Banner
Na Bujštini obilježena 77. godišnjica bitke kod Kućibrega
Hrvatski inovatori osvojili zlatne, srebrne i brončane medalje u Njemačkoj
DP: Covid potvrde za ulazak u Sabor zadiru u ljudske i političke slobode
Arhiv HRT-a do 1990: Kulturno dobro vrijedno milijarde kuna izlazi iz bunkera
Umrla Jelena Brajša, dugogodišnja ravnateljica Caritasa
Božo Petrov pozitivan na koronavirus
Večernji list: Probijen zadnji tunel na pristupnim cestama Pelješkom mostu

  Komentar

Pravi je trenutak za promjenu ekonomskog modela

  Mijodrag Šajatović/Lider           15.05.2010.         1182 pogleda
Pravi je trenutak za promjenu ekonomskog modela

Za vrijeme stanke na 5. konvenciji hrvatskih izvoznika pridružio sam se grupi sudionika. Prvi je upravo objašnjavao da je nakon sedam putovanja u Moskvu konačno potpisao ugovor za izvoz svojih proizvoda i prva dva šlepera već su otišla u Rusiju. Drugi je imao priču o tome da je preuzeo kupce dviju propalih, njemu donedavno žestoko konkurentnih talijanskih tvornica. A treći je objašnjavao da mu je iskorištenost kapaciteta 50 posto, dok je na upit potencijalnih inozemnih kupaca odgovorio kako mu je iskorištenost strojeva stopostotna. Ne želi im reći pravu istinu: ne može dobiti kredit za proizvodnju pod povoljnim kamatnim stopama. Četvrti se izvoznik upravo opraštao jer je morao na put - odlazio je na turneju u tri zemlje u regiji...

Igrači iz sjene
Izvoznici su u Hrvatskoj godinama poduzetnici drugog reda. Nisu medijske zvijezde, teško ih je vidjeti na prestižnim mjestima, dijelom i zato što su stalno na kotačima u potrazi za kupcima. Prema riječima predsjednika Hrvatskih izvoznika Darinka Bage, tko posluje samo u Hrvatskoj, upućen je na 0,06 posto tržišta. Izvoznicima ostaje 99,94 posto svjetskog tržišta...Možda već malo pretjerujem s izvoznicima kao glavnim likovima Ekonomalija. Ali što mogu kad zdrava logika kaže da jedino izvoz može izvući Hrvatsku iz današnje recesije ili sutrašnje stagnacije. Satisfakcija je da se, istina, zasad u tragovima, ali ipak, riječ 'izvoz' sve češće počinje pojavljivati u medijima.  Sada je pravi trenutak da se promijeni ekonomski model. U ekskluzivnom intervjuu za Lider Paul A. Laudicina, predsjednik konzultantske kuće A. T. Kearney, naglašava da se u svijetu 'redefinira cijeli lanac nabave'.

Uz to, tvrdi, 'države imaju sve važniju ulogu u ekonomiji' te primjećuje kako su banke počele donositi odluke na temelju nacionalnih interesa. Tu bi Hrvatska morala brzo i odlučno reagirati umjesto da se provodi zastarjeli, tek podgrijani set mjera za navodni oporavak nacionalne ekonomije. Glavnu bi ulogu morali dobiti oni koji su za žestoku utakmicu jedini spremni - izvoznici.Nažalost, vrlo je vjerojatno da se još jednom ponove pogreške zbog neambicioznosti političke, pa i ekonomske elite zemlje. Nakon pomisli da bi ova teška vremena mogla konačno usmjeriti nacionalnu ekonomiju prema izvozu (i dijelom supstituciji uvoza), uza stol za kojim su se okupili izvoznici prošao je i Vladi blizak ekonomist uz primjedbu da je zapravo jedino važno 'hoće li Barosso dati Hrvatskoj datum ulaska u članstvo EU'.

Bavljenje gubitnicima
Može se zamisliti euforiju koju bi izazvao taj događaj. Izvoznici će brzo biti gurnuti u stranu, počet će se lakše disati uz čerupanje dividende ulaska u EU. Umjesto da se ta povoljna činjenica za priljev mogućih novih investicija iskoristi u kombinaciji s agresivnim osvajanjem stranih tržišta, to će najvjerojatnije biti tek povod za još jedno uspavljivanje i zadovoljavanje time da Hrvatska zasad prolazi bolje od Grčke. Sljedeća zamka u koju hrvatska Vlada i dalje upada jest bavljenje problematičnim tvrtkama umjesto da pozornost usmjeri na one koje bi uz ispravnu državnu pomoć mogle zaposliti ljude. Primjer je i to što je ministar gospodarstva Đuro Popijač u posljednji trenutak morao odustati od sudjelovanja na panelu izvozničkog skupa ne bi li smirio situaciju u dalmatinskoj tvrtki čiji su zaposlenici zaprijetili valjda toljagama...

Ako su već neke grane osuđene na propast i neki 50-godišnjaci prisiljeni na to da se godinama potucaju po zavodima za zapošljavanje i rade neke sitne poslove u sivoj zoni, država bi se to više morala potruditi da njihovoj djeci omogući kvalitetno obrazovanje za djelatnosti koje imaju izgleda opstati u budućoj globalnoj utakmici. Nažalost, i vlada Jadranke Kosor, pod utjecajem svojih savjetnika, i dalje odbija preuzeti odgovornost i kladiti se na grane poput nanotehnologije ili nečega sličnog kao budućih stupova nacionalne ekonomije. Tjedan je počeo skupom izvoznika, a završit će godišnjim skupom Europske banke za obnovu i razvoj u Zagrebu. Da Hrvatska ima kvalitetnu strategiju, taj bi se veliki skup mogao dobro iskoristiti kako bi se osigurao kapital za velike izvozne uspjehe. Ali s obzirom na to da nema jasnog cilja, netko će drugi diktirati što će se u Hrvatskoj investirati sljedećih godina. Tako bi se moglo dogoditi da naše investicije postanu prije svega kupac nečijih tuđih izvoznih proizvoda.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Komentar