Banner
Barbarić ne odlazi zbog plinske afere nego zbog protupravne gradnje
Grbin: Smiješno je slušati premijera koji nam prodaje priču oko Barbarića
Plenković: U prosvjede seljaka se uključili pripadnici ekstremističke skupine
Pokrovac odgovorio Plenkoviću: Zapaljeno je 1756 iskaznica HDZ-a
SOIH: Uključivanje osoba s invaliditetom u donošenje odluka poprima partnerski odnos
Jutarnji list: Ruski bogataši vrte milijune preko tvrtke s Trešnjevke
Sa(n)jam knjige u Istri: Vera Mihajlović dobitnica Nagrade Doktor Ivo Borovečki

  Zavičajno društvo Virovitičana

Predstavljen kratki film „Klik za Nenasilje“ o zaštiti mladih na društvenim mrežama

  Sandra Pocrnić Mlakar           02.05.2023.         2376 pogleda
Predstavljen kratki film „Klik za Nenasilje“ o zaštiti mladih na društvenim mrežama

Kako se govor mržnje širi društvenim mrežama? Može li se prepoznati i zaustaviti? Kako djeca mogu postati žrtve izlažući se kroz sadržaj na društvenim mrežama i kako ih zaštititi? To su teme, o cyberbullingu, ispričane kroz dvije priče u kratkom filmu „Klik za NEnasilje“, koji je posljednjeg vikenda u travnju u Zavičajnom društvu predstavila Snježana Lančić u okviru događanja Q'Art u Ilici. U prvom filmu grupa mladih pri igri košarke izolira jednog od članova, a u drugom djevojčica se, imitirajući majku, izlaže nasilju objavljivanjem svojih fotografija na majčinom mobitelu. U obe priče, na specifičan način u fokus se stavlja odgovornost roditelja.

Jednogodišnji projekt „Klik za NEnasilje“ pokrenula je udruga SOS Virovitica, uz financijsku potporu Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike RH, u partnerstvu s Hrvatskom udrugom pripovjedača „Pričalica“. Cilj projekta je prevenirati internetsko nasilje, povećati svijest mladih o važnosti odgovornog korištenja interneta i omogućiti stručnu pomoć za mlade koji su doživjeli internetsko nasilje. Podsjetimo, nasilje na internetu nastaje upotrebom digitalnih tehnologija, a može se odvijati na društvenim mrežama, aplikacijama za razmjenu poruka, gaming platformama i mobilnim telefonima. Događa se 24 sata na dan s namjerom da uplaši, naljuti ili osramoti žrtve.

Partnerski dio Pričalice u projektu je bio art tehnikama uobličiti sadržaj i prezentirati ga kroz medij filma. Autorica filma Snježana Lančić i polaznici Dramskog studija Kazališta Virovitica realizirali su film kroz raspravu o internetskom nasilju (sastojala se od analize stručno objavljenih radova na tu temu), glumačke probe i snimanje a za montažu se pobrinula diplomirana montažerka Iva Gavrilović, također Virovitičanka. Film je objavljen na webu (Meta, Instagram, Youtube),.

Film se prikazuje u programu preventivnih aktivnosti Ravnateljstva Policije RH, te se u praksi pokazalo da ga djeca uzrasta 11-14 godina koncentrirano prate a i motivirani su nadalje stvarati vlastite priče, koristiti dramu kao alat i film kao medij za artikulaciju.

Snježana Lančić glumica je i dramska pedagoginja. Dobitnica je nagrade za najbolju glumicu, na "Naj, naj,naj..." festivalu Gradskog kazališta Žar ptica u Zagrebu  2007 godine. 

Dobitnica je Zahvalnice Grada Virovitice za poseban doprinos Hrvatskom glumištu i dramsko-pedagoškom radu sa djecom i mladima, 2021. godine

Autorica je više različitih projekata financiranih od lokalih, državnih i međunarodnih tijela. Suosnivačica je Hrvatske udruge pripovjedača „Pričalica“ kojoj je osnovni cilj promicanje dramskog i kazališnog odgoja. Pokrenula je Festival dramskog odgoja FeDOr koji je do sada realiziran 13 puta u Virovitici, Zagrebu i Rabu, gradovima koje povezuje projekt „Vremeplov – Tragovima Bele IV“.

Za pokretanje Festivala FeDOr „Pričalica“ dobila je 2010. Priznanje za poseban doprinos dramskom odgoju u Hrvatskoj od Hrvatskog centra za dramski odgoj.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Zavičajno društvo Virovitičana