Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Aktualnosti

Pravi Hrvat

  Zlatko Kovačević Saxa/ Ilustracija Stanko Bešlić (Virovitica kroz stoljeća)           13.03.2024.         1560 pogleda
Pravi Hrvat

Često čujem rečenicu: On je pravi Hrvat! Što to znači? Kako to izgleda pravi Hrvat? Da li je to visok čovjek ili nizak? Ima li plavu kosu ili crnu?  Možda smeđu?  Kako da ga prepoznam na ulici? Kakvu muziku sluša?  Kako hoda ili trči? Kako se oblači?  Ima li rogove ili ne? Kako se određuje što je to Hrvat? Da li je to biološki ili geopolitički? Ako je biološki kako znate tko je Hrvat? Jeste li mu vadili krv i proučavali genetiku pa onda nedvojbeno utvrdili da je netko Hrvat? S čime ili kime ste uspoređivali genetski materijal? Ili samo laprdate gluposti o kojima ni sami nemate pojma?

Ako pak gledate geopolitički što znači da su svi koji su se rodili na području Hrvatske Hrvati a na području Jugoslavije Jugoslaveni? Odakle onda u Hrvatskoj Srbi? Onda su i oni Hrvati. Zašto si vi, obični ljudi, uzimate za pravo određivati tko je Hrvat? Po čemu?

Ako je činjenica da su na području Dalmatinske zagore, Ravnih kotara i Bukovice živjela iliro-keltska plemena Delmati 1300 godina prije dolaska Hrvata na ova područja i po tome se i zove Dalmacija, onda ni jedan Dalmatinac nije Hrvat, jer su Hrvati došli daleko kasnije na ova područja. Ne možete biti i Hrvat i Dalmatinac. Obzirom da su u ovim krajevima boravili Rimljani, Avari, Tatari, Turci Austro-ugari itd. kako znate da niste Turčin ili Tatar. I oni su ostavljali svoj “genetski materijal“ na ovim područjima.

Zašto to pišemo ili propitujemo? Zato da jedanput i zauvijek začepimo usta svima onima koji paušalno laprdaju o hrvatstvu, a o tome ništa ne znaju. I da zaključimo da "pravi Hrvat" uopće ne postoji, pa su onda i sve priče o tome zapravo besmislene i beskorisne ili zlonamjerne.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Aktualnosti