Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Virovitica.net

Pravomoćno: Gazdek nije oklevetao Đakića i Krištu, objavio je istinitu informaciju

        15.02.2012.         5270 pogleda
Pravomoćno: Gazdek nije oklevetao Đakića i Krištu, objavio je istinitu informaciju

Novinar i urednik portala Virovitica.net Goran Gazdek pravomoćno je oslobođen optužbi da je oklevetao Josipa Đakića i Antu Krištu!  Županijski sud u Bjelovaru (predsjednica Ivanka Šarko, članovi Pavao Piršljin i Antonija Bagarić) odbio je njihovu žalbu kao neosnovanu  i potvrdio presudu Općinskog suda u Virovitici od 19. listopada prošle godine -  Gazdek nije nije počinio kazneno djelo protiv časti i ugleda, radio je svoj posao i objavio istinitu informaciju.

Optuženik u objavljenoj informaciji samo iznosi sadržaj kaznene prijave, ne ulazeći u pitanje njene osnovanosti, odnosno istinitosti. Naslov informacije odgovara sadržaju prijave i iz njega proizlazi da kaznena prijava implicira tvrdnje o kažnjivim radnjama. Valja uzeti istinitom i tvrdnju da je u trenutku objavljivanja vijesti kaznena prijava bila zaprimljena u Općinskom državnom odvjetništvu pa se ne može isključiti optuženikova obrana u kojoj tvrdi da je njegov izvor prije objave to i potvrdio. Osim toga, opće je poznato da se takve i slične prijave, pa i anonimne, podnose na više adresa, pa ih sve osobe (fizičke ili pravne) kojima je naslovljena ne moraju primiti u isto vrijeme. Obično one sadrže i popis osoba i državnih tijela kojima su upućene. Logično je stoga, da je novinar provjeravao u odnosu na Državno odvjetništvo u Virovitici.   

Neki od navoda prijave (o prikupljanju novca za kupnju oružja) svakako su poznati javnosti, a imajući u vidu visinu prikupljenih sredstava, okolnosti u kojima su i od koga prikupljena i njihova namjena, jasan je interes javnosti da se sazna koja je sudbina tih sredstava ako nisu bila utrošena za nabavu oružja u vrijeme Domovinskog rata. Stoga je pravilna procjena optuženika, kao novinara, da je u cilju informiranja javnosti, što mu je i posao nužno objaviti informaciju o prijavi.

Nema nikakve sumnje, navodi dalje Sudsko vijeće, da objava informacije o anonimnoj prijavi može naškoditi časti i ugledu. Potvrde tome su i komentari na obavljenu informaciju, ali tužitelji su javne osobe, Ante Krišto je u vrijeme tih događaja bio predsjednik Skupštine općine, a Josip Đakić je zastupnik u Hrvatskom saboru. Tvrdnje kojima se terete u svezi su sa službom, odnosno dužnošću koju su obnašali ili obnašaju.

Doduše, Josip Đakić u to vrijeme doista nije bio član Kriznog stožera, no više godina je osoba koja obnaša javnu dužnost. Nije uvjerljiva žalbena tvrdnja da je novinar znao da on nema nikakve veze s prikupljanjem tog novca pa da to ukazuje na Gazdekovu zlonamjernost.

S pravom se Općinski sud u Virovitici poziva na Zakon o medijima u smislu kojeg nema prava na zaštitu privatnosti ako u pogledu informacije prevladava javni interes. Žalbena tvrdnja koja povlači paralelu s pisanjem bivših jugoslavenskih medija u vrijeme Domovinskog rata, nije primjerena.

Valja dodati da je ustavno jamstvo poštovanja ugleda i časti osobe moguće ograničiti radi zaštite drugih prava i vrijednosti, ako ograničenje ima legitiman cilj i razmjerno je. Tako je učinjeno zbog zaštite drugog ustavnog prava, slobode izražavanja misli, koja obuhvaća i slobodu tiska i drugih medija. Razmjernost tog ograničenja upravo je Kazneni zakon u odredbama o isključenju protupravnosti kod tih djela uvijek kada su sporni sadržaji iznijeti u zakonom dopuštenom cilju. Jedan od ciljeva je obavljanje novinarskog posla, informiranje javnosti. Protupravnost nije isključena samo ako iz načina izražavanja i drugih okolnosti jasno proizlazi da se radi o ponašanju koje imalo za cilj samo naškoditi nečijoj časti i ugledu. Vjerno prenošenje sadržaja anonimne prijave, s ciljem priopćavanja javnosti, ne daje osnova za zaključak da je optuženik postupao samo u cilju da naškodi časti i ugledu privatnih tužitelja.

Ni okolnosti da novinar prije objave informacije nije s njom upoznao Đakića i Krištu nije dovoljno za prihvaćanje njihove tvrdnje o tome da Gazdeku nije stalo do informiranja javnosti nego samo da naškodi njihovoj časti i ugledu. Ne vidi se nikakav razlog ni motiv kojim bi se optuženik u tom smislu vodio, niti se tijekom postupka na bilo što takvo ukazuje. Novinar je dobio ekskluzivnu informaciju i nije nelogično da s njenim sadržajem prethodno nije upoznao tužitelje jer mu to nije bila ni dužnost.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

Terminator
8.5.2014. 8:15
Virovitica nepokoreni grad:
www.youtube.com/watch?v=F5v6I2_XxUU
fitilj
7.5.2014. 19:53
Dobro je kada su zakazale kolege iz struke, da je sud obavio svoj posao časno i profesionalno, što u sudačkoj struci baš i nije čest slučaj.
Terminator
7.5.2014. 9:19
Virovitica nepokoreni grad:
www.youtube.com/watch?v=F5v6I2_XxUU
NOVI
15.2.2012. 18:23
Ljubo,svaki slučaj je pravni slučaj,a o pravdi naših sudaca nebih se složio sa vama o postotku pravednih presuda.
Svaka čast pojedincima,pa i gore navedenoj sutkinji.
SIDRO
15.2.2012. 18:18
NOVI- Ja sam htjeo podsjetiti jar je i ona sudkinja bila "optužena" za pristranost jer je "šetala psa sa novinarom"!
siniša prpić
15.2.2012. 18:07
Bravo za H.R. pravosuđe !! U ovom slučaju.
Lj. R. Weiss
15.2.2012. 15:26
Neka pravna država, KONAČNO, funkcionira! Ima mnogo časnih sudaca i zavređuju naše priznanje! Nadam se, u svim pravnim slučajevima sudit će pravedno, ili bar u 95 % slučajeva!
NOVI
15.2.2012. 13:46
SIDRO-nisi skužio poantu teksta komentara.
SIDRO
15.2.2012. 13:02
Mora da i ovaj šeta psa po parku sa novinarom!
NOVI
15.2.2012. 11:07
Mislim,nije u redu,pa ipak je to naš dragi Jopa,najveći branitelj od svih branitelja,pa nebi on to nikada radio svom narodu.
Morao ga je sudac uzeti u zaštitu,vidjeće on svoga boga kada se Jopa požali velikom meštru Šeksu.


Još iz kategorije Virovitica.net