Plenković: Grbin kapitulirao, Milanović krši Ustav, Most politička sitnež
Udruga osoba s amputacijom poziva na uvođenje novog standarda proteza i kolica
Bulj: Koruptivnoj hobotnici i Plenkovićevoj vladi uskoro će doći kraj
HZJZ: Pojava hripavca u EU zemljama ne može se dovoditi u vezu s našom situacijom
Možemo: Zabranit ćemo prodaju dugova i uvesti zastaru za dugove do 3 prosječne plaće
WHO: Virus hepatitisa dnevno ubije 3500 ljudi
Zemlja ruši globalne toplinske rekorde deseti mjesec zaredom

  Strip

Predstavljen Kvadrat posvećen ženskom stripu i strip autoricama

  Goran Gazdek           24.04.2009.         4479 pogleda
Predstavljen Kvadrat posvećen ženskom stripu i strip autoricama

U Gradskoj knjižnici i čitaonici, u okviru strip tribina koje priprema dr Ivica Veles, promoviran je 19 broj «Kvadrata», časopisa za strip koji je uz potporu Ministarstva kulture izdala Matica Hrvatske, Ogranak Bizovac. Gost ove pete strip tribine bio je urednik «Kvadrata» Vjekoslav Đaniš koji je, osim o temi 19. broja, ženskom rukopisu u stripu, govorio o povijesti «Kvadrata» te o ostalim vrijednim i kapitalnim izdanjima: Machu Picchu, Radovana Domagoja Devlića, «Stripovi iz OKA», Andrije Maurovića.

«Vjekoslav Đaniš je vrhunski teoretičar strip umjetnosti, čovjek koji je pokrenuo strip časopis Kvadrat čiji prvi broj izlazi u rujnu 1992. godine. Takvi časopisi su cijenjeni u razvijenim zemljama, a zamislite kakav značaj ima za Hrvatsku i to u doba agresije na zemlju. Svih devet umjetnosti uz stvaraoce imaju i jednako tako važne teoretičare, ljude koji razumiju izričaj. Za strip u Hrvatskoj to je Vjekoslav Đaniš. Svih ovih 17 godina, koliko Kvadrat izlazi, Đaniš je okupio elitni sastav teoretičara i stvaraoca stripa, a najviše je sam pisao  o domaćem i stranom stripu», rekao je dr Ivica Veles.

 Prvi broj «Kvadrata» izašao je kao fanzin od materijala je Đaniš prikupio za drugi broj časopisa «Bang» kojega je počeo izdavati u osvit rata, 1989. godine. «Kvadrat» se pojavio na Prvom hrvatskom festivalu stripa 1992. godine u Vinkovcima. «Čast mi je reći daje većina ljudi koji su ikada u Hrvatskoj pisali o stripu našla svoje mjesto u Kvadratu, od Rudija Aljinovića, Zlatka Gala, Darka Glavana, Ivice Ivaniševića, Mate Bošnjakvića i drugih. U Kvadratu je do sada dvjesto autora napisalo četiri tisuće novinarskih kartica», rekao je među ostalim Đaniš.

U najnovijem broju «Kvadrat» na 135 stranica donosi opsežnu temu o strip autoricama i prema riječima Vjeke Đaniša, najspecifičniji je do sada. «Moja želje je bila predstaviti Magdu Dulčić, najznačajniju strip autoricu u Hrvatskoj koja je prošle godine proslavila dvadesetu obljetnicu svoga rada. Magda je samozatajna, jedva je pristala na intervju, a kada je pristala to je dugo trajalo. A onda sam došao na ideju, a zašto onda ne bi predstavio i druge striperice. Pa kad smo napravili razgovor s drugom, pitali su me zašto nebi predstavio i sve ostale. Onda se pojavila jedna mlada autorica iz Sarajeva, pa jedna iz Srbije i kada sam napunio pola «Kvadrata» zaključilo smo da bi bilo glupo ne predstaviti neke svjetske autorice, pa su se u modi pojavile mange i trebali smo ženu autora... Da nije istjecao rok prema Ministarstvu kulture kada smo moralo objaviti časopis vjerojatno tu nebi bilo kraja. Ovako imamo 16 autorica, a odlučili smo da u svakom sljedećem broju Kvadrata predstavimo po jednu crtačicu stripa», rekao je Đaniš.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Strip