Plenković: Grbin kapitulirao, Milanović krši Ustav, Most politička sitnež
Udruga osoba s amputacijom poziva na uvođenje novog standarda proteza i kolica
Bulj: Koruptivnoj hobotnici i Plenkovićevoj vladi uskoro će doći kraj
HZJZ: Pojava hripavca u EU zemljama ne može se dovoditi u vezu s našom situacijom
Možemo: Zabranit ćemo prodaju dugova i uvesti zastaru za dugove do 3 prosječne plaće
WHO: Virus hepatitisa dnevno ubije 3500 ljudi
Zemlja ruši globalne toplinske rekorde deseti mjesec zaredom

  Virovitica

Predložen rebalans gradskog proračuna

  sbg           10.11.2003.         1259 pogleda
Predložen rebalans gradskog proračuna

VIROVITICA, 10. studenoga – Na dnevni red Gradskog poglavarstva konačno je stigao i dugonajavljivani rebalans proračuna. Njime je predloženo da se gradski proračun poveća za oko 3,6 milijuna kuna ili 9,1 posto (ili u brojkama sa 39.952.367 na 43.606.876 kuna).
Stavke koje su se najviše povećale u prihodovnoj strani proračuna porezi su na dobit i promet nekretnina, te komunalni doprinos na koji je najviše utjecala uplata od oko 1,2 milijuna kuna novoizgrađenog «Kauflanda». Većem prihodu pridonosi i 1.614.274 kune koje su stigle za naknadu šteta od elementarnih nepogoda.
Porastao je i rashodovni dio proračuna, ali on je još uvijek oko dva milijuna kuna manji od prihodovnog kako bi se podmirili prošlogodišnji proračunski gubici. Iz toga dijela proračuna dade se, između ostaloga, iščitati da će se početi uređivati skijalište u Rezovačkim Krčevinama za što je osigurano 160.000 kuna; da će se proširiti Gradska tržnica za što je osigurano 400.000 kuna; povećat će se izdaci za socijalnu skrb; potpore za sport (najviše za zakupninu sportskih dvorana!); udruge Domovinskog rata dobit će 13.000 kuna veću potporu, a više novca bit će i za proslave u gradu, te za dekoraciju gradskih ulica… Jedna od «zanimljivosti» je i milijun kuna koje će dodatno trebati osigurati za plaćanje otkupa stanova jer više od dvije godine grad nije redovno podmirivao ovu obvezu!
«Budući da to nije jedini «zaostatak» koji smo naslijedili, jasno je zašto se nije više moglo učiniti tijekom ove godine – odlučili smo najprije poplaćati dugove i stabilizirati proračun, a zatim ćemo krenuti u veće investicije», objasnio je gradonačelnik.

OSNOVAN SAVJET POTROŠAČA JAVNIH USLUGA

Osnovan je odlukom Gradskog poglavarstva i Savjet potrošača javnih usluga. Zadatak je toga Savjeta da prati stanje, raspravlja, daje mišljenje i preporuke Gradskom poglavarstvu kada su u pitanju prava i obveze potrošača javnih usluga. A javne usluge su, definirano je, prodaja plina i distributivna mreža, opskrba pitkom vodom, odvodnja otpadnih voda, održavanje čistoće i usluga prijevoza putnika u javnom gradskom prijevozu. I već je Savjet dobio i prvi zadatak – dati mišljenje o novoj Odluci o opskrbi toplinskom energijom. Nju je Poglavarstvo, bez mišljenja Savjeta, skinulo s dnevnog reda. U Savjetu su Dinko Rujer, vršitelj dužnosti pročelnika Odjela za komunalne djelatnosti, članovi Nadzornog odbora «Virkoma» Željko Iharoš, Zdravko Kovačević i Josip Đakić, te Zdenko Blažičević i Ivica Lulić, predstavnici općina Lukač, Špišić Bukovica, Suhopolje i Gradina i predstavnik udruge potrošača Zlatko Kovač.
Osnovano je i Povjerenstvo za ravnopravnost spolova. U njemu su Lahorka Kovač, Željka Ribić, Marc Šojat, Dragica Rakhel, Vesna Grbac, Nada Bartolić i Miroslav Pažin. Oni će, piše u odluci, poticati izradu i analizu statistike kojima se omogućuje praćenje i ostvarivanje ravnopravnosti spolova, poticati financiranje udruga i ustanova koji se bave ravnopravnošću… i još niz drugih poslova, a sve u skladu s Nacionalnom politikom za promicanje ravnopravnosti spolova.

GRAD KONAČNO KUPUJE RAJNOVIĆEVU KUĆU?

Još jednom je Gradsko poglavarstvo odlučilo kupiti kuće i zgrade, te dvor i oranicu Ivice i Ankice Rajanović na Trgu fra Bonifacija Gerbera na kućnom broju 5 i 6 (takva je odluka jednom već donijeta za mandata Zdenka Deskara). Tamo je, za one koji ne znaju, bilo planirano širenje tržnice. Kupoprodajna cijena do koje se može dogovarati je 100.000 eura.

Na dnevnom je redu inače bilo dvadeset točaka dnevnog reda. Tu je bio i ugovor s Državnim arhivom iz Osijeka o korištenju bivše zgrade vrtića, u gradskom parku, koji Arhiv dobiva na korištenje na 99 godina; zatim brojne financijske pomoći; raspisivanje natječaja za zakup javnih površina za prigodnu prodaju povodom božićno-novogodišnjih blagdana; male korekcije odluke o parkiranju u kojoj je izmijenjen naziv središnjeg trga – Trga Franje Tuđmana, a u naplatu je uključeno još nekoliko ulica i trgova na kojima će uskoro biti postavljeni uređaji.
Gradskom vijeću upućen je i prijedlog izmjene Poslovnika Gradskog vijeća prema kojoj bi se pitanja u Aktualnom satu postavljala prema redoslijedu predaje evidencijskog listića o nazočnosti na sjednici i to zaokruživanjem na listiću napomene da žele postaviti pitanje. Listić će se predavati osobno na dan održavanja sjednice i to u Tajništvu Grada.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Virovitica