Ruža Tomašić: hrvatska vlast nesnalažljiva u predsjedanju Vijećem Europske unije
Ćorić: SDP ne zaslužuje povjerenje; Ostojić: SDP će formirati vlast
Sučeljavanje na HTV-u bez čelnika vodećih stranaka i koalicija
Reiner: Skraćivanje radnog vremena ključna je mjera očuvanja radnih mjesta
Reiner: Skraćivanje radnog vremena ključna je mjera očuvanja radnih mjesta
Bernardić: Upute DIP-a skandalozne, kako će oboljeli glasovati
Na području županije nema novozaraženih

  Zdravlje

Predstavljena knjiga Pobijedite depresiju kognitivno-bihevioralnim tehnikama Dragice Barbarić

  Goran Gazdek           19.10.2012.         4120 pogleda
Predstavljena knjiga Pobijedite depresiju kognitivno-bihevioralnim tehnikama Dragice Barbarić

U Gradskoj knjižnici i čitaonici u povodu Mjeseca knjige promovirana je knjiga Pobijedite depresiju kognitivno-bihevioralnim tehnikama  Virovitičanke Dragice Barbarić. Knjigu je izdao Profil, preporučuje je Hrvatsko psihološko društvo, a od proljeća se nalazi u vrhu ljestvice najčitanijih knjiga u Hrvatskoj. „Stigla nam je još jedna Virovitičanka čija se knjiga Pobijedite depresiju već danima nalazi na prvom mjestu čitanosti. Dragica Barbarić je spojila stručan tekst i izvrstan lateralni tekst što privlači čitatelje“, rekla je ravnateljica Knjižnice  Višnja Romaj.

Nazočne je pozdravila i Jasna Per Kožnjak, predsjednica virovitičko-podravskog ogranka Hrvatskog društva psihologa.  „Posebno mi je drago što nam je knjiga Pobijedite depresiju obavezna literatura. Znamo da je depresija kuga 21. stoljeća i da su nam ovakve knjige potrebne . Nadam se da će se i u Hrvatskoj, kao na primjer u Velikoj Britaniji, ovakve knjige propisivati na recept – pročitajte knjigu, a onda ćemo vidjeti da li vam je potrebna tableta ili psihoterapija. Knjiga je izvrsna je jer je to prvi takav priručnik pisan na hrvatskom s našim primjerima “, rekla je Jasna Per naglasivši kako treba popularizirati takve knjige.

Knjiga je pisana jer je praksa pokazala da je potrebna, rađena kao radna bilježnica, interaktivna je i vrlo komunikativna. Namijenjena je liječenju depresija, ali može pomoći kod svake potištenosti i tuge jer  uči kako promijeniti negativni način razmišljanja. Urednica Sandra Pocrnić Mlakar kazala je kako Dragica piše lagano i vrlo prisno. „Dragica je svojim talentom i znanjem napravila veliki iskorak i svima pokazala kako je korisno i dobro da imamo našeg i autora i koliko to treba cijeniti. Knjiga je plod dugogodišnjeg rada,a  sve je počelo u Virovitici još u osnovnoj školi kod profesorice Gojević, pa u srednjoj školi kod profesorice Puzak. I tako se to razvijalo tako da danas imamo naš kadar koji je u stanju napisati nešto što je trend u svijetu, a Hrvatskoj potrebno.  Dragocjeno je imati takve nastavnike i profesore da bi kasnije imali ljude koji će znati odgovoriti na zahtjeve vremena što je i poruka ove knjige“, kazala je Sandra Pocrnić.

Mnogi Virovitičani, a još više Virovitičanke došli su vidjeti i poslušati Dragicu Barbarić te razgovarati o depresiji i o načinima kako je pobijediti. „Uz zagrebačku ovo mi je najdraža promocija jer sam u svom gradu među dragim licima  koje dugo nisam vidjela“, rekla je Dragica Barbarić i odgovorila na pitanje koje joj svi postavljaju za što je pisali baš o depresiji i zašto bi je trebalo pobjeđivati kognitivno-bihevioralnim tehnikama i što ta komplicirana riječ uopće znači: kognitivno-bihevioralne tehnike su tehnike koje koristimo unutar kognitivno-bihevioralnih terapija. Taj izraz je, na žalost, nespretno udomaćen skup engleskih riječi. Kognicije se odnosi na naše misli, a bihevios se odnosi na naše ponašanje“.

Dragica Barbarić: Psiholozi su potrebni svakom društvu koje se intenzivno razvija

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

Mikeš09
24.10.2012. 16:29
Svaka depresija se može dobrom knjigom pobijediti ako onaj koji čita ima sposobnost da upija ono pozitivno...napisano...to ovisi...o odabiru i afinitetima ali za sve ima lijeka samo treba tražiti i naći...pokucaj i daće ti se...
Templarius
24.10.2012. 13:12
depresiju ne mozete pobjediti...
sandra mlakar
24.10.2012. 11:27
Skoro zaboravih - 5. studenog je Zoran Ferić u Vt knjižnici. S knjigom Kalendar Maja. Ne znam tko dolazi s njim, no nadam se da ćete autoru pripremiti nezaboravno druženje. Miljenko Jergović bio je oduševljen Viroviticom koju je upoznao kao gost knjižnice.
sandra mlakar
23.10.2012. 16:08
Hm, ne znam kad ćemo opet doć. Vjerojatno ćemo nešto imati nešto novo u Tjednu psihologije u ožujku, pokušat ću. Zapravo je malo naših autora s kojima se možemo družiti na ovakvim večerima, i dalje se puno više objavljuju strane knjige. Slažem se, to moramo promijeniti! Virovitičani su tu u prvim redovima. :) A prave knjižare - ne znam što će biti s njima. Sad je puno promjena, kad se stvari slegnu, vidjet ćemo što će ostati.
Mikeš09
23.10.2012. 8:54
lako za interliber...nego kada će opet biti promocija neke druge knjige od profila i s vama na čelu pa da pridonesemo raspravi u ovome mjesecu hrvatskih knjiga...i da kupimo nešto bez da moramo ići u zagreb jer u našemu malome gradu nema više prave knjižare di bi to mogli obaviti onako lijepo u miru pregledavajući kao nekad u gljivama di je sada fast food... (šta ćeš kad ovi današnji vole više žderačinu) a nama ``osobitim`` preostaju ove lijepe prezentacije... poz.
sandra mlakar
21.10.2012. 18:08
Barbarićka je prva liga. Ne samo zato što je naša. :) Uskoro promocija na Interliberu!
Mikeš09
21.10.2012. 0:16
Neda Pocrnička na svoje virov`tičane...tako i treba a i Barbarićka je maestralna...


Još iz kategorije ZdravljeVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.