Sabor: U srijedu izjašnjavanje o amandmanima na paket poreznih zakona
Bernardić: Vladina porezna reforma je prodavanje magle i SDP je neće podržati
Vasilić: Pred jedinicama lokalne samouprave vrlo stresno razdoblje
Gordana Buljan Flander dobitnica Nagrade za životno djelo za promicanje dječjih prava
Dugine obitelji traže da se omogući udomiteljstvo istospolnim parovima
Vlada suglasna s HDZ-ovim prijedlogom sniženog PDV-a na elektronske publikacije i mahunarke
Za uzgoj goveda, koza, ovaca i peradi 24 milijuna kuna

Predsjednik Županijske organizacije SDP-a Mate Vukušić čestitao Međunarodni dan starijih osoba


  Aktualnosti           vn           01.10.2018.         1500 pogleda
Predsjednik Županijske organizacije SDP-a Mate Vukušić čestitao Međunarodni dan starijih osoba

Godine 1948. Glavna skupština Ujedinjenih naroda usvojila je Opću deklaraciju o ljudskim pravima. Poslije više od 40 godina ( 1990. godine ) proglasila je 1. listopada Međunarodnim danom starijih osoba. Prema mišljenju UN-a, starija populacija čini sve veći postotak stanovništva te se izraženije ukazuje potreba da se glasnije govori upravo o problematici i statusu starijih osoba. Ne rijetko su socijalni položaj  i životne prilike starijih toliko teški u toj mjeri da graniče ili su ispod razine dostojanstva čovjeka.

Prema EUROSTAT-u postotak siromaštva u Hrvatskoj je od prije par godina na razini oko 33% a postotak ekstremno siromašnih, koji žive u bijedi je 14,8%!! Nije potrebno naglasiti da se najveći dio rečenih odnosi na osobe starije životne dobi.

U detaljniju analizu bolje je ne ulaziti jer situacija je krajnje alarmantna a novi zakoni koji propisuju mirovine umirovljenicima i duljinu radnog staža dodatno su opterećenje i ovu lošu statističku sliku čine još katastrofalnijom. Sve to trebalo bi biti dovoljna opomena ljudima koji vode državu da je iscurjelo vrijeme za poduzimanje mjera koje bi vratile dostojanstvo svima a posebno ljudima starije životne dobi, te da nije vrijeme za prepucavanje i politikanstvo već ozbiljne korake koji će omogućiti boljitak svima a ne samo nekima.

U tom svjetlu, ali s optimizmom da će se desiti promjene na bolje, svim žiteljima treće generacije u našoj županiji čestitam Međunarodni dan starijih osoba.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije AktualnostiOve mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda kliknite na: