Banner
Milošević: Milanović iznevjerio povjerenje birača
Banožić: Ne impresionira me glumatanje fakina sa zagrebačkih ulica
Plenković pozvao OLAF i DORH da stanu pred mikrofone ako imaju nešto
Plenković pozvao Raspudića na covid-odjel i nazvao ga besramnim licemjerom
Raspudić: Pozivam premijera na sučeljavanje, a ne paradiranje kroz bolnice
Quo vadis, Aida? proglašen najboljim europskim filmom
Studentima od 1. siječnja minimalna satnica 29,30 kuna

  Politika

Prešućivanje na Krku

  Boris Pavelić/Novi list           05.09.2014.         1644 pogleda
Prešućivanje na Krku

Istoga dana kada su se predsjednik Republike Ivo Josipović i predsjednica Oraha Mirela Holy zaputili na svojevrsnu predizbornu ekološku turneju na Krk, prešutjevši ondje vladin projekt crpljenja nafte iz hrvatskoga dijela Jadrana, američki industrijski gigant Halliburton pristao je isplatiti 1,1 milijardu dolara odštete žrtvama havarije naftne platforme Deepwater horizon 2010. u Meksičkome zaljevu. 

To crpilište nafte nedaleko jugoistočne obale SAD-a eksplodiralo je 20. travnja 2010, izazvavši najveću takvu nesreću u povijesti. Jedanaest je radnika poginulo. Nafta je istjecala tri mjeseca, trujući Meksički zaljev s oko 780 tisuća kubnih metara. Morski je život upropašten na području možda većem od cijeloga Jadrana. Prema Wikipediji, zagađeno je »od 6.500 do 176.000 četvornih kilometara« mora. Čak ako je i najmanja brojka, to je površina dvije Istre, gotovo cijeli sjeverni Jadran. Ako je, pak, zagađena najveća površina koju spominje Wikipedija, tada je to mnogo veće područje od cijeloga Jadrana, koji se prostire na 140 tisuća četvornih kilometara. Katastrofa Deepwater horizona i danas opterećuje Ameriku; odgovorni su dosad isplatili milijarde dolara odštete; događaj je proglašen »najvećim kemijskim trovanjem u povijesti SAD-a«. Jednom riječju – mala kataklizma.

  A  u Hrvatskoj, o opasnostima crpljenja nafte glasno se i gramzivo šuti, premda nemamo ni Atlantik ni Pacifik, nego malu jadransku kaplju. Ne progovara, vidimo, čak ni predsjednica zelenoga Oraha, ali ni predsjednik Republike koji je zelenu orijentaciju Oraha u Krku demonstrativno podržao. O nafti su oboje šutjeli, premda je krčki izlet bio idealna prilika da progovore: Krk je jadransko i hrvatsko rasadište ostvarivih ekoloških zamisli, čija je lokalna vlast bila dovoljno mudra da prihvati prijedloge tamošnjih ekologa o održivome razvoju i obnovljivim energijama. Josipović i Holy otišli su onamo pohvaliti upravo te vrijednosti, pa nije moglo biti bolje prilike da reknu koju o čeličnim čudovištima koja bi vrlo brzo mogla nagrditi horizont vidljiv valjda i s rive grada Krka.

  Velika je šteta što Josipović i Holy posjet Krku nisu iskoristili, ako ništa drugo, a ono da potaknu javnu raspravu treba li Hrvatskoj rovanje po najvrednijemu prirodnom biseru koji ova zemlja ima. Možda se može razumjeti zašto to nisu učinili: premda je gotovo sigurno da ni jedno ni drugo ne misle najbolje o ružnoj i opasnoj industriji crpljenja nafte iz jadranskoga podmorja, šutjeli su jer ne žele riskirati štetne polemike u predstojećim predizbornim sukobljavanjima.

  T o otkriva dublji hrvatski problem: ne postoji dovoljno snažan nezavisni glas protiv bušenja u Jadranu. Ekološke su udruge ucijenjene državnim potporama, političari predizbornim kampanjama i krpljenjem proračuna, ministarstvo okoliša vladinom politikom. Čini se da su građani jedini koji mogu braniti čistoću jadranske pučine. Ali, iz nekog razloga, ne bune se ni oni. Pa zar su mutni Vrdoljakovi dogovori uistinu vredniji od blagoslovljenoga jadranskog plavetnila?

