Banner
U Hrvatskoj 10 slučajeva majmunskih boginja, očekuje se dolazak cjepiva
Hrvatska po stanovniku godišnje baca oko 71 kilogram hrane
Djeci iz Ukrajine darovani bicikli, romobili, role i oprema
Na Makarskom primorju više od 55.000 gostiju
U Međimurju otvoren vidikovac na Mađerkinom bregu s pogledom na četiri države
Njemački predsjednik: Putin vodi rat protiv europskog jedinstva
Neslužbeno: gorivo će pojeftiniti

  Komentar

Premijerkin optimizam još nema ozbiljnog pokrića

  Mijodrag Šajatović/Lider           10.05.2010.         1347 pogleda
Premijerkin optimizam još nema ozbiljnog pokrića

Vratite nam Stipu! Takav je zahtjev poluglasno odaslan iz posljednjih redova za pozdravnih obraćanja premijerke Jadranke Kosor i predsjednika države Ive Josipovića na HUP-ovu Danu poduzetnika. Dok je Stipe Mesić bio predsjednik države, njegovi govori na ekonomskim skupovima uvijek bi izazvali neku polemiku. Uvijek se znao kritički izraziti o ekonomskim potezima vlade. Njegov nasljednik Ivo Josipović još je jednom krajnje diplomatski, općenito, govorio o ekonomiji. Već je u novinama ispravno uočeno da je čelništvo HUP-a, očito namjerno, za temu svoga godišnjeg skupa odabralo benignu 'društvenu odgovornost' tvrtki. Što je pak pružilo priliku sudionicima da se lijepo ispozdravljaju, ne napadaju se uzajamno, a da se premijerka i predsjednik susretnu i raziđu u dobrim odnosima. Pridoda li se još tomu da je i vodstvo Hrvatske udruge poslodavaca izostavilo svaku ozbiljniju kritiku na račun Vlade - eto ti idile! Ma što idile, eto gotovo nacionalnog konsenzusa! Tek se Ivica Mudrinić, u ime Nacionalnog vijeća za konkurentnost, usudio naznačiti da bi država morala utvrditi grane koje želi poticati.

Istrgnute brojke Koliko god godinama javnost željela konsenzus i optimizam bio najtraženija roba u Hrvatskoj, idilična atmosfera među najvažnijim stakeholderima u državi krije i velike opasnosti. Treba širiti optimizam, ali onda kad on ima pokriće. Graditi optimizam na klimavim temeljima krajnje je opasno. Može odaslati pogrešne signale, poslovni subjekti mogu još jednom donijeti pogrešne odluke, pa bi šteta za godinu-dvije mogla biti velika.
Premijerki Kosor sigurno nije lako, pa se može razumjeti da je očajnički iskopala podatak o smanjenju broja nezaposlenih u travnju u odnosu na ožujak. Riječ je o dobrodošloj, ali ipak samo sezonskoj pojavi. Njezin prethodnik Ivo Sanader bio je majstor u pronalaženju nekog iz konteksta istrgnutog pokazatelja, ali to nacionalnoj ekonomiji i građanima nije pomoglo da ne završe u recesijskom bunaru. Pa im neće pomoći ni sadašnje friziranje trendova u (ne)zaposlenosti.  Zanimljivo je da se odjednom maše i rastom izvoza od četiri posto.

Kad kreatorime ekonomske politike spomenete da bi radikalno povećanje izvoza moralo biti glavni cilj svakoga Vladinog ekonomskog programa, oni odmahuju rukom tvrdeći: 'Mi nemamo što izvoziti.' A gle čuda, sad odjednom upravo izvoz vuče blagi rast industrijske proizvodnje! Što bi tek bilo da se ekonomski program oporavka temelji na maksimalnoj pomoći izvoznicima umjesto što se izvoz spominje tek usput, a prioriteti su sasvim drugi - oni koji ni u kratkom ni u dugom roku neće moći dovesti do ubrzanog rasta nacionalne ekonomije? I tu griješi predsjednik države Ivo Josipović. Podupirući premijerkin ekonomski program bez njegova kritičkog preispitivanja, sutradan bi mogao postati i sukrivac pokaže li se da uradak premijerkinih savjetnika ipak nije efikasan kao što je predstavljen. Slično je i s HUP-ovcima. Može se razumjeti da je struktura čelništva HUP-a takva da im ponuđeni program odgovara kao poduzetnicima i menadžerima, ali za cjelinu nacionalne ekonomije premijerkin bi program valjalo kritičnije propitati.

