Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Gospodarstvo

Predstavljeni dječji vrtići od drveta

        15.12.2009.         1824 pogleda
Predstavljeni dječji vrtići od drveta

VIROVITICA - U Virovitici su jučer prezentirani rezultati natječaja za dizajn namještaja i opremu za dječje vrtiće i natječaja za arhitektonsko rješenje tipskog dječjeg vrtića drvene konstrukcije koje je, u okviru projekta "Drvo je prvo" ove godine raspisala Hrvatska gospodarska komora. Na prezentaciji su se okupili predstavnici proizvođača namještaja iz cijele Hrvatske, arhitekti i dizajneri namještaja, predstavnici Hrvatske gospodarske komore, Ministarstva šumarstva i vodnog gospodarstva i Virovitičko-podravske županije.

"Natječaji su raspisani radi poticanje arhitekata i dizajnera, odnosno onih koji oblikuju naše prostore, na korištenje drva u projektima s obzirom na to da je drvo ekološka sirovina koja osigurava zdravo životno okruženje", objasnio je Marijan Kavran, pomoćnik direktora Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo.

Svi natječajni radovi su bili prezentirani na Ambienti, međunarodnom sajmu namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije, koji se od 13. do 18. listopada 2009. održao na Zagrebačkom velesajmu. U prvom krugu natječaja za dizajn namještaja i opreme za dječje vrtiće koje je provelo Hrvatsko dizajnersko društvo ocjenjivački sud izabrao je tri idejna rješenja koja se preporučuju za daljnju razradu: "Tiruriru" autorice Andree Herzog, "Savijeno i oblo" autora Nevena Kovačića i Redesigna i "Folding" autorice Gordane Golik.

Autori će nakon predstavljanja s proizvođačima namještaja razvijati izabrana idejna rješenja u proizvod do faze prototipa do 9. ožujka 2010., a izrađene prototipove će zajednički predstaviti Ocjenjivačkoj komisiji u Zagrebu 10. ožujka 2010. godine. U natječaju za izradu idejnog arhitektonskog rješenja tipskog dječjeg vrtića drvene konstrukcije koje je provelo Udruženje hrvatskih arhitekata izabrani su radovi Senka Šepić iz Osijeka, Gordana Mikića iz Zagreba i Danijele Malić iz Hrvatskog Leskovca te Jakova Ahele iz Zagreba i Luke Jonjić iz Vrbovca.

Prvi rezultat akcije
Ovim projektom akcija "Drvo je prvo" nakon tri godine je postigla i konkretne rezultate. Unatoč poteškoćama u poslovanju drvnog sektora, nadamo se da će već sljedeće godine doći do realizacije ovih projekata, rekao je Marijan Kavran.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Gospodarstvo