Banner
Liječničke udruge najavile štrajk - očekuju sastanak s premijerom
Erlić: Zbog učinaka kohezijske politike naš BDP veći za pet posto
Ministar Erlić: Iz EU fondova osigurano nikad većih 680 milijuna eura za 22 grada
Za HND-ove nagrade stiglo 97 kandidatura
Sabor ovaj tjedan o zakonu o osobnoj asistenciji, idući tjedan stanka za Uskrs
Zagreb: Kamen spoticanja u spomen na Borisa Hanžekovića
Klub Mosta predlaže univerzalni dječji doplatak

  Politika

Premijer u paučini

  Boris Pavelić/Novi list           18.07.2013.         1813 pogleda
Premijer u paučini

Događa se što smo mogli i predvidjeti: »slučaj Perković« Zorana Milanovića sve više uvlači u paučinu ideoloških razračunavanja, kakva ni zemlji ni vladi ne mogu donijeti ništa dobra.

Umjesto da poštuje što je dogovoreno s EU i rutinski provodi zakone, premijer se - iz nejasnih razloga - upustio u grandiozni politički obračun o prošlosti, pokrećući lavinu kakva je svojedobno i Račana koštala izbornoga poraza. Jer ideološke svađe - ma kakve bile - uvijek su u Hrvatskoj hranile samo desnicu, zakriljujući budućnost crnim maglama prošlosti, u kakvima se dobro snalazi samo ista takva, crna politika.

Biskupi su jučer naime teškim riječima navalili na premijera, tražeći »ispriku zbog uvrede, klevete i narušavanja ugleda«, jer je Milanović 26. lipnja na sjednici vlade izjavio kako su »zločince ovih 20 godina štitili Crkva i HDZ«. Nije nam nakana braniti premijera, ali zapitajmo se: je li rekao istinu? 

Jest. Pritom, kada je o Crkvi riječ, jedina zamjerka premijerovoj izjavi mogla bi biti prekomjerna strast: da je rekao »pojedinci iz Crkve«, bilo bi to posve precizno. Ali govorimo li o Josipu Perkoviću - a o tome je Milanović govorio - čak je i ovakva, žestoka i sveobuhvatna, njegova tvrdnja točna. Točna je utoliko što ni Crkva ni HDZ nikada nisu rekli ništa protiv činjenice da je taj čovjek stvorio hrvatske tajne službe. Štoviše, Crkva i HDZ dva su ključna stupa apsurdnoga sustava izgrađenog od 1990. naovamo: nacionalističke države kojoj je oficir UDB-e izgradio važan dio sigurnosnoga sustava. 

I što će sad premijer? Ispričati se? Nastaviti svađu? Prešutjeti je? Što god učinio, neće biti dobro. Ima li neugodnije situacije za političara od one u kojoj trpi udarce premda je u pravu? A upravo se to događa Milanoviću - istina, u Crkvi su se protivili kažnjavanju zločina, ali ipak Milanović biva optužen za »uvrede, klevete i narušavanja ugleda«! Na drugoj fronti tog nepotrebnog ali zloćudnog rata, može se činiti da premijer pobjeđuje, jer HDZ najavljuje potporu ustavnim promjenama o ukidanju zastare za politička ubojstva.

Ali jesmo li svjesni što će tek taj neprirodni konsenzus otvoriti? Zar nije jasno da to Karamarko samome sebi otvara prostor za nove ideološke magle? Gaji li netko iluziju da će se ta ustavna promjena rabiti u dobroj vjeri, kada se i dogovara iz pukoga stranačkog razračunavanja? Svi će njome izgubiti: žrtve ubojstava neće dobiti zadovoljštinu; ubojice će vrlo teško biti kažnjeni; javna atmosfera samo će se zagaditi, a javnost izbezumiti beskrajnim svađama, koje će uporno oduzimati prostor jedinim važnim problemima - ekonomskome oporavku i osuvremenjivanju zemlje. 

