Banner
DHMZ: Djelomice sunčano, u Dalmaciji lokalno kiša
Hrvatski sabor u srijedu o Zakonu o inkluzivnom dodatku
Grmoja: Vlada pokazuje nebrigu za ulaganja u navodnjavanje
Virovitica: Gradsko vijeće usvojilo proračun težak 29,8 milijuna eura
Od četvrtka promjena vremena, obilne kiše i snijeg
Sabor: Više sredstava za stipendije studenata slabijeg socio-ekonomskog statusa
Glasovac i Raukar Gamulin: Nemamo riješeno zbrinjavanje žrtava nasilja u obitelji

  Milan Nikolić

Predstavljen Zbornik priča međunarodnog književnog natječaja „Kristalna pepeljara“

  Goran Gazdek           21.06.2023.         2758 pogleda
Predstavljen Zbornik priča međunarodnog književnog natječaja „Kristalna pepeljara“

Zbornik kriminalističkih priča međunarodnog književnog natječaja „Kristalna pepeljara“ 2020., 2021. i 2022.“ predstavljen u utorak navečer u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica. Natječaj, posvećen Milanu Nikoliću (1924.-1970.), prvom i najtiražnijem profesionalnom piscu krimića u Hrvatskoj, organizirao je virovitički ogranak Matice hrvatske. Nagrada za najbolju krim-priču nazvana je po jednom od najboljih Nikolićevih romana.
U zborniku je otisnuta 31 priča podijeljena prema godini natječaja. Iz 2020. devet, 2021. četrnaest, a iz 2022. osam priča. Prethodno je izdano digitalno izdanje zbornika sa svim pričama pristiglih na natječaj. Prvi natječaj organiziran je 2020. godine na pedesetu godišnjicu Nikolićeve smrti kada su pristigle 52 priče. Na drugu natječaj stiglo ih 77. Povjerenstvo za odabir najbolje priče činili su Vinko Brešić, Vlasta Golub, Marina Mađarević, Josip Strija, Ivana Vidak i Mirjana Vodopić.

O natječaju i pričama objavljenim u zborniku govorile su članica uredništva Marina Mađarević i urednica Dubravka Sabolić. Predstavljanje je moderirala knjižničarka Nela Krznarić. Dubravka Sabolić je istakla kako je predstavljanje organizirano na 99 rođendan Milana Nikolića izrazivši nadu da će stoti rođendan biti obilježen još svečanije.

Marina Mađarević je naglasila kako je Nikolić kao veliki književnik bio često zanemarivan. "Da je živio u Londonu možda bi postigao veći uspjeh, ali se nadam da će nepravda biti ispravljena i da će Nikolić dobiti prepoznatljivo mjesto ne samo u svijetu književnosti već u hrvatskoj povijesti“, kazala je Marina Mađarević

<<< O Milanu Nikoliću iz naše arhive

Književni povjesničar i sveučilišni profesor dr.sc. Vinko Brešić iz opravdanih razloga nije mogao doći na predstavljanje Zbornika. U predgovoru je, među ostalim, napisao kako je sve češće spominjanje Milana Nikolića u enciklopedijama, leksikonima i književnopovijesnim sintezama, doktorskim disertacijama i raznim monografijama - od popularnih do znanstvenih, poticalo Viroviticu da u svoju kulturnu mapu upiše sve jasnijim i krupnim slovima Nikolićevo ime kao vlastitedodane vrijednosti. „Vidjelo se to po nekoliko nakladničkih projekata i prigodnih kolokvija, a u posljednje dvije godine za najbolju krim-priču. Da je to u svakom pogledu puni pogodak vidjelo se po odjecima – u prvom redu po broju sudionika, domaćih i inozemnih, te po kvaliteti priča. I jedno i drugo pokazalo je svoju vitalnost jednog relativno donedavna preziranog (i oporezovanoga!) književnog oblika, a s njime i vitalnost djela Milana Nikolića. Virovitica može biti ponosna jer ovime pokazuje da zna ne samo stvarati, nego i čuvati vlastite veličine“, zaključio je Breišć.

Predstavljanju su bile nazočne autorica Marica Žanetić Malenica iz Splita, Mia Prović iz Opuzena, Darijo Marković iz Zagreba i Marija Karacsonyi iz Virovitice.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Milan Nikolić