Banner
Beroš: Epidemiološka situacija dobra, no okupljanja mogu pogoršati stanje
DHMZ: Pretežno sunčano i vruće, popodne mogući pljuskovi
Više turista nego cijele 2020., iznos fiskaliziranih računa bolji od 2019.
Sudarila se dva teretna vlaka kod Križevaca, ozlijeđen strojovođa
Prijatelji životinja: Pripazite gdje ostavljate životinje na čuvanje
Još dvije braniteljske udruge osudile istup Vučemilovića i podržale Medveda
Plenković ponovno pozvao građane na cijepljenje

  Komentar

Premijerkina savjetnička četvorka konačno se oglasila

  Mijodrag Šajatović/Lider           12.04.2010.         1508 pogleda
Premijerkina savjetnička četvorka konačno se oglasila

Konačno su se usudili to objaviti! Bilo je i vrijeme. Dobro, dokument nije potpun, ali ipak se pokazala hrabrost, pa bi stvari, konačno, možda mogle sjesti na svoje mjesto. Mislite da pišem o Registru branitelja koji su ‘nepoznati neki' objavili na internetu? Ma ne! Isti dan objavljen je jedan drugi, ha, moglo bi se reći - dokument - koji bi za budućnost Hrvatske mogao imati dalekosežnije posljedice od provjere tko ima pravo, a tko nema, biti na popisu onih koji su branili Hrvatsku. U Jutarnjem listu kojim je obilježena 12. godišnjica izlaženja pomalo skriveno, na 28. stranici, objavljen je članak koji su zajedno potpisali ekonomski savjetnici premijerke Jadranke Kosor. Premijerka je kao gošća urednica od Sandre Švaljek, Borislava Škegre, Željka Lovrinčevića i Željka Perića naručila tekst o njihovim prijedlozima mjera ekonomske politike.

Četvorka se odvažila
Velika je stvar što su se savjetnici odvažili oglasiti ‘zajedničkim priopćenjem'. Njihov se kredit u javnosti ubrzano troši jer su mjere koje Vlada povlači sporadične, nefokusirane i neučinkovite. A nije jasno iza kojih mjera savjetnici stoje, s kojima se ne slažu, a koji su od njihovih prijedloga završili u stranačkom košu za smeće.Kad je riječ o prvom javnom zajedničkom uratku, on baš ne oduševljava. Stječe se dojam da su savjetnici, kako ne bi odmah previše dizali prašinu ulazeći u razradu mjera koje predlažu, namjerno pola teksta potrošili opisujući svjetske, europske i regionalne ekonomske prilike. Teza im je da je najgore u svijetu prošlo. Kad je pak o domaćoj budućnosti riječ, umjesto da kažu ‘mi očekujemo', skrili su se iza pasiva ‘u Hrvatskoj se očekuje također relativno spor oporavak, rast BDP-a od 0,2 posto u 2010., dva posto u 2011. te otprilike tri posto u 2012.'.
U odgovoru na pitanje kako to ostvariti savjetnička četvorka pridružila se sve češćem zborskom navijanju da je ‘pokretanje investicija, prije svega privatnih, domaćih i stranih, zadatak broj jedan'. I to u ‘svim sektorima, a osobito u energetici, zaštiti okoliša, željeznici, lukama i nacionalnom sustavu navodnjavanja'. Zalažu se i za nastavak privatizacije 'većom uporabom domaćeg kapitala'. Savjetnici se diplomatsko-makroekonomskim izričajem zalažu i za ‘relativno smanjivanje tekućih izdataka za plaće' i za ‘jačanje konkurentnosti poduzeća' jer će se tako za uzlaznu fazu pripremati i svi hrvatski konkurenti.Četvero ekonomista zaključuje kako je Hrvatska na raskrižju i da treba ‘odlučno, cjelovito i odmah, sa stranačkim konsenzusom ili bez njega napasti na važnim reformskim područjima'. I dodaju kako za njih četvero - nema dvojbe.

Drugoligaške investicije
To je pohvalno, ali za pravu ocjenu savjetničkih savjeta ipak bi trebalo vidjeti cjelovit uradak. Treba biti oprezan kad su odjednom svi za neko rješenje. U ovom slučaju za ‘bildanje' privatnih investicija. Od bankara preko opozicijskih čelnika SDP-a i HNS-a do premijerkinih savjetnika.Uočljivo je da su investicije koje se nabrajaju kao najvažnije u sektorima namijenjenima supstituciji uvoza (energetika), netržišnim segmentima (zaštita okoliša, sustav natapanja...) ili prometu kroz Hrvatsku (željeznica, luke). Jasno je o čemu je riječ. U Hrvatskoj ne postoji klima koja bi omogućila privlačenje investicija u pravu industriju, koja bi izbacivala proizvode za svjetsko tržište. Najnovije, 20-postotno poskupljenje plina za industrijske potrošače primjer je kako će i postojeće proizvodnje napuštati Hrvatsku, pa je teško vjerovati da bi netko još investirao u njih. Dolazit će investitori koji će, poput njemačkog RWE-a, prodajući električnu energiju domaćem tržištu, za nekoliko godina iz dobiti isplatiti sve uloženo.