Pa zar nije bilo jednostavnije iskoristiti šansu ulaska u EU pa poštovati postojeće i dogovorene zakone, arhive prepustiti kritičkim povjesničarima, pa sve snage koncentrirati na oporavak gospodarstva? Premijeru bi netko morao reći da prošlost neće rastjerati svetom vodicom pravdoljubivosti, nego jedinim češnjakom za takve vampire: europskom kunom u europskome džepu.kraj teksta

Kolumna Zemlja koje nema Borisa Pavelića, Novi list

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

atma
24.7.2013. 17:52
@fitilj, glede linka, to se stručno zove iluzija, prihvatiti nešto što nije takvo kakvim se čini.
fitilj
23.7.2013. 18:16
Ne bude li se lupežima s Markovog trga i Banskih dvora uskoro pokazalo zube narod će definitivno početi umirati od gladi, a sve to dok nam Zoran Milanović i njegova crvema banda isisavaju i zadnju kap krvi!
www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/91512-austrijanci-upozoravaju-na-hrvatsko-gospodarstvo-stanje-nije-onako-kako-ga-hrvati-prikazuju.html

atma
22.7.2013. 16:18
Za sve ljude bez predrasuda.

youtube.com/watch?v=NY8uno2froI
mirovnjak
21.7.2013. 21:55
@ Stole
Tvoj čovjek moj Stole Tomica Karamarko je tehnički dilao dokumente i vodio detuđmanizaciju, naravno uz suglasnost Mesića kojeg su u drugom krugu kada je ostao sam protiv HSLS-ovg i SDP-ovog kandidata Budiše izabrali birači HDZ-a, kojeg ste se kasnije u stilu tvog Tomice po običaju odrekli.
siniša prpić
21.7.2013. 18:06
Home, home again
I like to be here , when I can
When I come home cold and tired
It`s good to warm my bones beside the fire...

youtube.com/watch?v=yvPr9YV7-Xw
mirovnjak
21.7.2013. 16:02
@Stole!
Nemoj po tvom običaju napamet.
Ne može tvog "crnog" Marka ni Dunav i Drava skupa oprati zapravo njegovu obavještajnu prošlost, pa se nemoj niti trudit, nastavi raditi za njega, a Siniša ti je objasnio tko je bio čiji kandidat 2001 godine a tko čiji igrač.
Nije ti ovo saznanje ugodno no znam ja da ti nimalo manje zbog toga ne voliš Karamarka.
atma
21.7.2013. 13:56
@siniša, ah to VJEČNO vrijeme.

"Every year is getting shorter, never seem to find the time
Plans that either come to naught or half a page of scribbled lines
Hanging on in quiet desperation is the English way
The time is gone, the song is over, thought I`d something more to say"

Možda bi bilo dobro otići do Splita ...
Pozz

siniša prpić
21.7.2013. 12:48
@atma, sve što ste nabrojali nije strano svakom čovjeku. Pitanje je samo mjere, odnosno obima.
Bojim se da mnogi birači imaju iluzije o nekakvim "supermenima". Siguran sam da ima poštenih i stručnih ljudi, koji mogu preuzeti odgovornost. Puno puta i takvi zbog raznih okolnosti ne ulaze u politički ring. Osim svega navedenoga, potrebno je i vrijeme da sazori vrijeme za promjene. Pozdrav.
atma
21.7.2013. 9:04
@siniša, budući da ste kandidat za gradonačelnika Virovitice, dakle liderska pozicija u društvu, jeste li se suočili sa 4 problema koja sam naveo u svom komentaru na ovaj članak?
Molim Vaš komentar.
siniša prpić
21.7.2013. 8:23
Kaj se tiće dilanja dokumenata i Mesićeve kampanje za predsjednika R.H., pa to znaju i mala djeca - sve je to radio današnji predsjednik Hdz-a.
Eto, to se zove licemjerje.
siniša prpić
21.7.2013. 8:20
Mesić je bio kandidat Hns-a, Budiša kandidat Hsls-a i Sdp-a. Granić Hdz-a.
Nikada Mesić ne bi bio predsjednik R.H., da Hdz-ovi birači nisu obilato glasali za Mesića. Licemjerno je da ti isti Hdz-ovci, nakon toga prozivaju istog.
No, o licemjerju politike Hdz-a, dalo bi se do ujutro.....
stole123
20.7.2013. 21:19
mirovnjak nije li mesić išao za predsjednika uz blagoslov hnsa i sdpea, znači vaš čovjek, je dilao dokumente, ako sam dobro shvatio.
siniša prpić
20.7.2013. 13:41
Mea culpa, mea culpa...... što sam glasao za Budišu, a ne za Mesića.
O pokojnima, kao i o HSS-u , sve najbolje.
francek
20.7.2013. 8:39
G. Prpiću !
Zar Vi bilo kome , nakon Vaših "bjesomučno-ostrašćenih"(mislim da mogu s pravom dodati čak i mrziteljskih) ispada imate "petlju" savjetovati neostrašćenost ? Pa , već i g.Hrga mrzite ? Nije s Vašom strankom sklapao nikakav sporazum....
atma
19.7.2013. 22:26
Čudim se ljudima koji imaju hrabrosti preuzeti liderske uloge u društvu, a da se prije svega nisu suočili s ova 4 problema:

