Banner
Na Bujštini obilježena 77. godišnjica bitke kod Kućibrega
Hrvatski inovatori osvojili zlatne, srebrne i brončane medalje u Njemačkoj
DP: Covid potvrde za ulazak u Sabor zadiru u ljudske i političke slobode
Arhiv HRT-a do 1990: Kulturno dobro vrijedno milijarde kuna izlazi iz bunkera
Umrla Jelena Brajša, dugogodišnja ravnateljica Caritasa
Božo Petrov pozitivan na koronavirus
Večernji list: Probijen zadnji tunel na pristupnim cestama Pelješkom mostu

  Kultura

Predavanje „Do Mjeseca i dalje“Ante Radonića u Virovitici

  mm           14.09.2019.         1817 pogleda
Predavanje „Do Mjeseca i dalje“Ante Radonića u Virovitici

Ogranak Matice hrvatske u Virovitici rujan će započeti na najbolji način.  U tradicionalnoj prijateljskoj suradnji s Gradskom knjižnicom i čitaonicom Virovitica Ogranak Matice hrvatske ponovno će ugostiti zanimljivoga predavača sa zanimljivom tematikom. U ponedjeljak, 16. rujna 2019. godine u 18 sati u Gradskoj knjižnici i čitaonici u Virovitici održat će se predavanje „Do Mjeseca i dalje“ Ante Radonića.

Riječ je predavanju posvećenomu prvoj misiji stupanja na Mjesec koje se dogodilo prije točno pedeset godina, 20. srpnja 1969. Tom je prilikom letjelica Apollo 11 sletjela na površinu Mjeseca, otvarajući prostor za nove znanstvene činjenice i spoznaje, ali i donoseći brojna pitanja na koja će Ante Radonić pokušati odgovoriti.

Zapitat će se tako kako su se odvijale misije, na koji su način ostvarene, što su značile za javnost, zašto su ljudi tako dugo čekali na ponovni put na Mjesec, kakva su današnja stajališta o Mjesečevoj površini i na koje načine danas teku istraživanja Mjeseca, što se planira u sljedećim godinama te na brojna druga pitanja.

Autor predavanja rođen je na Korčuli 1951. godine. Ondje je završio osnovnoškolsko i gimnazijsko obrazovanje, nastavivši svoj akademski razvoj u Zagrebu gdje nakon studija djeluje na funkciji voditelja planetarija u Tehničkom muzeju od 1972. do 2017. godine.

Napisao je i u brojnim tiskovinama objavio više od tristo znanstveno-popularnih članaka. Ponajviše ipak piše za časopis zagrebačke Zvjezdarnice „Čovjek i svemir“ (od 1970.), časopis Hrvatskoga prirodoslovnog društva „Priroda“ te dnevne tiskovine „Vjesnik“ i „Večernji list“. Tijekom više od petsto javnih predavanja, tristo pedeset radijskih emisija pri radijskoj kući „Andromeda“ te nekolicini televizijskih nastupa, pozitivno je pristupao ideji astronomije, predstavljajući je i popularizirajući je u najboljem svjetlu.

Ovo predavanje zasigurno će svima pružiti dašak beskonačnosti, mira i grandioznosti svemira i potvrditi izjavu kanadskog astronoma Davida Levyja koji je rekao: „Nisam postao astronom kako bih samo naučio sve činjenice o nebu, već sa željom da osjetim njegovu veličanstvenost.“

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Kultura