Dakle, od četvorke Švaljek - Škegro - Lovrinčević - Perić očekuje se set prijedloga, koliko god bili bolni, koji će Hrvatsku učiniti atraktivnom za prave, a ne za skrivenosubvencionirane investicije. Za ove koje predlažu treba otvoreno reći da su možda jedine moguće u kratkom roku, ali i da skrivaju opasnost da im se brzo ispušu efekti.  Počnu li pokretati te investicije, poduzetnicima je najbolje primijeniti taktiku ‘zgrabi i bježi!'. Ako već ne mogu od politike očekivati klimu za prave investicije, nek se ‘uvale' i odrade nekakav posao na onima koje se pokrenu. Ne misleći koliko će to zemlju naposljetku stajati.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

Franjo
18.4.2010. 10:50
Anakonda, da budem posve jasan: Ja sam za ukidanje svih povlaštenih mirovina. S tim u svezi treba donijeti i ZAKON, ali taj zakon ne vjerujem da će ga itko, tko god dođe na vlast i donijeti, bez obzira što to večina građana traži. Ja sam samo one zarađene i pravedno raspoređene mirovine. I na koncu ja sam i za solidarne, ne mirovine, nego oblike pomoći, ali samo onima koji prema jasno definiranim kriterijima i treba dati u jednoj socijalno osjetljivoj Državi. To nisu zdravi koji mogu raditi, to nisu partizanska djeca ili već možda unučad, to nisu lažni branitelji, ...
anakonda
18.4.2010. 9:42
"Neću se više i dalje pitati, jer i tako neće vrijediti?
bojim se franjo da i ostali tako razmišljamo, svakako da su to točni podatci i ja se pitam zašto RH ima toliko povlaštenih mirovina. U stvari to nisu mirovine jer večina od njih nikada nije niti radila.


UDAR NA MIROVINE
Rezanjem povlaštenih mirovina ušteda državi od milijardu kuna

Elvir Tabaković / CROPIX
Autor: Slavica Lukić
Objavljeno: 09.03.2010. jutarnji list


