Banner
U Hrvatskoj 10 slučajeva majmunskih boginja, očekuje se dolazak cjepiva
Hrvatska po stanovniku godišnje baca oko 71 kilogram hrane
Djeci iz Ukrajine darovani bicikli, romobili, role i oprema
Na Makarskom primorju više od 55.000 gostiju
U Međimurju otvoren vidikovac na Mađerkinom bregu s pogledom na četiri države
Njemački predsjednik: Putin vodi rat protiv europskog jedinstva
Neslužbeno: gorivo će pojeftiniti

  In memoriam

Preminula Jadranka Srdoč, urednica bivšeg Marinianis radija i direktorica Dana Milka Kelemena

  Goran Gazdek           12.03.2021.         2182 pogleda
Preminula Jadranka Srdoč, urednica bivšeg Marinianis radija i direktorica Dana Milka Kelemena

U Slatini je u četvrtak 11. ožujka 2021. nakon duge i teške bolesti umrla Jadranka Srdoč, dugogodišnja urednica Marinias radija i direktorica Međunarodnog festivala Dani Milka Kelemena. Preminula je u istoj kući, u Novoj ulici, gdje je rođena 28. kolovoza 1956. godine. Završila je gimnaziju u Slatini i počela studirati pravo. Potiče iz kazališne obitelji, otac Leo bio je direktor slatinskog kazališta, ali kako to biva u malim ansamblima radio je zapravo sve. Jadranaka je bila opčinjena čarolijom teatra, pomagala je u ocu u svemu i sa 17 godina postala glumica.

Željela je upisati Akademiju dramskih umjetnosti, za prijemni ispit pripremao ju je Fabijan Šovagović, ali su u međuvremenu udala i dobila četvero djece. Poslije je htjela završiti teatrologiju, ali na Filozofskom fakultetu u Zagrebu nije bilo izvanrednog studija. „Kad se popnem na onu pozornicu, ja čujem zujanje zatvaranja zastora i onaj “klak” kad se zastori spoje. I osjetim miris ljepila mastiksa. Igrala sam i babe od 70 godina, igrala sam i klinke kakva sam i sama bila, i sluškinje i gazdarice, a u Sterijinoj Femi mislim da sam bila odlična“, rekla je jednom prilikom.

Iako je ostavila značajnog traga radeći na medijskoj sceni Virovitičko-podravske županije i organizirajući Dane Milka Kelemena, kazalište je smatrala najznačajnijim, najzanimljivijim i najvrjednijim dijelom svog poslovnog života. Slatinsko kazalište prestalo je s djelovanjem početkom Domovinskog rata, a njegov rad nikada nije obnovljen.

Sa suprugom Željkom 1992. osnovala je Marinianis radio, jednu od prvih privatnih radijskih stanica u Hrvatskoj. Od 1994. surađuje s velikanom suvremene glazbe Milkom Kelemenom na organizaciji festivala Dani Milka Kelemena u Slatini.

Slatinčani će je pamtiti i po neumornom humanitarnom radu. Surađivala je s klubovima liječenih alkoholičara, Udrugom osoba s invaliditetom, Udrugom roditelja poginulih branitelja, a u vrijeme rata s Bedemom ljubavi i s Hrvatskom ženom. U ratno vrijeme skupljala je pomoć i organizirala život djeci koja nisu išla u školu.

Voljela je svoj grad i cijeli život posvetila da svojim djelovanjem život u njemu bude što ugodniji i kvalitetni. Građanska Slatina je tu ljubav uzvraćala, ali mnogi je nisu htjeli ili željeli razumjeti je stršala iznad prosječnosti, razbijala okove i nije pristajala na poslušno kimanje glavom lokalnim šerifima, pogotovo dok je vodila Marinianis radio, u to vrijeme jedini slobodni i neovisni medij ne samo u županiji već i puno šire. Ipak, za sve što je napravila nagrađena je Zlatnom plaketom Grada Slatina.

Sahrana je ponedjeljak, 15. ožujka na Gradskom groblju u Slatini.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije In memoriam