Banner
U svim poštanskim uredima uplate za pomoć bez naknade
Prvih 20 od doniranih 80 mobilnih kućica dolazi u Glinu
Beroš: Za sada nema reakcija na cjepivo
Potres u Sisku -ljudi na ulici
Plenković: Hrvatska postrožava mjere - ciljano i postupno
Plenković: Hrvatska postrožava mjere - ciljano i postupno
Studija: Mutirani soj virusa mogao bi izazvati više smrti u Britaniji

  Aktualnosti

Predstavljen EU projekt Usluge osobne asistencije III

  vn           05.03.2019.         2058 pogleda
Predstavljen EU projekt Usluge osobne asistencije III

Udruga osoba s invaliditetom Križevci (UIK) predstavila je u ponedjeljak u Križevcima projekt pod nazivom ''Usluga osobne asistetncije III'' koji se 100 posto financira bespovratnim sredstvima u iznosu od 2. 453.550.73 kuna iz Europskog socijalnog fonda (ESF) u narednih 30 mjeseci, a bila je to prilika i za prisjećanje na neke ranije uspješne projekte UIK-a.

Za provedbu aktivnosti povezanih s ciljnom skupinom planirano je zapošljavanje 15 osobnih asistenata koji će biti direktno uključeni u rad s osobama s invaliditetom u vidu pružanja usluge osobne asistencije u Koprivničko-križevačkoj, Virovitičko-podravskoj, Zagrebačkoj županiji,  te Gradu Zagrebu.

Predsjednik UIK-a Petar Gatarić kazao je da ovaj projekt, čija ciljana skupina predstavlja 16 korisnika, a za ispunjenje cilja projekta planirano je zapošljavanje 15 osobnih asistenata, i na taj način pruža predvjete za neovisan život osobama s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta i osobama s intelektualnim teškoćama i mentalnim oštećenjima.  

Dodao je UIK ima višegodišnje iskustvo u provedbi projekata i programa financiranih iz europskih i nacionalnih fondova. Do sada je bila nositelj na tri EU projekta, a u četiri EU projekta je sudjelovala u svojstvu partnera te je na jednom EU projektu naša Udruga invalida bila suradnik.

Saborski zastupnik iz Križevaca i počasni predsjednik UIK-a Branko Hrg kazao je da Grad Križevci može biti ponosan na svoju Udrugu invalida, koja je osnovana još 1999. godine, a koja je u Gradu na prvom mjestu, ali i među prvima u Hrvatskoj, počela uključivati invalide u svakodnevni život jer je prvi put već 2008. godine aplicirala za sredstva namjenjena osobnim asistentima, kojih do tada nije bilo.

Nadalje, kaže Hrg, naša Udruga invilida e incirila niz aktivnosti, od smanjenja barijera za invalide u Križevcima do niza projekata, a imali su budžet na temlju vlastitih projekata koji su sami pripramali, veći nego neke općine u našoj okolici. Uz to, sadašnji vodstvo UIK-a je inciralo i realiziralo projekt tvornice čokolade Hedona.

Ravnateljica Centra za socijalnu skrb u Križevcima Sanja Jakopović kazala je da će provedba ovakvih projekta pokazuje da se mogu kvalitetno socijalno uključiti u društvo i unaprijediti kvalitetu života osoba s najtežom vrstom i stupnjem invalditeta, osoba s intelektulanim teškoćama i mentalnim oštećenjima kroz daljnje omogućavanje usluge osobne asistencije.

Kako se čulo, Izvješće o osobama s invaliditetom u RH navodi kako u Hrvatskoj živi 511.850 tisuća osoba s invaliditetom. Promatrajaći s aspekta regionalne razine, u Koprivničko-križevačkoj, Virovitičko-podravskoj i Zagrebačkoj županiji, te Gradu Zagrebu, osobe s invaliditetom čine prosječno oko 10 posto ukupnog stanovništva.  

Specifičnost osobne asistencije u odnosu na druge oblike skrbi ili njege u tome je da osoba kojoj se pomaže samostalno odlučuje o sadržaju posla i načina na koji asistent obavlja posao (trajanje, učestalost i sl.).

Pročelnik upravnog Odjela za odgoj, obrazovanje, kulturu, sport, socijalnu skrb, nacionalne manjine i turizam Križevaca Sandro Novosel kazao je da provođenjem cijelog niza projekata financiranim iz EU-a, a koji su namjenjeni socijalanoj uključivosti osoba s invailiditetom, ali i onih koji nisu članovi Udruge invalida, pokreće cjelopkupnu zajednicu.

Očekivani rezultati projekta: spriječavanje institucionalizacije, unaprijeđenje kvalitete života korisnika, uključivanje korisnika u aktivnosti kvalitetnog provođenja slobodnog vremena.  

Kao nositelj, UIK u periodu od 2013. do 2015. godine provodila je EU projekt ''Integracija djece s poteškoćama iz Križevaca i okolice u redovni obrazovni sustav'', čija je ukupna vrijednost iznosila 247.178,00 eura. Nadalje, u periodu od 2015. do 2016. godine uspješno je provela EU projekt ''Usluge osobne asistencije'' u ukupnoj vrijednosti od 292.944,01 kuna te je trenutno u implementaciji EU projekta ''Usluge osobne asistencije II'' ukupne vrijednosti 1.355.670,91 kuna i projekta ''Aktivni i uključeni – mobilnošću i senzibilnošću do zaposlenja'' vrijednosti 516.702,53 kuna osiguranih sredstvima iz ESF-a.

Ovim projektima provodile su se aktivnosti koje su izravno doprinosile dobrobiti zajednice i njenim članovima koji su u nepovoljnom položaju. Projektom su se pružale potpore neovisnom življenju što uključuje: pravo na izbor, donošenje odluka, kontrolu vlastitog življenja, odgovornost za donošenje odluka i pravo na pogrešku.  

U III fazi realiziranjem zadanih ciljeva i planiranih projektnih aktivnosti uspostaviti će se financijska, institucionalna, politička i okolišna održivost rezultata projekta. Financijska održivost projekta održava se u činjenici da će korisnik, uz veće stečeno iskustvo u pripremi i provedbi prijekta financinskim sredstvima EU lakše aplicirati na buduće pozive za dodjelu financijskih sredstava koja će osigurati daljnju provedbu aktivnosti te održivost rezultata.

Projekt ima u sebi ugrađenu i komponentu ekološke održivosti, odnosno <<zelenih aktivnosti<< obzirom da doprinosi održivom razvoju i zaštiti okoliša na način da će se dio edukacijskih materijala biti u elektronskom obliku prikladnim za e-učenje, odnosno učenje na duljinu te na taj način smanjiti korištenje vozila.

Slike – Petar Gatarić, predsjednik UIK-a, saborski zastupnik Branko Hrg, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Sanja Jakopović...

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije AktualnostiVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.