Banner
Benčić: Bitka u Stubici zagrijavanje je za prosvjed protiv Vladinog vođenja države
Puljak izboru GDO Turudića: Najniža razina demokracije
Grbin: Na prosvjedu ćemo tražiti da se odmah raspišu izbori
Večernji list: Europa ima 500 spalionica otpada, Hrvatska nijednu
U Hrvatskoj porast konzumacije kemijskih droga i ovisnosti
Nagli rast broja agencija za dovođenje stranih radnik
Benčić: Da su ljudi iz krim-podzemlja birali, odabrali bi Ivana Turudića

  Virovitica

Predstavnici Grada sudjelovali na znanstveno-stručnoj konferenciji „Slavonski model zbrinjavanja komunalnog otpada“

  virovitica.hr           24.11.2023.         1657 pogleda
Predstavnici Grada sudjelovali na znanstveno-stručnoj konferenciji „Slavonski model zbrinjavanja komunalnog otpada“

U vijećnici Općine Kaptol u Požeško-slavonskoj županiji održana je IV. znanstveno-stručna konferencija „Slavonski model zbrinjavanja komunalnog otpada“ Slamko 2023. Organizatori konferencije su: Panon – institut za strateške studije Osijek, Fakultet turizma i ruralnog razvoja u Požegi, Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija – Osijek, Građevinski i arhitektonski fakultet – Osijek, Strojarski fakultet u Slavonskom Brodu, Veleučilište “Lavoslav Ružička” u Vukovaru i Veleučilište u Virovitici.

Na konferenciji su sudjelovali predstavnici Grada Virovitice gdje su razmijenili iskustava u organizaciji prikupljanja i odvajanja komunalnog otpada, kao i njegovog recikliranja. Uz brojne izložene znanstvene i stručne radove iz srodnih područja, veliko zanimanje među sudionicima izazvao je rad u kojem je pobliže objašnjena primjena i način funkcioniranja CSC mobilnih kompostera koji su smješteni na gradskom odlagalištu otpada u Virovitici.
Rad potpisuju Danijel Koprivanac, dipl.ing.el. i Enes Ciriković, dipl.ing., v.pred. s Veleučilišta u Virovitici, uz podršku Borne Đurđevića, ing., rukovoditelja službe za komunalni i neopasni otpad i odlagalište Virovitičke tvrtke FLORA-VTC d.o.o.

CSC komposteri su uređaji posebno dizajnirani za biološku (aerobnu) obradu otpada, a namijenjeni su kompostiranju zelenog i biootpada iz kućanstva. Uz prilagođeni sustav prozračivanja spremnika i regulirane temperature, stvaraju se idealni uvjeti za provođenje biološkog procesa, pri čemu biofilteri neutraliziraju neugodne mirise, a produkt navedenog procesa je materijal koji služi za obogaćivanje tla.

Kompostiranje, uz recikliranje, postaje jedna od bitnijih grana održivog gospodarenja otpadom, jer prema podacima se godišnje po stanovniku prosječno proizvede više od 400 kilograma otpada. Većina tog otpada završi na odlagalištima jer se čak 80% stvari ubotrijebi samo jednom i potom se baca. Zato je ključno mijenjati navike i odgovorno postupati kako bi gospodarenje otpadom postalo što učinkovitije.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Virovitica