Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Poljoprivreda

Predavanje o svjetskim iskustvima u navodnjavanja sistemom kap po kap

        12.06.2012.         2254 pogleda
Predavanje o svjetskim iskustvima u navodnjavanja sistemom kap po kap

Pedesetak poljoprivrednika okupilo se na predavanju „Navodnjavanje i gnojidba sa sustavom kap po kap" koje su u Špišić Bukovici (hotel Mozart) organizirali  Hrvatska poljoprivredna komora i izraelska tvrtka Netafim. Vodeći izraelski stručnjak za sustav navodnjavanja Eli Matan pričao je o prednostima i učincima takvog navodnjavanja temeljenog na svjetskim iskustvima.  

Naime,  Netafim je pionir kap po kap navodnjavanja, a danas je to jedna od vodećih tvrtki za sisteme navodnjavanja i pronalaženje inovativnih rješenja u proizvodnji na otvorenom i u zaštićenom prostoru. Aktivan u 110 država na 5 kontinenata, zapošljava 2200 radnika, posjeduje 30 podružnica i 13 tvornica u 11 zemalja. „Imamo četrdeset godina iskustva na svjetskom tržištu u vrhunskim tehnologijama proizvodnje, rješenjima navodnjavanja i agronomskim iskustvu, omogućuju izvođenje projekata po mjeri od studije provedivosti sve do berbe", naglasio  je Matan prije nego što je počeo pričati o konkretnim stvarima.  

„Potrošnja vode postaje jedan od ograničavajućih faktora u svijetu posebno u poljoprivredi koja je ujedno i najveći potrošač vode. Upotreba nutrigacije kroz neki od sistema navodnjavanja omogućuje racionalniju potrošnju vode, odnosno, smanjene gubitke. Sistemi kap na kap navodnjavanja imaju izrazitu efikasnost jer se sistem prilagođava potrošnji biljke 80 do 90 posto dok je efikasnost ostalih sistema navodnjavanja oko 40 do 50 psoto. Kapanjem se smanjuje navodnjavana površina te gubici evaporacijom i ispiranjem", objasnio je prednosti Matan.

Više o Netafimu.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

fitilj
14.6.2012. 11:43
Da, Ljubo, ali zato teku potoci krvi Arapskih i Palestinskih starosjedilaca kada izraelski "poljoprivrednici" i njihovi komandosi ubojice proširuju svoje poljoprivredne apetite na zemlju koja im ne pripada.
Lj. R. Weiss
14.6.2012. 0:33
A ja mislio da su svi Izraelci i Židovi - agresivci na Palestince odnosno moćni bankari??? A oni se bave i poljoprivredom i navodnjavanjem! Ali kako - škrtare, samo kap po kap, ha, ha...


Još iz kategorije Poljoprivreda