Franjo
16.4.2010. 15:45
Anakonda, ako su to istiniti i provjereni podaci, onda je to stanje koje se ne može riješiti u KOZMETIČKOM SALONU. To se može i mora rješavati na NAČIN PRIMJEREN STANJU uz NAGLAŠENO KREATIVAN PRISTUP. A to znaju samo ONI KOJI ZNAJU! Ja nažalost ne znam, ali snosim posljedice u obliku pošteno odrađenog radnog staža i mirovine koja mi nije dosta niti za plaćanje staraćkog doma, a kamoli ešto drugo?
Ne mogu a da se ne pitam :Koliko su bili stari ovi sudionici NOR-a ( 41.679 ) koji su nas obranili od fašizma a ja sam rođen 1943-e? Neću se više i dalje pitati, jer i tako neće vrijediti?
anakonda
15.4.2010. 18:35
Svakako treba objaviti sve koji žive na državnom proračunu. Moram napomenuti da trenutno u rh ima skoro 200 000 povlaštenih mirovina, a toliko nema niti amerika.
Premda na mirovine godišnje odlazi 35 milijardi kuna, čak 864.000 umirovljenika ili njih 80 posto prima mirovinu manju od 3000 kuna. A tko sve prima povlaštene mirovine?
Ukupno je 13 skupina povlaštenih umirovljenika, a najbrojnija među njima (67.714) su hrvatski BRANITELJI i OBITELJI poginulih branitelja.
DRUGA skupina po brojnosti su sudionici NOR-a, kojih još IMA 41.679, a TREĆA pripadnici hrvatske DOMOVINSKE vojske od 1941. do 1945. (19.678), kako su u Zakonu iz 1992. nazvani preživjeli pripadnici NEPARTIZANSKIH postrojbi iz Drugog svjetskog rata. Tri od ukupno 13 skupina povlaštenih umirovljenika imaju prosječne mirovine veće od 5000 KUNA.
I ŠTO ONDA IMAMO?
U mirovinu je samo u posljednjih šest mjeseci otišlo 15.000 novih ljudi pa jedan zaposleni Hrvat trenutačno uzdržava 1,28 umirovljenika. Hrvatski mirovinski sustav puca po svim šavovima. Za isplatu mirovina za siječanj trebalo je 118 milijuna kuna više nego nego u istom mjesecu lani, a država je u istom mjesecu ubrala 267 milijuna kuna doprinosa manje. Država će tako ove godine doprinosima uspjeti pokriti samo 57 posto izdataka za mirovine, a sve ostalo morat će osigurati iz ostalih proračunskih prihoda.
TKO IMA RJEŠENJE ZA OVO, JER SPREMA NAM SE GRČKA........
Franjo
15.4.2010. 8:40
Ako nije problem probajte "srebrozlato3" iz praktičkih razloga malo skratiti ili pojedostaviti svoje ime. Na vaše pitanje ne znam odgovoriti, jer nisam stručnjak za to područje, ali bi rekao ovo: Onaj TKO ZNA RJEŠAVATI PROBLEME mora polaziti i od provjereno točne ( što točnije ) osnove. To otprilike izgleda ovako, prema pričanju seljana ja sam rođen u lipnju ili srpnju, a mama mi kaže 15-tog, a u Crkvenim knjigama i kod matičara piše 16-tog. Ono što je točno je da sam rođen kada sam rođen, a službeno se vodim 16-tog lipnja ...Hoću reći da u našem Domovinskom ratu mnoge stvari nismo niti znali niti mogli voditi i izvoditi onako kako to treba, tako se događalo svašta. I opet ne kao stručnjak ili onaj tko brani ovaj ogroman broj branitelja više od 500.000 ( i ja sam dao koliko sam mogao, a nigdje me nema i ne treba biti )mogu navesti primjer da čak oni koji su morali znati nisu znali točne podatke ( ime i adresu ) mog nečaka zapovednika tenkovskog voda da ne navodim kojeg - zna se jer ih nismo imali puno. On jadnik s 30 % svojih preostalih živaca nema i ne želi nikakve privilegije po osnovi sudjelovanja u Domovinskom ratu. Ne ću dalje ali ću ponoviti NEKA SE OBJAVI PRVO REGISTAR PARTIZANA. Prošlo je gotovo 69 godina, niti jedan slučaj za ratni zločin nije niti pokrenut, a kamoli završen. Slovenci su nešto kod sebe započeli!? A ja ću opet kao laik, ali konkretno: Tko je odveo, masakrirao i ubio mog ujaka Tometić Ivana iz Pitomače iz Preradovićeve ulice, čovjeka koji nije "mrava zgazio" i to već poslije rata!? I za kraj DA,TREBA OBJAVITI i OBJELODANITI SVE i to na OSNOVU ZAKONSKE PODLOGE koja se mora što prije donijeti.
2010
14.4.2010. 22:12
Neka registar bude javan,puno prljavog veša će ispasti van.Branitelj.
srebrozlato3
14.4.2010. 12:03
franjo
i ja sam za objavu svih imena kao što je to učinila poljska, italija.....i cijeli zapadni svijet. svaki korisnik sredstava iz državnog proračuna ne može biti tajan, već sve mora biti javno i transparetno. ali imamo veliki otpor za objavu.
e sada franjo reci kako bi taj stručnjak rješavao ovakve probleme?
Za Tomislava Ivića piše da je 298 dana bio u 107. brigadi iako ona tad nije bila osnovana. Hvidrin predsjednik godinu je bio u nepostojećem stožer.
Pojedinci tvrde da je Tomislav Ivić, ministar branitelja, ratni put započeo 298 dana prije nego je u Valpovu, gdje je 1990. Ivić u srednjoj školi predavao ONO i DSZ (koliko ima tih politologa u politici????), osnovana 107. brigada.
- Za ministra se u objavljenom registru branitelja navodi da je od 1. rujna 1990. godine bio pripadnik `dobrovljačkih oružanih skupina`. No, kako je moguće da nitko drugi u Valpovštini nema takav status? Pa, s kim je onda uopće ministar branitelja bio u postrojbama? Iz registra branitelja se zaključuje da je ministar branitelja na temelju tako evidentiranog ratnog puta `stekao 1490 bodova, čime je ostvario pravo na znatno veći udio u dionicama od ostalih kolega iz 107. brigade`.
- Primjer Josipa Đakića, saborskog zastupnika i predsjednika Hvidre, još je drastičniji. U njegovoj evidenciji se vodi da je od 15. kolovoza 1990. godine pa do 27. lipnja 1991. godine bio pripadnik zapovjedništva II. Zbornog područja Đakovo. Međutim, Zapovjedništvo obrane za istočnu Slavoniju i Baranju, koje je bilo preteča II. Zbornom području Đakovo, osnovano je tek 17. srpnja 1991. godine. Prema mišljenu večine, Registar branitelja trebalo objaviti upravo zbog otklanjanja svih mogućih sumnji. Jer ako su objavljeni podaci o ministru branitelja i predsjedniku Hvidre, onda bi bilo pošteno da se znaju podatci za sve branitelje.

