Banner
U svim poštanskim uredima uplate za pomoć bez naknade
Prvih 20 od doniranih 80 mobilnih kućica dolazi u Glinu
Beroš: Za sada nema reakcija na cjepivo
Potres u Sisku -ljudi na ulici
Plenković: Hrvatska postrožava mjere - ciljano i postupno
Plenković: Hrvatska postrožava mjere - ciljano i postupno
Studija: Mutirani soj virusa mogao bi izazvati više smrti u Britaniji

  Zdravlje

Predstavljen projekt „Edukacija i podizanje svijesti javnosti o darivanju organa u Europskoj uniji i susjednim zemljama

  vn           03.01.2017.         1232 pogleda
Predstavljen projekt „Edukacija i podizanje svijesti javnosti o darivanju organa u Europskoj uniji i susjednim zemljama

U 2015. godini u Europskoj uniji 10 495 darivatelja odlučilo je darovati svoje organe nakon smrti (približno 20,8 darivatelja na milijun stanovnika), a procjenjuje se da u ovom trenutku tek 10 % stanovništva u svijetu ima pristup metodi liječenja presađivanjem organa.

Broj darivatelja organa unutar samih država Europske unije neujednačen je i varira od samo 3,5 darivatelja na milijun stanovnika (npr. u Grčkoj i Bugarskoj) do čak 40 darivatelja na milijun stanovnika koje su ostvarile Hrvatska i Španjolska.

Stoga je Europska komisija na inicijativu Europskog parlamenta dodijelila sredstva iz proračuna Europske unije za projekt EUDONORGAN (SANTE/2015/D4/037). Projekt ima za cilj povećanje broja darivatelja organa za presađivanje u državama Europske unije i susjednim zemljama.

Voditelj projekta je Španjolska (Sveučilište u Barceloni), a Hrvatska je, uz Italiju i Sloveniju, jedna od zemalja partnera na ovom projektu.

EUDONORGAN predviđa izradu i implementaciju dva osnovna paketa mjera na razini Europske unije usmjerena na edukaciju edukatora (Train the Trainers) i podizanje svijesti javnosti (Social Awareness). Izradu i provedbu prvog paketa mjera koordinirat će španjolski Zavod za darivanje i presađivanje iz Barcelone (DTI), koji je ujedno i nositelj licence priznatog međunarodnog tečaja (Transplant Procurement Management – TPM). Zahvaljujući tom tečaju u posljednjih 25 godina osposobljeno je oko 13 000 zdravstvenih djelatnika iz preko 100 zemalja. TPM licencu za „transplantacijski menadžment“ dosada je dobilo više od 150 zdravstvenih djelatnika iz Hrvatske. Nositelji drugog paketa mjera usmjerenih na podizanje svijesti javnosti o važnosti darivanja organa poslije smrti su Slovenija (Slovenija Transplant) i Hrvatska (Zavod za transplantaciju i biomedicinu).

Projekt EUDONORGAN će kroz provedbu okupiti gotovo 400 sudionika iz zemalja Europske unije i susjednih zemalja, uključujući zdravstvene djelatnike, pacijente, predstavnike javnih i vladinih organizacija, predstavnike zdravstvenih ustanova, medije te osobe koje, kao ugledni i istaknuti članovi društva, imaju snažan utjecaj na kreiranje pozitivnog javnog mišljenja kada se govori o darivanju i presađivanju organa.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije ZdravljeVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.