Predrag Štromar novi predsjednik HNS-a
Nino Raspudić: Bit ću kandidat Mosta
Bernardić: Plenković štiti Sanaderova štićenika
Plenković: Škoro nije čovjek koji je spreman vući Hrvatsku naprijed
DZS: Pad broja zaposlenih u obrtu i djelatnostima slobodnih profesija
U prvom tromjesečju hrvatski BDP možda porastao, no slijedi duboka recesija
Crna Gora prva "korona free" država u Europi

  Zdravlje

Prevencija i suzbijanje ovisnosti i proaktivna skrb o mentalnom zdravlju u Virovitičko-podravskoj županiji u 2018. godini

  www.zzjzvpz.hr           10.01.2019.         1833 pogleda
Prevencija i suzbijanje ovisnosti i proaktivna skrb o mentalnom zdravlju u Virovitičko-podravskoj županiji u 2018. godini

Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije objavio je i ove godine na svojoj web stranici (www.zzjzvpz.hr) godišnje izvješće o radu Djelatnosti za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja. Izvješće za 2018. godinu pod nazivom „Godišnjak za 2018. godinu“ obuhvaća aktivnosti u prevenciji i suzbijanju ovisnosti te aktivnosti u području skrbi o mentalnom zdravlju ljudi koje su se tijekom 2018. godine provodile na području Virovitičko-podravske županije u okviru aktivnosti Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije.

Statistički pokazatelji upućuju na daljnji prirast ukupnog broja ovisnika koji su klijenti Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije (to je prirast od gotovo 6% u odnosu na ukupan broj klijenata registriranih do prethodne godine). Dakle, uz postojeće, u Zavod se stalno javljaju i novi klijenti pa je sve bolji i obuhvat osoba koje su u potrebi za stručnom pomoći. Od svih novopridošlih klijenata u 2018. godini najviše je bilo liječenih alkoholičara i osoba koje imaju probleme s prekomjernim pijenjem alkohola, zatim onih koji zloupotrebljavaju kanabinoide, potom osoba liječenih od opijatske ovisnosti, dok nije bilo novih ovisnika o psihostimulansima i halucinogenima. Zabilježeni su i slučajevi novih problematičnih i patoloških kockara te osoba s teškoćama s mentalnim zdravljem koje su potražile pomoć u Zavodu, ali njihov broj nije bio velik.

Od početka rada s ovisnicima 2000. godine pa do konca 2018. godine u Zavodu za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije evidentirano je ukupno 625 osoba u tretmanu (većinom su to ovisnici, a u manjem broju i osobe s teškoćama u mentalnom funkcioniranju). Klijenti su uglavnom s područja Virovitičko-podravske županije, ali se našim stručnjacima za pomoć javljaju i osobe iz ostalih krajeva Republike Hrvatske, pa čak i iz inozemstva.

Posebno je važno područje djelovanja prevencija ovisnosti i ostalih rizičnih ponašanja, posebno prevencija usmjerena osobito ranjivoj populaciji djece i mladih. Provode se brojne sustavne preventivne aktivnosti, ali se osmišljavaju i novi pristupi i projekti kojima se osiguravaju i financijska sredstva za raznolike aktivnosti. Tijekom 2018. godine u Zavodu za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije završena je tako provedba jednog projekta započetog godinu ranije, a započela je i provedba novog projekta nakon provedenog natječaja Ministarstva zdravstva.

Razvija se ionako već dobro ustrojena međusektorska suradnja nadležnih tijela i ustanova u Virovitičko-podravskoj županiji, ali se sve više širi i uspješna suradnja s organizacijama civilnog društva, a nastavljena je suradnja i sa Sveučilištem u Zagrebu i Sveučilištem u Osijeku. Posebno je za istaknuti sve uspješniju suradnju s probacijskom službom. Slijedom te suradnje Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije proveo je edukaciju probacijskih službenika iz cijele zemlje. Ova je edukacija bila organizirana u zgradi Ministarstva pravosuđa u Zagrebu i prenošena je video vezom u probacijske urede diljem Republike Hrvatske, a proveo ju je profesor Siniša Brlas, psihologu Djelatnosti za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja. Ministarstvo pravosuđa, iznimno zadovoljno tretmanom liječenih ovisnika u Virovitičko-podravskoj županiji u suradnji s probacijskom službom, dodijelilo je zbog toga početkom godine i važno priznanje profesoru Siniši Brlasu, i to prvi puta nekome iz Virovitičko-podravske županije.

Nastavljena je već ionako bogata izdavačka aktivnost Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije te je u 2018. godini publicirana i nova knjiga „Psihologija ovisnosti u interdisciplinarnom kontekstu borbe protiv ovisnosti“ autora Siniše Brlasa, prva knjiga iz područja psihologije ovisnosti kod nas.

Stručnjaci Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije kontinuirano aktivno sudjeluju i na domaćim i inozemnim stručnim i znanstvenim skupovima o ovisnostima i zaštiti mentalnog zdravlja. Svoja znanja i iskustva tako uspješno razmjenjuju s domaćim i stranim stručnjacima te potiču daljnju suradnju u borbi protiv ovisnosti i skrbi o mentalnom zdravlju.

Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije prepoznat je kao jedan od vodećih zavoda koji čine stalne kvalitativne pomake u stručnom radu, ne samo na županijskoj razini već i na državnoj, pa i na međunarodnoj akademskoj sceni.

Godišnjak i ostale publikacije u izdanju Zavoda u cjelovitom su obliku dostupni na www.zzjzvpz.hr.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije ZdravljeVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.