Dizel
14.4.2010. 10:54
Mene uopće ne zanima i boli me ona stvar za registar partizana, registar branitelja, registar ustaša i domobrana, registar onih koji primaju poticaj...zanima me samo da imam plaću kao u Europskoj Uniji - kad već cijene imamo takve, a bogami i veće. Za te usrane registre je netko plaćen da radi i da to kontrolira, a ako je svoj posao odradio loše - nek ide u zatvor i on i onaj koga je švercao.
Franjo
14.4.2010. 10:24
Dobro se i pita " srebrozlato3" a moj odgovor je opet: SAMO ONI KOJI ZNAJU RJEŠAVATI PROBLEME! To nisu stranke, nego KONKRETNI LJUDI S IMENOM I PREZIMENOM. Za rješavanje problema ne treba nam uvijek konsenzus jer to bi bilo idealno stanje koje nemamo niti u vlastitoj kući. Ali ZNATI RJEŠAVATI PROBLEME nije niti politikanstvo niti su to lijepe priće, nego NEŠTO ŠTO TEK TREBAMO NAUČITI KAKO SE TO RADI U NOVIM UVJETIMA ali uvijek vodeći računa da se RADI O NAMA ( SVIMA NAMA )
I još samo nešto o REGISTRU.
Postoje oni TAJNI i JAVNI.
Na primjer Rankovičevi tajni bili su daleko najopasniji za mnoge?
Prije registra branitelj ja bi volio osobno da se objavi konačno REGISTAR PARTIZANA.
Dizel
13.4.2010. 13:43
Mene samo zanima od čega žive države koje nemaju tog turizma (mora) da ih donekle spasi u deficitu...
srebrozlato3
13.4.2010. 12:03
dobro misli franjo halusek samo ima jedan mali problem koji je načeo dizel, a to je:
- tko će javno objaviti registar branitelje i uvesti red
- tko će uništiti korupciju i kriminal
- smanjiti namete (pdv 23%,harač..) ove skupe i pokradene države
- tko će već jednom javno izjaviti da nismo banan država da živimo samo od turizma, već od poljoprivrede i gospodarstva
- stvoriti poduzetničku klimu u državi
- uvesti red u državnim firmama
- smanjiti broj državnih službenika....
...........

za sve to treba postojati nacionalni konsenzus, jer u protivnom imamo građanski rat?
tko će oduzeti sve privilegije pojedncima?
znate onu židovsku kletvu:
"dao Bog da imao, pa nemao"?
Dizel
13.4.2010. 10:05
Pa ne smiju ići u reforme državnih službi i ostalih koji žive na državnoj sisi jer to automatski znači da gube izbore nagodinu :)
kika
13.4.2010. 9:11
sit gladnom ne vjeruje
Franjo
13.4.2010. 9:00
Od svega važnog najvažnija je ipak KLIMA! Ali i s tim u svezi konačno treba JASNO I GLASNO DEFINIRATI: Što je PODUZETNIČKA KLIMA? Ne općenito, NEGO KONKRETNO, kao što to čine METEOROLOZI. I ono najvažnije: NA KOJI ELEMENT , TKO I KAKO MOŽE UTJECATI da konačno OSIGURAMO NA DULJI ROK STIMULATIVNE UVJETE ZA PRODUKTIVNE INVESTICIJE I RAZVOJ! Nisam "PUKA", ali dosta mi je pametovanja, prepisivanja i "savjetovanja" bez pokrića i odgovornosti. TREBAJU NAM SVI ONI KOJI ZNAJU ODGOVORNO RJEŠAVATI PROBLEME U NAŠIM UVJETIMA I S NAMA OVAKVIMA KAKVI JESMO, ali i s naglašenom VIZIJOM I ONAKVIMA KAKVI ŽELIMO BITI! Stiće se utisak da IMAMO SVE: IMAMO INSTITUCIJA; IMAMO PROVJERENO PAMETNIH I DOKAZANIH LJUDI, a TU SMO GDJE SMO!? Jedino nam nedostaju LJUDI NA PRAVIM MJESTIMA, KOJI ZNAJU RJEŠAVATI PROBLEME!
Tako misli Franjo Halusek
guru3977
13.4.2010. 8:45
Sve je kritalno jasno da ova Vlada nema ni volje ni hrabrosti da nas spasi krize. Ni ovaj put, kao ni do sada, nije problem u Vladinu neznanju, jer ekonomsku potkovanost mogli su dobiti i od članova savjeta. Problem je u nedostatku političke volje i hrabrosti da se obavi jedan, sigurno neugodan posao.


Još iz kategorije Komentar