1. griješe (jer eto, griješiti je ljudski)
2. prihvaćaju nešto što nije takvo kakvim se čini (iluzija)
3. skloni su varanju drugih
4. imaju nesavršena osjetila, a ponosni su na svoje znanje

I što je onda čudno da je premijer u paučini?
siniša prpić
19.7.2013. 19:49
Jel` netko spominjao Hrga ?
mirovnjak
19.7.2013. 16:06
Nije samo Mesić mijenjao stavove. Evo jednog segmenta iz njegove karijere: "Detuđmanizacija"
Prvi put spomenuta ova sintagma u predizbornoj kampanji Mesića za prvi mandat i zvanično provođena između ostalog i dilanjem dokumenata iz ureda predsjednika.
No zna li se tko je bio predsjednik izbornog stožera za prvi mandat Mesiću i šef ureda iz koga su dilani dokumenti?
Dobro poznato ime TOMISLAV KARAMARKO!
Danas on najgorim riječima osuđuje detuđmanizaciju.
Pa slijedeće pitanje.
TKO JE TU LUD?
siniša prpić
19.7.2013. 15:24
Da li me to sjećanje vara, ili je Mesić bio u Hdz-u.
I sjedio desno od Tuđmana. I lijevo od Manolića. Iako se mnogo puta ne slažem u svemu s B.Pavelićem ovoga puta je u pravu. Bilo bi učinkovitije, jednostavno poštivati zakone zajednice u koju smo upravo ušli. I ne biti ostrašćen.
Kaj se dotikavle "crvenila", pa njega ima najviše u Hdz-u. Zato nam i je tako, kako nam je.
francek
19.7.2013. 13:10
Pa kome g.Pavelić spočitava ne poštivanje dogovorenih i potpisanih sporazuma sa EU ? I po ovom tekstu a i većini tekstova istog novinara ( koji uredno prima mjesečnu plaću ) istovremeno sijući crveno ideološko sjeme, lako je izvesti zaključak da njegovi tekstovi pokazuju smjer kojim ova Vlada RH treba koračati ( što ona naravno bez ograda i radi ). Vama je g.Paveliću neprihvatljivo da se obrade sva ubojstva i likvidacije kojih je bilo na desetke tisuća odmah po završetku II svj. rata. Sudite i pokojnom dr.F.Tuđmanu, jer je okupio sve one koji su mogli koristiti u stvaranju RH ? Na "okupu" je tada bio i S.Mesić ,koji je tajne arhive RH bez odluke Vlade ili Sabora RH-e dilao svima koji su to htjeli. Prvi čovjek KOS-e Aleksandar Vasiljević tvrdi da je isti gospodin još dok je bio u Beogradu kao predstavnik RH u predsjedništvu zagovarao SFRJ zagovarao hapšenje dr.Tuđmana i njegovim najbližim suradnicima. Zna se da je dotični gospodin neumoran u obmanjivanju javnosti o navodnoj podjeli Bosne i Hercegovine u razgovorima koji su u četiri oka vođeni u Karađorđevu između dr.Tuđmana i s. Miloševića .Jesmo li svi krivi što je dotična osoba dva puta birana za predsjednika RH ?Bilo vam je važno g.Paveliću ( što nitko normalan ne spori ) da svi koji su sudjelovali u obrani RH ako su povrijedili međunarodno i humanitarno pravo iziđu pred lice pravde i za to odgovaraju. I u konačnici zbog čega vas smeta eventualna izmjena ustava po kojoj bi dio tzv. antifašista također izašao pred lice pravde ?


Još iz kategorije Politika