Banner
Prosvjednici protiv protuepidemijskih mjera - Dosta je!
Na Festivalu slobode bačena plastična boca na vozilo hitne pomoći
HLK upozorila: Onemogućavanje pružanja liječničke pomoći je kazneno djelo
Beroš: Poštujem slobodu, no ne mogu podržati neznanstveni pristup Covidu
Milanović: Prosvjed je demokracija; odlazak pred domove umirovljenika je idiokracija
Komora medicinskih sestara osuđuje napad prosvjednika na tim Hitne pomoći
Selak Raspudić: U Saboru ćemo otvoriti raspravu o zakonu o diskonekciji

  Dossier Palm

Premijer Plenković u Saboru o slučaju smrti Siniše Palma i nestanka 17 milijuna: "To su pitanja koja treba postaviti Državnom odvjetništvu i hrvatskoj policiji"

  Iva Anzulović           15.01.2020.         5279 pogleda
Premijer Plenković u Saboru o slučaju smrti Siniše Palma i nestanka 17 milijuna: "To su pitanja koja treba postaviti Državnom odvjetništvu i hrvatskoj policiji"

Na današnjem aktualnoM satU Vlade u Saboru, zastupnik Ivan Pernar podsjetio je premijera Andreja Plenkovića na činjenicu kako u Virovitici do danas nitko nije snosio odgovornost niti za propust oko obdukcije tijela Siniše Palma koja još uvijek nije napravljena,  niti za nestanak 17 milijuna kuna iz gradske blagajne. Premijer je, potpuno apatično, zastupnika Pernara uputio neka ta pitanja postavi nadležnom Državnom odvjetništvu te policiji. I prije nego je završio s odgovaranjem predsjednik Sabora Gordan Jandroković prekinuo je premijera Plenkovića da bi se obratio zastupnicima Grmoji i Beljaku što možete pogledati u video na dnu teksta. Ispod video donosimo i cijeli transkript.

Ministarstvo financija ustvrdilo: Nema opravdanja

Svoje pitanje, Ivan Pernar postavio je pojašnjenjem iznimno nelogičnih okolnosti ovog slučaja.

"Uvaženi premijeru, hrvatsku javnost zanima zašto još uvijek nije napravljena obdukcija Siniše Palma, pročelnika za financije u gradu Virovitici, koji je pod nerazjašnjenim okolnostima, javnost sumnjaju mnogi ubijen, nakon što se saznalo da 17 milijuna kuna, odnosno 16,9 milijuna kuna fali iz grada Virovitice. Tim više što se radi o jako velikom iznosu novca, tim više što se, navodno, godinama događalo izvlačenje novca i nikome nije jasno kako je moguće da to nitko nije sve te godine primijetio i kako je moguće da se sva krivnja svali na jednog čovjeka i da nitko ne odgovara?"

Prilikom izlaganja, Pernar je pročitao dio sadržaja zapisnika nastalog nakon obavljene inspekcije Ministarstva financija u lipnju i srpnju prošle godine a u kojem piše:

"Nema opravdanja za činjenicu da druga osoba nije utvrđivala i u banci provjeravala stvarno stanje žiro-računa, bar prilikom pripremanja odluke i potpisivanja ugovora o kratkoročnom zaduženju grada, kao ni za činjenicu da je jednoj osobi dalo apsolutno povjerenje i ovlasti raspolaganja sredstvima po računu grada, u zagradi - samo jedan potpisnik, i to u tako dugom vremenskom razdoblju. Kako dok je isti u vrijeme dok je obavljao poslove rizničara, tako i u vrijeme kad je obavljao poslove pročelnika upravnog odjela za financije i gospodarstvo."

Dakle, službeno je - Ivica Kirin, po nalazu revizije Ministarstva financija, bez ikakvog je opravdanja odgovoran za nestanak novca iz gradske blagajne. Propust nije, ustanovljeno je, samo u činjenici kako nedostaje 17 milijuna kuna već je višegodišnje poslovanje gradske Uprave puno propusta. Kako je pročitao Pernar, u samom izvješću stoji:

"Nadalje, sukladno pravilniku o proračunskom računovodstvu i računskom planu, grad je na kraju svake poslovne godine bio u obvezi obaviti popis imovine i obveza, između ostalog i novčanih sredstava po svim žiro-računima grada. Trebalo je bar tada provjeriti u banci stanje novčanih sredstava sa stanjem u knjigovodstvu grada."

