Banner
Benčić: Bitka u Stubici zagrijavanje je za prosvjed protiv Vladinog vođenja države
Puljak izboru GDO Turudića: Najniža razina demokracije
Grbin: Na prosvjedu ćemo tražiti da se odmah raspišu izbori
Večernji list: Europa ima 500 spalionica otpada, Hrvatska nijednu
U Hrvatskoj porast konzumacije kemijskih droga i ovisnosti
Nagli rast broja agencija za dovođenje stranih radnik
Benčić: Da su ljudi iz krim-podzemlja birali, odabrali bi Ivana Turudića

  Kultura

Predstavljena knjiga Crveni fićo ratnog reportera Žarka Plevnika

  vn/Foto Martina Bašić/Virovitica.hr           24.03.2018.         2299 pogleda
Predstavljena knjiga Crveni fićo ratnog reportera Žarka Plevnika

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica jučer je predstavljena knjiga reportaža Crveni fićo, bivšeg novinara osječkog dopisništva Hrvatske radio televizije. Plevnik je za vrijeme Domovinskog rat izvještavao sa slavonskih ratišta, a 27. lipnja 1991. godine u Osijeku je, na križanju Vukovarske i Klajnove ulice, snimio trenutak kada tenka tadašnje JNA gazi crvenog fiću. Snimka je obišla svijet, emitirale su je sve televizijske kuće.

U knjizi su sažete njegove ratne reportaže iz 1991. i 1992. godine. „One su vjerni prikaz tog vremena, sa stvarnim sudionicima i mjestima na kojima su se odvijali. Za one koji su također bili sudionici tih dana, ovo je mali podsjetnik na trenutke rata koji nam je bio nametnut, a za one koji su tek rođeni, mogućnost spoznaje o tome što se zapravo događalo“, rekao je Plevnik.

Hrvoje Debač iz Ureda za razminiranje Vlade RH kazao je kako Žarka pamti kao izuzetnog novinara koji nas je tih ratnih godina sve prikovao uz ekrane.

Tekstove na predstavljanju knjige čitali su glumci Kazališta Virovitica Vlasta i Igor Golub. U glazbenom dijelu programa nastupili su profesor Glazbene škole Jan Vlašimsky Zvonimir Gadanac i učenik Dorijan Molnar.

Knjiga je tiskana u 5.000 primjeraka, prodaje se po 25 kuna, a prihod je namijenjen razminiranju minskih područja. Autor i svi koji su sudjelovali u pripremi knjige odrekli naknade u korist razminiranja.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Kultura