Banner
Benčić: Bitka u Stubici zagrijavanje je za prosvjed protiv Vladinog vođenja države
Puljak izboru GDO Turudića: Najniža razina demokracije
Grbin: Na prosvjedu ćemo tražiti da se odmah raspišu izbori
Večernji list: Europa ima 500 spalionica otpada, Hrvatska nijednu
U Hrvatskoj porast konzumacije kemijskih droga i ovisnosti
Nagli rast broja agencija za dovođenje stranih radnik
Benčić: Da su ljudi iz krim-podzemlja birali, odabrali bi Ivana Turudića

  Nove poštanske marke

Poznati hrvatski kipari na novim poštanskim markama

  hp           23.11.2023.         2028 pogleda
Poznati hrvatski kipari na novim poštanskim markama

Hrvatska pošta pustit će u optjecaj 27. studenog 2023. nove prigodne poštanske marke iz serije „Hrvatska likovna umjetnost“. Marke su posvećene dvojici poznatih hrvatskih kipara – Frani Kršiniću i njegovu učeniku, Vanji Radaušu. Autori maraka izdanih u arčićima sa 6 maraka su Tomislav-Jurica Kaćunić i Ivana Vučić, dok su autori fotografija zagrebački fotograf Ivan Kuharić i povjesničar umjetnosti Maro Grbić. Naklada maraka iznosi 30.000 primjeraka po motivu, a nominalna vrijednost maraka je 2,20 eura (Kršinić) i 1,00 euro (Radauš). Motivi na markama su obojena sadrena skulptura „Slava Raškaj“ koju je Vanja Radauš izradio u ciklusu „Panopticum croaticum“ nastalom između 1959. i 1961. te mramorna skulptura „Meditacija“ koju je Frano Kršinić isklesao 1965. i dio je tematskog niza s 20-ak kipova nastalih od 1929. do 1970.

Serija maraka „Hrvatska likovna umjetnost“ izlazi svake druge godine naizmjence sa serijom „Moderna arhitektura i dizajn“. Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC), a marke se mogu nabaviti u poštanskim uredima ili na epostshop.hr. Ovo izdanje realizirano je uz pomoć nasljednika autora (Kršinić) i Gliptoteke HAZU-a (Radauš). Tekst pratećeg letka uz prigodne marke napisala je mr. sc. Rašeljka Bilić, povjesničarka umjetnosti.

Vanja (Ivan) Radauš (Vinkovci, 29. IV. 1906. – Zagreb, 24. IV. 1975.)

Umjetnik – kipar, slikar, grafičar, medaljer – profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu i akademik, pjesnik i fotograf, strastvenik i emotivac, znameniti je Hrvat koji je ostvario djela u svim kiparskim granama, od medalja, skulptura u terakoti, gipsu, kamenu, vosku i bronci do važnih javnih spomenika. Stoga ga se opravdano drži jednim od najistaknutijih i najvećih hrvatskih kipara XX. stoljeća. Njegov nerv prema okolini, stvarnosti, društvu i životu izravno se očitovao u produkciji njegovih likovnih ostvarenja u smislu stilskih inačica ostajući pritom trajno nekonvencionalan i kao umjetnik i kao individua. Kao što će ostati trajnim izazovom za interpretaciju Radauševa umjetničkog opusa, jednako tako ostaje i još uvijek nejasna okolnost njegove smrti. No i to je dodatna aura intrigantnosti koja obavija Vanju Radauša. Cjelokupna hrvatska likovna kritika smatra ga vizionarom sklonim eksperimentiranju izvan konvencionalnih obrazaca čime izmiče generacijskim i stilskim kategorizacijama i grupiranjima. Unatoč tomu, ali i stoga, s razlogom ga se drži dijelom hrvatskoga kiparskog „trijumvirata“ zajedno s Augustinčićem i Kršinićem koji je hrvatskoj modernoj povijesti umjetnosti ostavio u nasljeđe neka od interpretativno najizazovnijih kiparskih ostvarenja.

Frano Kršinić (Lumbarda, 24. VII. 1897. – Zagreb, 1. I. 1982.)

Frano Kršinić bio je iskreni i istinski poklonik i zaljubljenik u klesarske vještine svojih predaka te je prve pouke iz kamenoklesarstva dobio u obitelji u rodnoj Lumbardi. Osjećaj za kamen i rodni kraj nosio je do kraja života i utkao ga u svoje skulpture i temama i oblikovanjem. Za njega, kamen je bio inspiracija i pokretač, i nužnost, i poštovanje koje je pretočeno u neke od najnježnijih kompozicija ženskih likova, intimnih, „liričnih“ i tiho moćnih. Volio je sam klesati svoje skulpture. Kao cijenjeni pedagog, podupirao je slobodu eksperimentiranja u skulpturi, no do kraja života ostao je zagovornik figuracije te je za sebe govorio da može raditi samo ono što doživi, proživi i osjeća.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Nove poštanske marke