Banner
Reformist Čačić: Sramotno dovoditi u vezu zločinačku NDH s Domovinskim ratom
SABA: Raos izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom
Oboljeli od rijetke bolesti srca i dalje čekaju dostupnost lijeka u Hrvatskoj
Plenković: Svi dijelimo vrijednosti jednakosti i poštivanja manjina
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Jutarnji list: Postroženi uvjeti za gotovinske kredite

  Novinarstvo i mediji

Pravomoćno: Gazdek nije uvrijedio Tolušića kada ga je nazvao kabadahijom

  vn           11.11.2021.         2607 pogleda
Pravomoćno: Gazdek nije uvrijedio Tolušića kada ga je nazvao kabadahijom

 Županijski sud u Osijeku odbio je žalbu privatnog tužitelja Tomislava Tolušića kao neosnovanu i potvrdio prvostupanjsku presudu Općinskog suda u Virovitici po kojoj novinar, urednik portala Virovitica.net i potpredsjednik HND-a Goran Gazdek oslobađa optužbi za povredu ugleda i časti bivšeg ministra poljoprivrede i bivšeg potpredsjednika Vlade RH. Odlučili su to Miroslav Jukić kao predsjednik sudskog vijeća i suci Vlasta Šimenčić-Kovač i Davor Mitrović.

Riječ je o tužbi kojom je Tolušić tražio 180 dnevnih dohodaka (približno 40.000 kuna) za povredu prava osobnosti, Gazdek je u komentaru rezultata predsjedničkih izbora 23. prosinca 2019. godine Tomislava Tolušića, Ivicu Kirina i Josipa Đakića nazvao kabadahijama u „čvrstom HDZ-ovom pašaluku“ što je toliko uvrijedilo Tolušića da je odlučio tužbom namiriti naknadu za pretrpljene duševne boli.

Tolušić je u žalbi naveo kako je prvostupanjski sud pogrešno zaključio da je riječ kabadahija takvog sadržaja da ga je pogodna uvrijediti. Pojasnio je da izraz dolazi od turske riječi “kaba“ što znači nasilnik ili grubijan i „dahija“ što znači silnik ili tiranin. „Ne može se govoriti o tome da je navedeni izraz manje uvredljiv time što je turcizam i objektivno je uvredljiv“, napisao je u žabi Tolušić.

„Prvostupanjski sud je nakon iznošenja spornih i nespornih okolnosti dao iscrpnu ocjenu provedenih dokaza i analizirao sadržaj inkriminiranog teksta dajući pritom dostatne i valjane razloge koje prihvaća i ovo vijeće“, piše u presudi Županijskog suda.

Navod „jasna je poruka da kabadahijama Ivici Kirinu, Josipu Đakiću i Tomislavu Tolušiću više ne vjeruju ni u vlastitoj stranci“, tumači sudac Jukić, potrebno je sagledati i kontekstu cijelog teksta koji ne ukazuje na to da je prikazivanje Tomislava Tolušića nasilnikom kao fizičke osobe već upućuje kako u političkoj izbornoj utakmici, politička opcija koja je od tada imala primat ostvaruje nešto slabije rezultate, na koji način čelnici na lokalnoj razini gube povjerenje vodstva stranke.

Osim toga, imajući u vidi da se u to vrijeme Tolušić bavio politikom obnašajući dužnost saborskog zastupnika, nastavlja dalje sudac Jukić, trebao je zbog javne dužnosti imati i veći stupanj tolerancije, biti otvoreniji za ispitivanje svojih riječi i djela što nastavno uključuje i trpljenje širih granica prihvatljive kritike, nego kod privatnih osoba.

Imajući na umu kako su izbori i postizborni rezultati političko pitanje od javnog interesa, a upravo je i sporni tekst proizišao iz osvrta nakon izbornih rezultata, čiji je sudionik uz navedene Ivicu Kirina i Josipa Đakića bio i Tomislav Tolušić kako navodi u tekstu nisu bili usmjereni na njega već na prikaz političke utakmice čime se i uporaba riječi „kabadahija“ nije odnosila na osobni Tolušićev život već na njegovo političko djelovanje.

„Općinski sud u Virovitici pravilno je zaključio kako Goran Gazdek nije počinio kazneno djelo uvrede“, piše u završnoj rečenici presude Županijskog suda u Osijeku.

 Nepravomoćno: Nismo Tolušiću nanijeli bol, niti mu povrijedili ugled. Sud smatra da je pažnju medija sam privukao netočnom karticom

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Novinarstvo i mediji