Banner
Hrvatski saboru u srijedu o konačnom prijedlogu Zakona o turizmu
Lalovac (SDP): Osobni podaci 313.000 građana našli su se na crnom tržištu
Mađerić: Zakonom se sprječava zlouporaba prikupljenih sredstava humanitarne pomoći
Pripuz pisao Milanoviću zbog Jakuševca: Zamjera mu selektivni pristup
PISA testovi: Hrvatski učenici u prosjeku, osim u matematici
Zavod za javno zdravstvo: Nema ugroze zdravlja građana
Zavod za javno zdravstvo: Nema ugroze zdravlja građana

  Kultura

Predstavljena knjiga Od Aršanja, preko Paruževine pa sve do Baltika" Zlatka Ciprijanovića

  gg           10.11.2023.         1451 pogleda
Predstavljena knjiga Od Aršanja, preko Paruževine pa sve do Baltika" Zlatka Ciprijanovića

U Knjižnici i čitaonici Pitomača u četvrtak je, u okviru programa Mjesec hrvatske knjige, održana promocija knjige Zlatka Ciprijanovića Cipka „Od Aršanja preko Paruževine do Baltika“. Svojevrsne je to kronika Pajdaškog društva Mlado vino iz Pitomače kroz čije aktivnosti autor trga od zaborava tradiciju proslave Martinja, ali drugih vinskih veselica, u pitomačkom kraju od 1979. kada je pajdašija osnovana do 2018. godine. Društvo je jedno od najstariji pajdašija u Hrvatskoj pa je Ciprijanović smatrao da se dugogodišnja druženja prijatelja, njihova druženja i dogodovštine moraju zabilježiti kako bi budućim generacijama ostao pisani trag, a protagonistima podsjetnik na lijepe dana.

„Svaki početak je težak, a najteže je nešto zapisati, a da se pritom ništa ne uljepša, ne izostavi, nikoga ne uvrijedi te ne ostavi puno osobnih dojmova. S druge strane, pisanje mi je olakšala činjenica da sam bio jedan od osnivača društava, kao i sudionik većine dogodovština, ali i što sam kao novinar prisustvovao mnogim vinskim svetkovinama po raznim hrvatskim vinogorjima“, kazao je Ciprijanović.

Svi događaji o kojima piše zabilježeni su u Zapisniku pajdašije koja su mu uz sjećanje nekolicine sudionika, bio najveći oslonac pisanju.

Uz lokalne prilike u društvu, Cipko je za svaku godinu, u uvodu poglavlja dodao i najznačajnije događaje u svijetu i Hrvatskoj koje su obilježene i zapamćene.

Uz autora, o opisanim događajima i knjizi govorio je i Željko Kožarić Mrvica, podsjetivši kako su u Pitomači oduvijek postojala generacijska pajdaška društva povodom određenih, za njih značajnih datuma. Društava su bila kvartovski podijeljena, i imala svoja pravila, i teško je u njih mogao uči netko koji nije iz dotičnog sela ili ulice.

Knjiga će biti predstavljena i u Virovitici, u Gradskoj knjižnici i čitaonici, večeras (petak, 10. studeni) u 18 sati.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Kultura