HAK: Zbog jakoga vjetra na Jadranskoj magistrali ograničenja u prometu
Povjesničarka Carla Konta kao nezavisna kandidatkinja na Škorinoj listi
Stranka s imenom i prezimenom: Hrvatska je šampion rastrošnosti
Škoro: HDZ gubi svaki dodir sa stvarnošću
Božinović: Rad nedjeljom zbog povoljne epidemiološke situacije
Sabor: Najaktivni zastupnici 9. saziva su Bulj, Maras i Pernar
Stranka Demokrati i Hrvatski laburisti građane pozvali na izbore

  Kultura

Predstavljana knjiga Oto Horvat, Borisa i Zagorke Kulišić

        18.04.2016.         2989 pogleda
Predstavljana knjiga Oto Horvat, Borisa i Zagorke Kulišić

U velikoj izložbenoj dvorani Gradskog muzeja promovirana je knjiga Borisa i Zagorke Kulišić "Oto Horvat" o kojoj su, pored autora govorili dr Ivica Veles, ravnateljica Državnog arhiva u Virovitici Dijana Cenger i ravnateljica Gradskog muzeja Virovitica Mihaela Kulej.

Na približno 170 stranica knjiga donosi obilje podataka, dokumenata, fotografija, preslika, sjećanja i činjenica iz života i rada diplomiranog inženjera strojarstva Ote Horvata, ali i, kako je to dr Ivica Veles naglasio, svojevrsnu romansiranu biografiju tog znamenitog Virovitičanina.

Oto Horvat (Virovitica, 6.3.1909.-Zagreb, 7.12.1978.) bio je prvi autor udžbenika s područja strojarstva na hrvatskom jeziku kojima su se služili studenti na tehničkom fakultetu u Zagrebu i inženjerskoj praksi nakon 2. svjetskog tara. Ostao je upamćen po plodotvornom radu u teoriji i praksi o mehaničkoj tehnologiji, velikom doprinosu obnovi i razvoju poslijeratne industrije u Hrvatskoj i Jugoslaviji. Bio je ravnatelj Tehničke škole u Zagrebu, radio je u više tvornica i institucija u Zagrebu, Zrenjaninu, Osijeku i Novom Sadu, a Virovitica ga pamti po modernizaciji ciglane "Valent Gazdek"...

Život gospodina Ote Horvata je osebujan, naglasili su autori, pogotovo njegov intelektualni i praktični rad, koji nadahnjuje svakoga tko se s njim upozna. Govorio je šest jezika, čitao strani tisak, prevodio članke, pisao i objavljivao radove u stručnim časopisima, pisao udžbenike, crtao crteže, korigirao tekstove i korespondirao s nizom inženjera diljem Europe. Bio je vrstan inženjer, inovator većim brojem poznatih samostalnih konstrukcija od kojih su neke i patentirane, a zaslužan je i za uvođenje hrvatske terminologije za stručne pojmove u strojarstvu. "Ova monografija je naš skroman doprinos u očuvanju nematerijalne baštine Virovitice za buduća naraštaje koja će, kao podloga. možda inspirirati neko buduće detaljno istraživanje", kazali su Zagorka i Boris Kulišić.

Knjigu su izdali Državni arhiv u Virovitici i Društvo inženjera i tehničara strojarske struke "Oto Horvat" iz Virovitice. Osim virovitičke javnosti na predstavljanju knjige bili su sinovi Ote Horvata s obitelji.

Na prigodnoj izložbi su bili su izloženi modeli vlakova Ote Horvata stari više od 70 godina, koje je radio ručno i od konzervi.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije KulturaVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.