Kolumna Pronađena zemlja Borisa Pavelića, Novi list

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

jedna.
6.9.2014. 16:03
gosp. francek ne samo da su ukinuli financijsku policiju, već su s prvim danom 2014 godine, a nakon 15 godina rada, ugasili državni inspektorat. sada građani umjesto na jednome mjestu, pritužbe mogu podnositi jednom od pet ministarstava gdje će biti prebačeno 786 inspektora. pedeset tisuća predmeta ostalo je neriješeno, a 776 inspektora trebalo bi ih početi rješavati s novih radnih mjesta - u pet ministarstava kojima su dodijeljeni izmjenom zakona ovisno o području kojim se bave. vjerojatnije je da će većinu prijava popapati mrak. inspektori će biti raspoređeni u nadležna ministarstva, od financija, preko gospodarstva do rada i mirovinskoga sustava te poljoprivrede i turizma. dok je prije bilo sve na jednom mjestu i i što je najvažnije državni je inspektorat bio institucija koja je jamčila inspekcijski nadzor po službenoj dužnosti i po prijavama građana, dok sadašnji ustroj po ministarstvima ne jamči građanima da će se inspektori doista postupati po njihovim prijavama. Ukidanje državnog inspektorata je dodatno olakšanje lupežima i kršiteljima zakona u njihovim prljavim raborama koje kao što je poznato upravo cvjetaju u pojedinim ministarstvima, a sada su upravo ministarstva dobila zadatak da sama sebe kontroliraju, što je naravno loše jer su inspektori stavljeni pod izravnu ingerenciju nadležnih ministara, što će dovesti u pitanje neovisnost inspektora. ali to je na kraju krajeva i bio cilj ovih lupeža na vlasti!
siniša prpić
6.9.2014. 14:14
@francek, drago mi je to čuti.
Jedino tako možemo imati zadovoljne građane Hrvatske.
Trebati će strpljenja.
francek
6.9.2014. 13:58
Ako nas pamćenje služi više od dva mjeseca, prisjetit ćemo se da je dr. Ivo utamničen za vrijeme "vladavine njegove stranke" .Dakle netko je osjetio potrebu donijeti akte po kojima je to moguće ? I ti su akti doneseni pod "vlašću njegove stranke". Nisu li ovi "likovi na vlasti" odmah ukinuli financijsku policiju, tako da im put do plijena bude ,kraći brži i vrlo efikasan .....Da , i jednom sam napisao ,no valja ponoviti : nema tog lupeža kojem bi moja malenkost držala ljestve ,ma kako se Vama g.Siniša činio selektivnim....
siniša prpić
5.9.2014. 20:28
@freeman, gđa.@jedna mi nekako ima iste kriterije kod nepravilnost, bez obzira iz kojeg "brloga" dolazili.
Kod @franceka su nešto selektivniji kriteriji......
Sve u svemu, ako sii "nigdje", teško do posla.

Jesi u Hdz-u?! Nisam. Jesi u Sdp-u ?! Nisam. E, onda - tras po čelu.

youtube.com/watch?v=krhKi7mX_NM
freeman
5.9.2014. 16:47
hvala Bogu, pa postoji jedna Virovitica, gdje se politka zapošljavanja vodi po zakonima RH, gdje nema koorupcije, gdje branitelji sa istim uvjetima imaju prednost, gdje se ne gleda stranačka pripadnost i da ne nabrajam dalje.... raj na zemlji i za kraj, pitanje komentatorima članka ispod, znate li vi koliko košta (može i u kunama) stalni a koliko posao na određeno vrijeme u našim javnim (gradskim) poduzećima, ako ne znate, pitajte malo okolo...
jedna.
5.9.2014. 15:27
gosp. francek a ta smjenjena gospođa je kao i onaj mudrijaš koji je zaposlio sam sebe putem natječaja koji je sam raspisao su iz iste štale kao drug v/prdoljak! isto kao onaj ministar i saborska zastupnica koji su zaposlili su sami sebe. ... a onda se odlučio prijaviti na natječaj koji je raspisala javna ustanova koju vode. ili onaj slučaj kada hns prvo zaposlili svoje gore list a onda raspiše natječaj na koji su se javila 4 hrvatska ranitelja koji bi po vladinim kriterijima imala prednost, ali šipak član hns je iznad vladine politike i zakona. gdje je tu onaj idiot od premijera zoki i njegova "visoko" podignuta lestvica. gdje je tu onaj lucprdaš dinko cvitan, gdje je tu povjerenstvo za sukob interesa, saborski odbor za pravdu i sve one pravosudne pi*ke u šaci ove mafije na vlasti!? svi se zavukli u guzicu vesne pusić koja drži onu sdp-ovu kretenčino od čovjeka i čitav sdp u svojoj guzici, pa nesmiju ni pisnuti jer bi pala mafija i mafijaška vlada zorana milanovića!
francek
5.9.2014. 14:09
Ma, nije valjda moguće da je Vrdoljakov dogovor mutan ? Zar nije prije par dana "visoki izvor" javno za sve TV kanale izjavljivao ,kako se danas ni slučajno ne može dogotiti ono što se događalo za prethodne vlasti ? Istoga je dana u Pulskom HEP-u smijenjen falsifikator diplome i provjereni lopov ( još je 1995g krao struju vlastitoj firmi ) kojega je kao direktora imenovala ova vlada RH ! Za nekoliko dana smjenjena je gospođa koja još samo svoga psa i mačku nije zaposlila u HEP-u...Svakog dana očekuje se već treća smjena ( za mandata ove vlade ) uprave HEP-e ! Pomozi nam Bože da ovo izdržimo i ostanemo normalni....


Još iz kategorije Politika