Nedomišljeni potezi Jest da je to što premijerka Kosor namjerava provoditi bolje od onoga što se događalo u Sanaderovo vrijeme. Ali vrlo vjerojatno ipak nije dovoljno kvalitetno za izazov trenutka. Lijekovi koji se primjenjuju kratkoročnog su učinka i imaju niz nuspojava. Kao, nelikvidnost će se riješiti kad javna poduzeća dignu nekoliko milijardi kuna kredita i plate svojim dužnicima. Te će kredite trebati i vratiti, a elektroprivreda ili cestarska poduzeća taj će dug za godinu-dvije preliti na cijene svojih proizvoda, što će onda dodatno opteretiti tvrtke koje posluju u Hrvatskoj.   Premijerka se na HUP-ovu skupu pohvalila da će se centralizacijom javne nabave uštedjeti do 340 milijuna kuna na godinu. Pritom kao da nije svjesna da će ušteda u proračunu za nabavu 'spajalica i svega drugoga' vjerojatno ugasiti nekoliko tisuća radnih mjesta u malim hrvatskim tvrtkama. Centraliziranu nabavu više će dobivati velike, mahom strane tvrtke. Pa će nedomišljena centralizacija javne nabave povećati broj zaposlenih u EU, a smanjiti njihov broj u Hrvatskoj. Javna je nabava  doista bila izvor korupcije, ali sirova centralizacija nipošto nije pravo rješenje. Kad se za neko vrijeme pokažu promašaji nedomišljenih poteza, svi će biti naknadno pametni. Zaboravljajući da su šutjeli kad nije trebalo.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

mastermind
10.5.2010. 21:35
Prošli mjesec odugovlačili sa brojem zaposlenih do sredine mjeseca, a sad kad se zaposlilo 19.000 sezonaca na moru premijerka već na početku mjeseca istrčava sa novim podacima, misleći valjda da će netko povjerovati da je to rezultat njihovoh "antirecesijskih mjera"! :)) A još kad se samo sjetim dok je Sanader bio u njihovom kolu, koliko im je samo trebalo da priznaju da je i RH u krizi, pa su onda rekli da jesmo, al su već vidjeli "svjetlo na kraju tunela"...hahaha:)))
anakonda
10.5.2010. 13:55
Vatra iz Grčke grije srca prezrenih na svijetu
Svi mi, koji smo bili i ostali protivnici ulaska Hrvatske u Evropu, polako dolazimo na svoje. Evropa gori. Zasad samo Grčka. Zasad. Građani Slovenije taj će požar morati gasiti milijunima eura. Njemačka milijardama. Za početak.
Njemačkoj je već sada jasno da milijarde nisu dovoljne, za koji će tjedan ili mjesec morati dati još, još, pa još. Ona te love jednostavno nema. A na vrata već kucaju Španjolska i Portugal koji će tek planuti.
Uzroci? Razlozi katastrofalne krize koja trese svijet? Treba gledati Hrvatsku televiziju. Oni znaju sve. U "Otvorenom" se nekoliko mudraca i dvije mudrakinje složilo da su u Grčkoj najveći problem PREVISOKE NAKNADE za samohrane majke?! Da nije PREGLUPO bilo bi SMIJEŠNO.

Miljama daleko od Europe
Ni jednom riječju ta ekipa nije spomenula ulogu međunarodnog krupnog kapitala u bacanju čitavih zemalja na koljena. Hrvatska je, na našu sreću, miljama daleko od Evrope pa požar možemo gledati iz daljine. Zašto Grci LUDUJU iako će im se udijeliti milijarde? Zato jer će ih MORATI. Banke, MMF i ostali bezimeni teroristi koji sve nas pretvaraju u ROBOVE neće oprostiti prezaduženim građanima ni pola eura.
U Americi je kriza ispraznila čitave gradove, milijuni Amerikanaca koji su ne tako davno imali kuće danas žive u šatorima. Ne pale gradove jer su navikli živjeti u bešćutnoj zemlji. To ih je ojačalo i pripremilo za život pod platnenim krovom.

Sve nas jedna plaća dijeli od bankrota
Molotovljevi kokteli na ulicama Atene; ReutersEvropljani su zatečeni. Mi smo nekad imali "besplatne" liječnike, zubare, jeftino školovanje, pravo na naknadu ako ostaneš bez posla. Ne tako davno banke nisu bacale na cestu ljude koji su preko noći izgubili posao. U jednom je američkom filmu blagajnica u marketu izrekla antologijsku rečenicu:"Sve nas jedna plaća dijeli od bankrota." Govorila je o Amerima.
Danas cijeli svijet dijeli jedna plaća od bankrota, onaj svijet koji još radi. Amerika je provalila u Evropu, čini se, preko noći. Zato u Grčkoj gori nebo, gori zemlja.

Kamate, ovrhe i korumpirani političari
Neki teoretičari, ugledni filozofi i sociolozi misle kako paljenje gradova, za koji dan i država, ne može promijeniti svijet. Banke neće odustati od kamata i ovrha a korumpirani političari od prebacivanja otplate grčkih kredita na pleća građana Evrope koji još drže glavu iznad vode.
Vođe najjačih evropskih zemalja ipak su uznemirene. Mogu birati između služenja međunarodnim, financijskim teoristima i ubijanju svoga naroda ili...Nažalost, njima je to sve jasnije, nema ili.
OVO IZGLEDA KAO DA SE GOVORI O HRVATSKOJ??????


Još iz kategorije Komentar