Slučaj Palm deja vu afere Fimi media

Na konkretno i jasno postavljeno pitanje, premijer Andrej Plenković odgovorio je:

"Poštovani predsjedniče hrvatskog Sabora, poštovane zastupnice i zastupnici i čestitam vam svima, evo, 28. obljetnicu međunarodnoga priznanja i 22. mirnog, mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja. Gospodine Pernar, što se tiče ovog slučaja u Virovitici, sve što ste vi danas pitali mene kao predsjednika Vlade su pitanja koja treba postaviti i Državnom odvjetništvu nadležnom i hrvatskoj policiji. To nije pitanje izvršne vlasti. Hvala vam lijepo."

Nimalo revoltiran činjenicom kako jednom gradu nedostaje četvrtina proračuna, ne pokazujući ikakvu zainteresiranost za činjenicu kako je smrt mladog pročelnika potpuno neistražena i kako se ne zna niti uzrok njegove smrti punih sedam mjeseci nakon što mu je tijelo pronađeno, premijer Vlade RH smireno je sjeo te nastavio slušati Pernara koji je, po protokolu, imao pravo na očitovanje.

Pernar je izrazio nezadovoljstvo ovim i ovakvim odgovorom premijera te istaknuo:

"Pa, moram reći da nisam zadovoljan sa odgovorom premijera Plenkovića i nitko normalan ne bi bio zadovoljan s tim odgovorom. Još do danas nitko nije odgovarao za to što obdukcija nije provedena, nitko nije odgovarao iz grada Virovitice za to što je novac nestao a sustav nije propisno funkcionirao nadzore i što je ključno - Ivica Kirin se predstavlja kao jedan jako pošten čovjek."

Perar je nakon toga podsjetio na ne tako davnu 'crticu' iz povijesti gradonačelnika Ivice Kirina, kao i same stranke koje su članovi i on i premijer.

"Međutim, njemu se sudi upravo za izvlačenje novca kroz aferu Fimi medija da je sklapao ugovore sa Fimi medijom po nalogu Mladena Barišića, rizničara HDZ-a. To vi znate, gospodine Plenković, i stoga mene, naravno, ne zanima samo pitanje što se tiče same obdukcije i pitanje zašto nitko ne odgovara za nepravilnosti u financijama grada, odnosno njihovom vođenju nego me zanima odgovor na pitanje kada HDZ misli vratiti 24 milijuna kuna koje je ukrao preko Fimi medije ili, u suprotnom, vi i dalje namjeravate tvrditi da HDZ nije ukrao nikakve novce i da ste vi, zapravo, svi pošteni ljudi jer ono što vi servirate hrvatskoj javnosti je da je Ivo Sanader, kao, lopov, kao, a vi ste svi pošteni. Ma je li?".

Dakle, službeno, prvi čovjek je rekao kako državni odvjetnik Darko Žegarac duguje odgovore javnosti.

 

 

Transkript: Pernar u Saboru na aktualnom satu o smrti Siniše Palma i nestanku 17 milijuna kuna

 

15.siječnja 2020.godine

 

Pernar: Uvaženi premijeru, hrvatsku javnost zanima zašto još uvijek nije napravljena obdukcija Siniše Palma, pročelnika za financije u gradu Virovitici, koji je pod nerazjašnjenim okolnostima, javnost sumnja mnogi ubijen nakon što se saznalo da 17 milijuna kuna, odnosno 16,9 milijuna kuna fali iz grada Virovitice. Tim više što se radi o jako velikom iznosu novca, tim više što se, navodno godinama događalo izvlačenje novca i nikome nije jasno kako je moguće da to nitko nije sve te godine primijetio i kako je moguće da se sva krivnja svali na jednog čovjeka i da nitko ne odgovara. Naime, u zapisniku Ministarstva financija o poslovanju grada Virovitice kaže slijedeće:"Nema opravdanja za činjenicu da druga osoba nije utvrđivala i u banci provjeravala stvarno stanje žiro-računa, bar prilikom pripremanja odluke i potpisivanja ugovora o kratkoročnom zaduženju grada, kao ni za činjenicu da je jednoj osobi dalo apsolutno povjerenje i ovlasti raspolaganja sredstvima po računu grada, u zagradi - samo jedan potpisnik, i to u tako dugom vremenskom razdoblju. Kako dok je isti u vrijeme dok je obavljao poslove rizničara, tako i u vrijeme kad je obavljao poslove pročelnika upravnog odjela za financije i gospodarstvo." Kaže;"Nadalje, sukladno pravilniku o proračunskom računovodstvu i računskom planu, grad je na kraju svake poslovne godine bio u obvezi obaviti popis imovine i obveza, između ostalog i novčanih sredstava po svim žiro-računima grada. Trebalo je bar tada provjeriti u banci stanje novčanih sredstava sa stanjem u knjigovodstvu grada."

