Banner
Uvodi se specijalizacija sudaca za slučajeve nasilja nad ženama
Saborska oporba: Banožić treba vratiti stan i odgovarati
Možemo predlaže usklađivanje mirovina s rastom plaća
Jutarnji list: Nedjeljama 20 posto manje računa nego lani
Večernji list: Rata stambenog kredita ista kao i mjesečni najam
Kampanja Budi mRAK roditelj: Raste broje cijepljenih protiv HPV-a
Situacija s covidom u Hrvatskoj stabilna

  Čaruga

Predstavljena Smiljanićeva knjiga o Jovi Stanisavljeviću: Čaruga nije bio Robin Hood nego ubojica i razbojnik

  Bruno Gazibara           07.11.2020.         1884 pogleda
Predstavljena Smiljanićeva knjiga o Jovi Stanisavljeviću: Čaruga nije bio Robin Hood nego ubojica i razbojnik

Vrativši se s velikom radošću u svoj rodni grad, Virovitičanin Vlatko Smiljanić u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica uz potporu recenzenta prof. dr. sc. Stjepana Ćosića predstavio je svoju novu knjigu o već dobro poznatoj temi zlatnozubog razbojnika Čaruge - Čaruga: životopis slavonskog razbojnika Jovana Stanisavljevića 1897. – 1925.

O Jovanu Stanisavljeviću Čarugi već se mnogo zna, što izmiješano sa stvarnošću a što s mitovima i narodnim legendama. To ujedno predstavlja jedan od najvećih “problema” tematike o Čarugi. Knjiga Vlatka Smiljanića taj problem rješava historiografskim pristupom, a sve potkrijepljeno fotografijama, sudskim zapisima, te izvještajima Hrvatskog lista, koje je pod psedonimom dramatično pratila zapisivala, kako je kasnije otkriveno, poznata hrvatska književnica Marija Jurić Zagorka

Uz svu točnost i provjerenost informacija što je rezultat dugogoišnjeg istraživanja, Vlatko uspijeva izbjeći suhoparnost i monotoniju štiva. Uz samu analizu djelovanja i života Čaruge, čitatelj dobiva i znatiželjan dojam jednog lukavog i hladnog slavonskog razbojnika, najpoznatijega lica Kraljevine Jugoslavije (čak više od Stjepana Radića, kako je Vlatko ustvrdio), među ženama i poželjnog ljubavnika, koji kako smo danas doznali, svakoj od žena daje prsten u svrhu boljeg “snalaženja”.

Čaruga je rođen u mjestu Slavonske Bare, u obitelji koja tada biva jedna od najbogatijih obitelji tadašnje Virovitičke županije. Kao sin jedinac biva vrlo povezan s majkom koja nažalost umire vrlo brzo, kada je Jovanu bilo 10 godina, te je prepušten ocu koji se svojim stavom nije zastupao za njegovo školovanje. Kao mladić odlazi u rat u kojemu se počinje vidjeti njegova lukavost i zlodjelost. U ratu ubija jednog mađarskog vojnika, iz privatnih razloga te zbog tog postupka biva sankcioniran. Lažira bolest I putem toga uspijeva lažirati dokumente te naposlijetku dezertira iz vojske. Nakon rata, kada u društvu biva raspušteno stanje, priključivanjem u Zeleni kadar, Čarugin pohod započinje.

Knjiga, koju autor posvećuje svojoj majci, činjenično i na vrlo uzbudljiv način prikazuje Čarugine pohode, pljačke, svjedočanstva njegove pojave u Virovitici, sudske procese te naposlijetku i stanje u tadašnjoj državi.

Uz pridržavanje mjera na promociji su bili prisutni obitelj, prijatelji, bivši Vlatkovi učitelji, nastanici i profesori te svi oni koje zanima povijest  i Čarugin mit.  Bilo je to prvo hrvatsko predstavljanje knjige nakon što je proljetos ugledala svjetlo dana. Dogodilo bi se još tada, ali ga je spriječila korona karantena.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Čaruga