Brojni građani zapjevali Moja domovina i zapljeskali svim hitnim službama
Petrov: Mjera nadzora mobitela zadire u prava i privatnost građana
Zrak u Hrvatskoj i dalje vrlo loše kvalitete, koncentracija čestica u opadanju
Božinović: Nikome ne pada na pamet ograničavati ljudska prava
Stožer: 56 novih slučajeva koronavirusa, šesti bolesnik preminuo
HUP: Vlada hitno mora donijeti nove mjere po principu nula prihoda, nula rashoda
Prijeti globalna nestašica kondoma

  Kultura

Predstavljen 33. broj časopisa Zavičaj

  Goran Gazdek           17.04.2018.         3498 pogleda
Predstavljen 33. broj časopisa Zavičaj

Ogranak Matice Hrvatske u Virovitici uspio je riješiti financijske poteškoće i napokon izdati 33 broj časopisa Zavičaj koji je za tisak pripremljen još 2013. godine. U međuvremenu je obogaćen novim tekstovima pa je znatno povećan broj stranica (124). Na predstavljanju u Gradskoj knjižnici i čitaonici u ponedjeljak, 16. travnja, govorili su predsjednica ogranka Dubravka Sabolić i glavni urednik Ivan Zelenbrz.

„Prvi broj Zavičaja izašao je prije 27 godina i do sada se pojavljivao neredovito u kraćim i dužim razmacima. Obrađene su brojne teme o znamenitim i zaslužnim zavičajnicima, nezaobilazne su bile teme povijesnog sadržaja, zaštiti prirode, gospodarstva, kulture, turizma, Domovinskog rata, arheološka istraživanja, a svoje mjesto dobili su i pjesnici. Kada se prelistaju prošli brojevi iznenadi nas obilje tema i jednoga dana će mnogi koji istražuju lokalnu povijest sigurno pronaći brojne podatke za svoje priloge“, rekla je Dubravka Sabolić.

Profesor Zelenbrz je zahvalio autorima na suradnji istaknuvši kako se njihovom angažiranošću ipak zadržao kakav takav kontinuitet. Podsjetio je da je Zavičaj u početku izlazio kao mjesečnik u danas nevjerojatnih 1600 primjeraka po broju. „Događalo se i ranije da Zavičaj kasni, po dvije tri godine, ali nikada pet. Neki su već pomišljali da se časopis više neće ni pojaviti. Ovo je 33 broj, ali nemamo 33 sveska jer je izlazio i kao dvobroj, pa čak i kao trobroj. Ovoga puta smo htjelo dodati vrijednost našeg kraja pa osim Virovitice predstavi smo i kulturne djelatnosti u županijskim okvirima gdje postoje još dva ogranka Matice hrvatske, u Slatini i Orahovici“, rekao je Zelenbrz.

Središnja tema novog broja je muzejska djelatnost, ali tu su i brojne druge teme i istraživački radovi brojnih suradnika: Mihaela Kulej, Stanislav Artuković, Ivan Zelenbrz, Mirko Kovačević, Viktor Čelant, Dubravka Sabolić, Anamarija Kučan, Ivana Maričić, Damir Najmenik, Rudolf Brijačak, Matija Pavličević, Dragica Šuvak, Jasmina Jurković Petras, Silvija Salajić, Dražen Bunjevac, Marija Turk-Kuči, Miroslav Venus, Danijel Reponj, Jasna Per-Kožnjak, Martin Lovretić

O člancima „Mikeški divani – osvrt na priredbe održane od 2013. do 2017. godine“ i „Djelovanje Društva psihologa u Virovitičko-podravskoj županiji od 1998. do 2017. godine“, govorili su njihovi autori Dražen Bunjevac i Martin Lovretić (koautorica je Jasna Per Kožnjak).

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije KulturaVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.