Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Dossier Palm

Prema "Pravilniku o načinu pregleda umrlih..." samoubojstvo je nasilna smrt pa se obdukcija mora provesti? Javnost traži ekshumaciju!

  Goran Gazdek           09.06.2019.         12597 pogleda
Prema "Pravilniku o načinu pregleda umrlih..."  samoubojstvo je nasilna smrt pa se obdukcija mora provesti? Javnost traži ekshumaciju!

Jedno do ključnih pitanja u moru čudnih i neobičnih događaja vezano uz poprilično šuplju priču o nestanku 17 milijuna kuna iz gradskog proračuna (ovu brojku nitko nije potvrdio, ali ni demantirao) i samoubojstva pročelnika za financije i gospodarstvo jest zašto nije napravljena obdukcija. Službeni odgovor: mrtvozornik je utvrdio kako „nije postojala osnovana sumnja za počinjenje kaznenog djela“.

Uvijek sam mislio da nešto što se zove „osnovana sumnja“ utvrđuje policija, državno odvjetništvo ili sud, a da su mrtvozornici tu zbog drugih stručnih pitanja.

Idemo vidjeti što je zadaća mrtvozornika.

Krenimo redom: Mrtvozornik jest doktor medicine, a iznimno i drugi osposobljeni zdravstveni radnik, koji obavlja pregled, odnosno, kontrolni pregled umrle osobe i utvrđuje vrijeme i uzrok smrti.

U ovom slučaju riječ je iznimno o drugom osposobljenom radniku jer je uzrok smrti obavila medicinska sestra.

Članak 11. Pravilnika o načinu pregleda umrlih te utvrđivanju vremena i uzroka smrti kaže: Prilikom ispitivanja i utvrđivanja okolnosti pod kojima je smrt nastupila, svaki se slučaj smrti dijeli prema načinu na koji je smrt nastupila na:

a) prirodnu smrt,
b) nasilnu smrt (nesretni slučaj, samoubojstvo, ubojstvo, nerazjašnjeno),
c) nepoznato.

Dakle, prema klasifikaciji, samoubojstvo je nasilna smrt.

Članak 12: Kada se radi o nasilnoj smrti ili sumnji na nasilnu smrt prouzročenu kaznenim djelom, mrtvozornik je obvezan o tome odmah obavijestiti tijelo nadležno za provođenje istrage i osigurati da se ne izgube tragovi mogućeg kaznenog djela.

Članak 13: Radi utvrđivanja uzroka smrti, provodi se obdukcija tijela umrle osobe. Uz slučajeve kada je obdukcija propisana Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, mrtvozornik obvezno upućuje tijelo umrle osobe na obdukciju i u slučajevima iz drugih medicinskih razloga, a koji mogu biti sumnja na nasilnu smrt, iznenadna smrt kod koje je uzrok nepoznat, odnosno nejasan.

Ajmo vidjeti kad je, prema Središnjem državnom portalu, obdukcija obavezna.

Obdukcija se mora provesti u sljedećim slučajevima:

  • ako se radi o neprirodnoj smrti ili smrti nepoznatog uzroka
  • ako smrt nastupi tijekom dijagnostičkog ili terapijskog zahvata
  • ako smrt nastupi u roku od 24 sata od prijema osobe u zdravstvenu ustanovu
  • ako je osoba sudjelovala u kliničkom ispitivanju lijeka ili medicinskog proizvoda, odnosno drugom znanstvenom ispitivanju u zdravstvenoj ustanovi
  • u slučaju smrti osobe čiji se dijelovi tijela mogu uzimati radi presađivanja u svrhu liječenja sukladno posebnom zakonu.

Samoubojstvo je neprirodna smrt


Nadelje, pod naslovom Iznenadna/nasilna smrt Središnji državni portal donosi sljedeće:

Ako mrtvozornik ocijeni da je do smrti došlo pod sumnjivim okolnostima, odnosno da je riječ o nasilnoj smrti u svezi s kaznenim djelom, dužan je obavijestiti policiju.

Kad je riječ o nagloj smrti, a uzrok joj je nepoznat, odnosno nejasan, mrtvozornik je obvezan zatražiti provedbu obdukcije te će pokojnik biti prevezen na Zavod za sudsku medicinu, a obitelj će od bolnice ili mrtvozornika dobiti potvrdu o smrti. Doktor medicine koji je obavio obdukciju obvezan je o njezinim rezultatima obavijestiti tijelo državne uprave, odnosno zdravstvenu ustanovu određenu za nadzor nad radom mrtvozornika uz dostavu pisanog nalaza o obdukciji. 

I još jedan zanimljiv detalj i možda važno pitanje.

Samoubojstvo se dogodilo u šumi kod Okrugljače, na području općine Špišić Bukovica. Članak 4. Pravilnika kaže da pregled umrlih osoba izvan zdravstvenih ustanova obavljaju mrtvozornici koje imenuje jedinica područne (regionalne) samouprave. Dakle, svaka općina ili grad u Hrvatskoj imaju svoje mrtvozornike koji utvrđuju smrt na svom području.

Zašto je u ovom slučaju angažiran mrtvozornik s područja općine Suhopolje?

Zbog ovih pitanja u javnosti preovladava mišljenje da je potrebno što prije učiniti ekshumaciju i tijelo poslati na neovisnu obdukciju. Ovo je jedini način, ako za to nije kasno, da se utvrdi istina. Zbog obitelji, prijatelja i građana Virovitice.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Dossier Palm