Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Virovitica.net

Premda oslobođen Gazdek mora opet na sud, Krišto i Đakić traže 150 tisuća kuna

  Ivan Žada           11.05.2016.         5509 pogleda
Premda oslobođen Gazdek mora opet na sud, Krišto i Đakić traže 150 tisuća kuna

Iako je prije pet godina pravomoćno oslobođen tužbe za kazneno djelo klevete protiv bivšeg gradonačelnika Virovitice Ante Krište i saborskog zastupnika Josipa Đakića, novinar i vlasnik portala Virovitca.net Goran Gazdek ponovno mora na sud. Krišto i Đakić ovoga puta ga tuže za duševne boli u odvojenoj građanskoj parnici zahtijevajući odštetu - Krišto traži 50, a Đakić 100 tisuća kuna.

 Gazdek je na portalu Virovitica.net objavio točnu vijest da je Općinskom državnom odvjetništvu u Virovitici anonimna skupina građana podnijela kaznenu prijavu protiv Đakića i još tri osobe sa zahtjevom da se istraži gdje je pola milijuna tadašnjih njemačkih maraka, koje su na zahtjev Kriznog štaba 1991. godine prikupile virovitičke tvrtke kako bi se kupilo oružje za obranu nakon čega su ga za kazneno djelo klevete tužili Ante Krišto i Josip Đakić.

U listopadu 2011. godine Općinski sud u Virovitici oslobodio ga je optužbe uz obrazloženje da je Gazdek imao obvezu, a ne samo pravo da kao novinar objavi tu vijest. Županijski sud u Bjelovaru potvrdio je oslobađajuću presudu u veljači 2012. godine.

Prvo ročište u Krištinoj tužbi zakazano je za četvrtak, 12. svibnja, u 10 sati. On tvrdi da vijest nije objavljena u skladu sa Zakonom o medijima te da nije provjerio navode iz prijave, pozivajući se na pravno načelo prema kojemu je građanska odgovornost šira od kaznene.

Gazdekov odvjetnik Dušan Dević kaže kako se takvo načelo može primijeniti, primjerice, kod prometnih prekršaja, ali ne i u ovome slučaju. "Tužitelji su građanske tužbe podnijeli i prije nego što je kazneni postupak završio. Smatraju da bi Gazdek trebao provjeravati opravdanost prijave, ali on nije ni policija ni državno odvjetništvo. Profesionalno je objavio javno relevantnu informaciju, i to je na sudu dokazano. Kad bi tužba bila prihvaćena, imala bi vrlo negativne posljedice za slobodu govora, jer se nijedan novinar više ne bi usudio objavljivati činjenice važne za sredinu u kojoj radi", kaže Dević.

Josip Đakić smatra da se ovdje ne radi o pritisku ma medije. Za Novi list je izjavio: "Ne želim pritiskati medije, a pogotovo ne Gazdekov portal. Samo želim da istina bude javno dostupna, i da se skine ljaga s mojeg imena. Neka Gazdek bude objektivan, neka piše o svemu, ali lažima se ne može baviti".

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

CRISTO
12.5.2016. 16:03
Mike?, a zašto bih se nekog bojao, 1948. je prošla.
Zanimljivo je da nakon objave "anonimke"javnost, pa ni Gazdeka više ne zanima što je sa prijavom. Zašto ne pritišće u interesu javnosti ODO i druge organe i barem svaki tjedan objavi jednu informaciju o tome.?
mike?
12.5.2016. 11:24
CRISTO A KOGA SE TI BOJIŠ
DRŽ SE GAZDEKU
CRISTO
12.5.2016. 8:54
Svaka čast "drugovi",još transparente pred SUD i malo vikati, čije su to metode.
A "novinar" Gazdek samo je trebao postupiti po pravilima struke,valjda imaju nekakav Etički kodeks, te omogućiti tužiteljima objavu njihove priče, odmah uz sporni tekst.
Evo im malo uputa iz seminarskog rada Studij novinarstva u Zagrebu..."Prema američkim teoretičarima Hiebertu, Unguraitu i Bohnu, novinarska etika jest upravo ta koja treba postaviti smjernice, pravila i kodekse koji će voditi novinare u njihovoj humanosti, a koja kod ove teme ima važnu ulogu jer human čovjek će poštivati pravo svakoga čovjeka, a to je pravo na dobar glas, dok se ne dokaže suprotno.
2. PRAVO NA DOBAR GLAS


Pridržavanjem etičkih načela nikako se ne možemo dovesti u situaciju da nas tuže za klevetu. Podsjetimo se kako novinari sami definiraju svoja etička načela. Rosenhal, prijašnji izvršni urednik The New York Timesa određeno je izrekao svoja etička uvjerenja kojih su se pridržavali naraštaji novinara toga uglednog dnevnog list; citiram: “Uvjeren sam da je dužnost svakog novinara i urednika da postigne što je veći mogući stupanj objektivnosti, iako znam da je posve objektivno novinarstvo nemoguće, jer svaki je tekst napisalo ljudsko biće. Uvjeren sam da će novinar zaboraviti emocije onog trenutka kada sjedne za stroj i počne pisati svoj mali tekst bez obzira na to koliko je bio emotivno vezan uz temu. Uvjeren sam da će osobna razmišljanja biti isključena tijekom pisanja novinarskih tekstova. Uvjeren sam da ćemo izbjegavati pogrdne izraze baš kao i anonimne optužbe protiv pojedinaca ili ustanova. Uvjeren sam da će svaka optužena osoba ili ustanova imati odmah pravo na odgovor. Uvjeren sam da ne koristimo novine kako bismo pribili ljude na stup srama samo zato jer mi novinari posjedujemo takvu moć. Uvjeren sam da prikazivanje obje strane nije puko izmotavanje, već srž odgovornog novinarstva.”. U svezi teme najviše nas zanima rečenica: Uvjeren sam da ćemo izbjegavati pogrdne izraze baš kao i anonimne optužbe protiv pojedinaca ili ustanova. Ova rečenica jasno podržava pravo pojedinca, ali i ustanove, nacije i sl. na dobar glas. Da bismo bili sigurni da se krećemo u pravom smjeru moramo biti pošteni. Poštenje je kategorija koja se ultimativno zahtjeva od novinara. Samo pošten novinar ima cjelovit integritet i javnost mu vjeruje, naročito kad izražava svoje mišljenje o različitim zbivanjima. Ujedno ako smo pošteni novinari nikada nećemo napisati nešto neprovjereno, nepotvrđeno ili zasnovano na osobnim stavovima, a što bi moglo biti kleveta. Osim toga uvijek se treba sjetiti onog da što ne želimo da nama rade, ne radimo niti mi drugima, a takva samokontrola će nas zasigurno zadržati izvan prostorija sudova na kojima bi se mogli naći optuženi za klevetu."

Novinar Žada se barem potpisao, a Gazdek anonimnu prijaju objavljuje anonimno. bez potpisa autora...čega se bojao ili boji.freeman
11.5.2016. 16:00
samo u rvatinskom pravosuđu moguće


Još iz kategorije Virovitica.net