Banner
Reformist Čačić: Sramotno dovoditi u vezu zločinačku NDH s Domovinskim ratom
SABA: Raos izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom
Oboljeli od rijetke bolesti srca i dalje čekaju dostupnost lijeka u Hrvatskoj
Plenković: Svi dijelimo vrijednosti jednakosti i poštivanja manjina
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Jutarnji list: Postroženi uvjeti za gotovinske kredite

  Književnost

Predstavljan roman Putujuće kazalište Zorana Ferića

  Marina Mađarević           04.06.2022.         977 pogleda
Predstavljan roman Putujuće kazalište Zorana Ferića

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica u četvrtak, 2. lipnja 2022. u 18 sati, održano je predstavljanje romana „Putujuće kazalište“ Zorana Ferića. Događaj je moderirala profesorica Mirjana Kotromanović, a tijekom dva sata autor, koji je u Virovitici proslavio i svoj 61. rođendan, okupljenoj je publici predstavio svoje književno stvaralaštvo, od Mišolovke Walta Disneya i Anđela u ofsajdu do aktualnog romana.

Profesor hrvatskoga jezika iz zagrebačke VIII. gimnazije, koji je prije ovoga virovitičkog predstavljanja odradio intenzivan nastavnički dan, nije pokazao ni trunku umora govoreći o osobitostima svojih romana i priča. Kako sam navodi, u tekstovima pokušava razviti emocionalnu dinamiku, nasmijati čitatelja na groteskni način, a zatim ga spustiti na zemlju tragičnim uvodom u život.

Tvrdi da je roman „Putujuće kazalište“ počeo nastajati 1988. godine, a inspiriran je s nekoliko drugih romana. Prvenstveno, romanom „Porodični cirkus“ Danila Kiša i kratkim romanom Milorada Pavića „Hazarski rečnik“, kao i zbirkom priča i dramom Danila Kiša, temeljivši glavnu ideju na shvaćanju života kao kartaške igre. Ferićev roman ipak nije dovršen krajem osamdesetih, već je objavljen tek 2020. godine, pronalazeći svoje temelje u jedinoj obiteljskoj fotografiji autorovih bake i djeda koja pokazuje kirurga i medicinsku sestru Vinogradske bolnice, u romanima „Priča o ljubavi“ Amosa Oza, „Grad u zrcalu“ Mirka Kovača i „Doba mjedi“ Slobodana Šnajdera.

Roman „Putujuće kazalište“ u dva dijela, iznoseći povijesti triju obitelji, djeluje poput autobiografskoga štiva te autor, koji u razgovoru često biva prožet svojim protagonistima pa briše granice između „ja“ i glavnoga lika, govori da je teško otkriti „gdje prestaje fikcija, a počinje autobiografija“. Autor smatra da autobiografska priča može biti štura, imati sukob i poantu, no fikcionalnu dimenziju priča će dobiti dodavanjem boja, mirisa, okvira i autentičnih likova. U vremenu u kojemu se čovjeka „pošteđuje“ realnosti i govori se samo o savršenom, filtriranom životu, Ferić piše „antifejzbuk roman“ u kojemu ne bježi od ljudskog (sebičnosti, nesporazuma, agresije i činjenice da na svijetu ne postoji samo ljubav). Tijekom jednosatnog razgovora Zoran Ferić spomenuo je i osnovno obilježje književnosti – krađu. Smatra da su priče oko nas, likovi u nama i oko nas, a da krasti književnu inspiraciju treba i od samih sebe kako bi se stvorilo kvalitetno književno djelo.

Zoran Ferić predsjednik je Društva hrvatskih književnika od 2018. godine i dobro mu je poznat i današnji bremenit položaj pisca koji je potplaćen i osuđen na propast ako nema vrsnu promociju i izdavača. Smatra da se na poboljšavanju književničkog statusa treba raditi aktivno i intenzivno.

Ovotjedna promocija bila je sedamnaesta promocija Ferićeva novoga romana, no autor ne planira stati s radom. Za svoje čitatelje priprema dva nova naslova: zbirku priča „Spiderman“ i roman „Ljubavnica“ (svojevrsna protuknjiga romanu „Ljubavnik“ Marguerite Duras).

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Književnost