Banner
Reformist Čačić: Sramotno dovoditi u vezu zločinačku NDH s Domovinskim ratom
SABA: Raos izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom
Oboljeli od rijetke bolesti srca i dalje čekaju dostupnost lijeka u Hrvatskoj
Plenković: Svi dijelimo vrijednosti jednakosti i poštivanja manjina
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Jutarnji list: Postroženi uvjeti za gotovinske kredite

  Politika

Pravni okvir financiranja političkih kampanja u Hrvatskoj

        08.02.2013.         1134 pogleda
Pravni okvir financiranja političkih kampanja u Hrvatskoj

U organizaciji Transparency Internationala Hrvatska u hotelu Osijek u Osijeku održana je tribina na temu financiranja političkih kampanja u Republici Hrvatskoj za političke stranke sa područja Slavonije. Izlaganja o Pravnom okviru financiranja kampanja na lokalnim razinama te obaveze sudionika, sukobu interesa kao i  transparentnosti financiranja političkih stranaka ( sa osvrtom na 2011.godinu ) iznijeli su Zorislav Antun Petrović ispred TIH-a te gospodin Davor Orlić, diplomirani pravnik iz Državnog Izbornog Povjerenstva.

Stupanjem na snagu Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe zamijenjene su do tada važeće zakonske odredbe iz pojedinih izbornih zakona za pojedine vrste izbora koje su više ili manje a uglavnom manje i nedostatno uređivale područje financiranja i nadzora financiranja izborne promidžbe izbornih sudionika na različitim razina od državne do regionalne i lokalne. Fokus ovoga skupa usmjeren je na zakonski okvir za financiranje izborne promidžbe, pogotovo u svjetlu nadolazećih lokalnih izbora te obveza izbornih sudionika prema odredbama ovoga zakona.

DIP je održao brojne sastanke i konzultacije s predstavnicima Ministarstva uprave, Ministarstva financija i Državne revizije, s ciljem razjašnjavanja pojedinih odredbi Zakona i pod zakonskih akata važnih za implementaciju Zakona. Da bi se omogućila učinkovita implementacija Zakona, u svibnju 2011. godine potpisan je Sporazum o suradnji između DIP-a, Ministarstva uprave, Ministarstva financija i Državne revizije.

Sa područja Virovitičko-podravske županije tribini su prisustvovali jedino predstavnici SDP-a i HDSSB-a. Obzirom na brojne propuste i utvrđene nepravilnosti  na dosadšnjim izborima, čudi nezainteresiranost ostalih političkih stranaka.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Politika