Znači, radi se o tome da je bilo jako puno propusta, sustav unutarnje kontrole je zakazao, i što se tiče financija grada i što se tiče same obdukcije,....

Jandroković: Hvala vam.

Pernar: Nitko do sad nije za to odgovarao. Hvala. (sjeda)

Jandroković: Izvolite, predsjedniče Vlade, odgovor.

Plenković: Hvala lijepa, poštovani predsjedniče hrvatskog Sabora, poštovane zastupnice i zastupnici i čestitam vam svima, evo, 28. obljetnicu međunarodnoga priznanja i 22. mirnog, mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja. Gospodine Pernar, što se tiče ovog slučaja u Virovitici, sve što ste vi danas pitali mene kao predsjednika Vlade su pitanja koja treba postaviti i Državnom odvjetništvu nadležnom i hrvatskoj policiji.

Jandroković (nadglašava Plenkovića): Kolega Grmoja!

Plenković: To nije pitanje izvršne vlasti. Hvala vam lijepo. (sjeda)

Jandroković (nadglašava Plenkovića): Kolega Grmoja i kolega Beljak! Oprostite predsjedniče Vlade. Kolega Grmoja! Kolega Beljak - što je ovo? Pa dajte, molim vas!

(smijeh zastupnika u sabornici)

Jandroković: Kolega Beljak, molim vas da se vratite na svoje mjesto i da ne smetate kolegi Grmoji. Ne možete dobiti riječ. Ne možete dobiti riječ jer ste se ovdje nepristojno ponašali i molim vas da se pristojno ponašate. Ne zanima me. Izvolite, kolega Pernar, očitovanje. Izvolite, očitovanje.

Pernar: Pa, moram reći da nisam zadovoljan sa odgovorom premijera Plenkovića i nitko normalan ne bi bio zadovoljan s tim odgovorom. Još do danas nitko nije odgovarao za to što obdukcija nije provedena, nitko nije odgovarao iz grada Virovitice za to što je novac nestao a sustav nije propisno funkcionirao nadzore i što je ključno - Ivica Kirin se predstavlja kao jedan jako pošten čovjek. Međutim, njemu se sudi upravo za izvlačenje novca kroz aferu Fimi media da je sklapao ugovore sa Fimi medijom po nalogu Mladena Barišića, rizničara HDZ-a. To vi znate, gospodine Plenković, i stoga mene, naravno, ne zanima samo pitanje što se tiče same obdukcije i pitanje zašto nitko ne odgovara za nepravilnosti u financijama grada, odnosno njihovom vođenju nego me zanima odgovor na pitanje kada HDZ misli vratiti 24 milijuna kuna koje je ukrao preko Fimi medije ili, u suprotnom, vi i dalje namjeravate tvrditi da HDZ nije ukrao nikakve novce i da ste vi, zapravo, svi pošteni ljudi jer ono što vi servirate hrvatskoj javnosti je da je Ivo Sanader, kao, lopov, kao, a vi ste svi pošteni. Ma je li? Pa to vam nitko ne vjeruje, gospodine Plenković, i gubite izbore za izborima. Izgubili ste izbore za predsjednika, izgubili ste i na, propali ste na europskim izborima. Vi vodite u sunovrat hrvatsku državu i obećavali ste brda i doline kada ste postajali premijer, sada ste preuzeli predsjedanje Europskim Vijećem ali sve je to, gospodine Plenković, jedna velika tuga, žalost i jad i ne mogu još uvijek razumjet' onih 930 tisuća birača koji su vas podržali, odnosno vašeg kandidata u drugom krugu predsjedničkih izbora.

Jandroković (nadglašava Pernara): Zahvaljujem.

Pernar: Hvala.

 

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Dossier PalmVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.