnosti (prirast od gotovo 6%), potom opijatskih ovisnika i/ili osoba liječenih od opijatske ovisnosti (prirast je oko 4%), dok u 2016. godini nije bilo novopridošlih ovisnika o psihostimulansima i halucinogenima.

Zabilježen je i prirast broja osoba s teškoćama mentalnog zdravlja koji su pomoć potražile u Zavodu za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije, a kojih je novopridošlih u 2016. godini u tretmanu bilo manje nego godinu ranije, kao i prirast broja problematičnih i patoloških kockara, ali njihov broj nije velik.

Od početka rada s ovisnicima 2000. godine do konca 2016. godine u Zavodu za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije evidentirano je 566 osoba u tretmanu (velikom su većinom to ovisnici, a manje osobe s teškoćama u mentalnom funkcioniranju). Klijenti su uglavnom s područja Virovitičko-podravske županije, iako se mora napomenuti kako kvalitetan pristup tretmanu dovodi do toga da se našim stručnjacima za pomoć javljaju i osobe iz susjednih (ponekad i iz udaljenih) županija, pa čak i iz inozemstva.

Posebno je važno područje djelovanja stručnjaka Djelatnosti za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije prevencija ovisnosti i ostalih rizičnih ponašanja, posebno prevencija usmjerena osobito ranjivoj populaciji djece i mladih. Provode se brojne sustavne preventivne aktivnosti, ali se svake godine osmišljavaju i novi pristupi kao i projekti kojima se osiguravaju i financijska sredstva za ovako raznolike aktivnosti. Iz godine u godinu razvija se i dobro ustrojena međusektorska suradnja, osobito s odgojno-obrazovnim ustanovama, Visokom školom za menadžment u turizmu i informatici u Virovitici, Policijskom upravom Virovitičko-podravskom, centrima za socijalnu skrb, sudovima, udrugama, liječnicima obiteljske medicine i Probacijskim uredom iz Bjelovara.

Nastavljena je i bogata izdavačka aktivnost Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije te je u 2016. godini publicirano nekoliko novih publikacija, a objavljeno je i novo, izmijenjeno i dopunjeno izdanje „Terminološkog opisnog rječnika ovisnosti“ (jedinog rječnika ovisnosti u našoj zemlji, ali i u okruženju) autora profesora Siniše Brlasa, psihologa u Djelatnosti za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo.

Stručnjaci Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije aktivno sudjeluju i na najznačajnijim domaćim i inozemnim stručnim i znanstvenim skupovima koji su posvećeni pitanjima ovisnosti o drogama, alkoholizma, problematičnog i patološkog kockanja, vršnjačkog nasilja, slobodnog vremena djece i mladih te zaštiti mentalnog zdravlja. Ondje svoja znanja i iskustva uspješno promoviraju među domaćim i stranim stručnjacima.

Sve su intenzivnije aktivnosti i u području proaktivne skrbi o mentalnom zdravlju, pa je tako u 2016. godini nastavljeno s provedbom jedinstvenog projekta koji se od 2010. godine provodi pod nazivom „Psihologija u zaštiti mentalnog zdravlja“. To je jedinstveni projekt ne samo u našoj zemlji, nego i u širemu europskom okruženju, a pokrenut je upravo u Zavodu za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije i nemjerljiv je doprinos naših stručnjaka u području sve važnije proaktivne skrbi o mentalnom zdravlju ljudi. Podsjetimo, na poticaj profesora Siniše Brlasa još je 2010. godine pokrenuta inicijativa za afirmacijom psihologije u području skrbi o mentalnom zdravlju, te je od tada pa do 2016. godine u izdanju Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije publicirano čak sedam knjiga unutar navedenog projekta „Psihologija u zaštiti mentalnog zdravlja“. Posljednja je u nizu publikacija objavljena 2016. godine pod nazivom „Psihologija u zaštiti mentalnog zdravlja; kako prevladati stres u radu“ autora Siniše Brlasa.

Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije prepoznat je kao jedan od vodećih zavoda koji čine stalne kvalitativne pomake u radu, ne samo na županijskoj razini već i na državnoj, pa i međunarodnoj akademskoj sceni. Rezultat je to i kontinuiranog stručnog rada, ali i izvrsne koordinativne uloge Povjerenstva za suzbijanje bolesti ovisnosti Virovitičko-podravske županije na čelu kojega je već godinama prim. mr. sc. Miroslav dr. Venus koji je i ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije.

Godišnjak i navedene publikacije u cjelovitom su obliku dostupni na www.zzjzvpz.hr.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije ZdravljeVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.