Banner
Ministar Marić: Vjerujem da neće doći do nestašice lijekova
Ured Predsjednika RH objavio kompletnu korespondenciju s Povjerenstvom
MUP: Svakoga dana jedna osoba pogine na hrvatskim prometnicama
Grmoja: Novac za pomoć gospodarstvu naći ukidanjem županija
Božinović: Koncentrirat ćemo se na kažnjavanje zbog kršenja mjera
Udruge traže stimulaciju za sestre koje skrbe o Covid-19 pacijentima
Izbori u HDZ-u nastavljaju se u studenome

  Aktualnosti

Predstavljene mjere pomoći gospodarstvu i građanima, svima na gradskom proračunu srezane plaće

  vn/foto Službene stranice Grada Virovitice           11.04.2020.         782 pogleda
Predstavljene mjere pomoći gospodarstvu i građanima, svima na gradskom proračunu srezane plaće

Gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin predstavio je u petak paket mjera vrijedan pet milijuna kuna namijenjen pomoći gospodarstvu i građanima pogođenim koronavirusom koje po hitnom postupku treba usvijiti Gradsko vijeće.

„Cilj mjera je opstanak obrtnika i gospodarskih subjekata te očuvanje radnih mjesta sve do završetka izvanrednog stanja“, naglasio je Kirin na konferenciji za novinare.

Paket mjera namijenjen gospodarstvu predviđa oslobađanje plaćanja komunalne naknade u iznosu od 30 do 100 posto, oslobođenje plaćanja zakupa poslovnih prostora u vlasništvu Grada Virovitice i javni površina za ugostiteljske terase.

„Svi poduzetnici koji zbog pandemije koronavirusa ne mogu raditi oslobađaju od plaćanja obveza prema komunalnim tvrtkama u vlasništvu Grada Virovitice i i plaćanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog i biorazgradivog otpada te zakupa klupa na Gradskoj tržnici i plaćanje vodnih usluga“, rekao je Kirin.

Dodao je da će pravnim i fizičkim osobama koje nisu u mogućnosti podmiriti račune za vodnu uslugu plaćanje biti odgođeno bez obračuna zateznih kamata te da se za vrijeme trajanja mjera neće primjenjivati mjere prisilne naplate dugovanja, kao ni ograničenja ili obustave isporuke vodnih usluga zbog nepodmirenja računa.

Razvojna agencija VTA će svim poduzetnicima do kraja godine bez naknade pružati usluge za poduzetnike, vezano uz prijave na mjere ublažavanja posljedica epidemije koje donesu Vlada Republike Hrvatske, Virovitičko-podravska županija i Grad Virovitice.

Rasterećenje gradskog proračuna

Najavio je i racionalizaciju poslovanja i rasterećenje gradskog proračuna.

„Ostaviti samo ono što je neophodno i što je prioritet za osnovno funkcioniranje. Odričemo se luksuza, nepotrebnih navika, projekata i komunalnog standarda iz boljih vremena“, rekao je Kirin.

Precizirao je da to znači i smanjenje svih plaća, svih korisnika proračuna, osim onih na minimalcu i onih koji su, planom civilne zaštite, određeni kao operativne snage - vatrogasci, HGSS i Crveni križ.

Plaće gradonačelnika, njegovih zamjenika, predsjednika Gradskog vijeća i direktora trgovačkih društava u vlasništvu Grada Virovitice bit će smanjene za 20 posto, ravnateljima gradskih ustanova, institucija i pročelnicima Grada Virovitice smanjuju se plaće za 15 posto.

„Svim zaposlenicima Gradske uprave, kao i zaposlenicima koji dobivaju plaću iz gradskog proračuna, ustanovama kulture i dječjeg vrtića plaća će biti smanjena za 10 posto“, rekao je Kirin.

Dodao je i da neće biti isplate dodataka po kolektivnom ugovoru za sve zaposlenike i korisnike gradskog proračuna, a obustavit će se i isplata naknade članovima nadzornih odbora u trgovačkim društvima.

„Obustavlja se financiranje niza aktivnosti i ulaganja, natječaji za neprofitne organizacije, manifestacije i investicije koje nisu sufinancirane iz EU projekata i koje se još ne provode, komunalni projekti vezani uz izgradnju i uređenje grada, osim nužnog održavanja cesta, nogostupa i zelenih površina, kao i sva uređenja javnih površina, osim onih ranije dogovorenih“, naglasio je Kirin.
 

Detalje o svim mjerama i načinima kako ostvariti prava možete naći ovdje

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije AktualnostiVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.