Izumrla jadranska vrsta morskog psa pronađena u Crnom moru
Glavni odbor potvrdio Milanovića za SDP-ova kandidata za predsjednika Republike
Božinović: Država i kompanije moraju činiti sve u zaštiti od kibernetičkih napada
Plenković: Idući tjedan Vlada i predsjednik o imenovanju Markića ravnateljem SOA-e
Voštana replika kipa A. Lincolna rastalila se zbog ogromnih vrućina u Washingtonu
Michael Jackson je umro s 500 milijuna dolara duga
Umjetna inteligencija uči jezik tumora radi bolje dijagnoze

  HGK-Županijska komora Virovitica

Predstavljena studija Utjecaj gospodarske krize na preradu drva i proizvodnju namještaja

        18.02.2010.         2406 pogleda
Predstavljena studija Utjecaj gospodarske krize na preradu drva i proizvodnju namještaja

Nelikvidnost je jedna od najvećih problema s kojima se danas susreću prerada drva i proizvodnja namještaja u Hrvatskoj - dani vezivanja potraživanja u posljednjih 15 mjeseci su porasli u preradi drva 34 posto i iznose 94 dana, a u proizvodnji namještaja 29 posto i iznose 85 dana! Pokazalo je to istraživanje „Utjecaj gospodarske krize na preradu drva i proizvodnju namještaja Republike Hrvatske" koju je, iz potporu Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva i Hrvatske gospodarske komore - Županijske komore Rijeka, provela riječka tvrtka Poslovni biro. Studiju je u Virovitici, u organizaciji HGK-Županijske komore Virovitica, predstavio jedan od istraživača i direktor Poslovnog biroa, Borna Debelić.

Studija je pokazala da se u proteklih 15 mjeseci i stanje novca u sektoru značajno smanjilo. U preradi drveta pad iznosi 45 posto, a u proizvodnji namještaja 24 posto pa raspoloživi novci na kraju trećeg kvartala 2009. godine iznose, u preradi drva 108 milijuna kuna, a u proizvodnji namještaja 96 milijuna kuna.

Borna Debelić smatra da bi se u narednom razdoblju moglo izaći iz krize ako potražnja za kratkoročnim bankarskim plasmanima, koji bi financirali novi proizvodni ciklus, bude pojačana te ako se tvrtke uspiju okrenuti prema stranim tržištima na kojima se proteklih mjeseci bilježi rast poslovnih aktivnosti. „Bilo bi to realno ukoliko jaku ulogu u ovom segmentu i dalje bude imala Hrvatska banka za obnovu i razvitak. U obje grane u prethodne tri-četiri godine odvijala se značajna investicijska aktivnost, tako da su sredstva osiguranja kojima raspolažu u najvećoj mjeri iscrpljena. U tim okolnostima HBOR može pomoći osiguranjem što dužih rokova povrata zaduženja bez obzira na njihovu namjenu", smatra Debelić.

U prvih devet mjeseci prošle godine u odnosu na isto razdoblje 2008. godine u preradi drva evidentiran je pad prihoda 240 milijuna kuna, a proizvodnji namještaja 180 milijuna kuna što je dovelo do gubitka u preradi dva 110 milijuna kuna, a u proizvodnji namještaja od 61 milijun kuna. U tom razdoblju je bez posla ostalo  3700 radnika koji su najveći gubitnici u recesiji.

„Poduzetnici primarno orijentirani na domaćem tržištu u opasnosti su da i dalje bilježe pad poslovnih aktivnosti jer se značajnije oživljavanje domaćeg tržišta prema svim najavama očekuje tek u drugoj polovici 2010. godine. No, unatoč tome za mnoge tvrtke u preradi drveta i proizvodnji namještaja domaće tržište predstavljat će jedini izvor spasa. U tom slučaju, morat će se još više okrenuti vlastiti rezervama, odnosno troškovima sirovina i repromaterijala, troškovima rada, obrtaju proizvodnje, višim tehnološkim fazama i vlasničkom kapitalu", drži Debelić i dodaje da bi poseban doprinos u oživljavanju proizvodnje i zaustavljanju pad poslovanja mogli dati Hrvatske šume, Hrvatske vode i Hrvatska elektroprivreda.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

fakerlajsna
19.2.2010. 8:58
generalno, utjecaja nema; sirovinu imamo, proizvodne pogone imamo, strucne ljude imamo; jos da se lopovluka rjesimo (aludiram na GAJ), procvjetati ce opet i ta grana jos i bilje nego prije rata.
Prijasnje vodstvo (Alenka, Jelena, Stefanovic...) kao da nista nije bilo-a to je udzbenicki eklatantni primjer lopovluka i gospodarskog kriminala- i ne znam sto se ceka di su ti USKOKci i hajduci... Sadasnje vodstvo je nestrucno, no valda ce netko naici pametan; konacno je virjeme da pamet pobjedi a ne politikantstvo (jer to nije politika) to je tipicno spletkarenje.
Sretno dragi moji drvodjeljci!


Još iz kategorije HGK-Županijska komora Virovitica